Sumber Rujukan Globalisasi Anda

10 Negara yang Mempunyai Penduduk Terpadat di Dunia

1#  China

China adalah negara terpadat di dunia dengan 1.41 billion juta orang di sana.  Bukan itu sahaja, di dalam senarai negara terkaya, China juga terletak di tempat pertama dengan GDP sebanyak 25.31 trillion USD. Ibu kota China ialah Beijing.

Ia dianggap sebagai negara yang paling berkuasa di seluruh dunia.  Mempunyai industri teknologi yang canggih dan pasukan ketenteraan yang digeruni.

 

2#  India

Di tempat ke 2 ialah India dengan penduduk seramai 1.35 billion orang.  Terkenal sebagai sebuah negara yang sesak dengan penduduknya. Ibu kota India ialah New Delhi.  India adalah negara ke 7 terbesar di dunia.

India adalah negara ke 3 terkaya di dunia dengan GDP sebanyak 10.401 trillion USD.

 

3#  Amerika Syarikat

Tempat ke 3 dengan jumlah penduduk seramai 326 juta orang adalah Amerika Syarikat iaitu negara ke 4 terbesar di dunia.  Ibu kotanya ialah Washington.  Terkenal sebagai antara kuasa besar di dunia.  Memonopoli pelbagai industri termasuk teknologi dan hiburan negara yang banyak memainkan peranan di dalam membentuk ekonomi dan struktur politik dunia.

Amerika Syarikat berada di tangga ke 2 di dalam senarai negara terkaya dengan GDP sebanyak 20.513 trillion USD.

 

4#  Indonesia

Indonesia berada di tangga ke 4 iaitu seramai 266 juta penduduk.  Jakarta adalah ibu kota.  Satu-satunya negara dari Asia Tenggara di dalam senarai ini.

Di dalam senarai negara terkaya, Indonesia terletak di tangga ke 7 dengan GDP sebanyak 3.496 trillion USD.

 

5#  Brazil

Negara penduduk terpadat di dunia di tangga ke 5 dengan 210 juta penduduk adalah Brazil.  Brasilia sebagai ibu kota.  Brazil terletak di tangga ke 8 bagi negara terkaya di dunia dengan GDP sebanyak 3.371 trillion USD.

Negara yang terkenal dengan tarikan utamanya iaitu pelancongan dan bola sepak. 

Industri pelancongan menjadi antara penyumbang ekonomi terbesar mereka kerana destinasi pelancongan yang menarik dan pelbagai festival yang dianjurkan di sana.

 

6#  Pakistan

Negara Pakistan berada di tangga ke 6 dengan 200 juta penduduk.  Ibu kotanya adalah Islamabad.  

Negara ini mempunyai masalah pengganas yang bersembunyi di kawasan gunung dan gua di sekitar pendalaman negara tersebut.  Di dalam senarai negara terkaya, Pakistan terletak di tangga ke 25 dengan GDP sebanyak 1.148 trillion USD.

 

7#  Nigeria

Di tangga ke 7 adalah Nigeria, dengan jumlah penduduk seramai 195 juta orang.  Ibu kota adalah Abuja.

Apa yang menarik, Nigeria adalah pengeluar minyak mentah paling besar di daerah Afrika.  Namun seperti juga Pakistan, negara ini juga mempunyai masalah pengganas.  Ia bukan sebuah negara yang selamat untuk dikunjungi kerana negara ini juga terkenal dengan gerakan pengganas Boko Haram, 

Di dalam senarai negara terkaya pula, Nigeria terletak di tangga ke 24 dunia dengan GDP sebanyak 1.16 trillion USD.

 

8#  Bangladesh

Bangladesh terletak di tangga ke 8 dengan penduduk seramai 166 juta orang.  Ibu kota adalah Dhaka.  Bangladesh adalah negara yang kaya dengan sumber semulajadi dan sumber laut.

Di senarai negara terkaya pula Bangladesh terletak di tangga ke 31 dengan GDP sebanyak 758.2 billion USD.  Bangladesh adalah salah sebuah negara dunia ketiga yang bermaksud ia bukanlah negara yang maju.

 

9#  Russia

Walaupun Russia adalah negara terbesar sekali di dunia, populasi kepadatan penduduk mereka terletak di tangga ke 9 iaitu seramai 143 juta penduduk.  Menjadi negara ke 4 terkaya di dunia dengan GDP sebanyak 4.1 trillion USD.

Memainkan peranan penting di dalam Perang Dunia Pertama dan Perang Dunia Ketiga. Mereka dianggap sebagai antara negara yang digeruni dan antara kuasa besar dunia.

 

10#  Mexico

Pada tahun 2018 populasi di Mexico mencecah sehingga 180 juta orang menjadikannya negara ke 10 paling terpadat di dunia.  Mexico City adalah ibu kota.  Ia adalah sebuah negara yang mempunyai banyak kawasan bergunung dan hutan rimba.

Mexico adalah negara ke 11 terkaya di dunia dengan GDP sebanyak 2.5 trillion USD.  Industri ekonomi yang menjadi penyumbang terbesar bagi negara tersebut ialah makanan dan minuman khususnya alkohol.

Leave A Reply

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More