Sumber Rujukan Globalisasi Anda

ADAKAH BATAL PUASA APABILA MERASA MAKANAN YANG DI MASAK?

Apabila tiba bulan puasa bermacam persoalan yang akan berlegar di fikiran tentang perkara yang membatalkan puasa, lebih-lebih lagi pada mereka yang bekerja tukang masak atau pun suri rumah yang memasak untuk keluarga. Jika mereka tidak dapat merasa bagaimana mereka ingin menghidangkan hidangan yang lazat kepada pelanggan ataupun keluarga.

Berikut adalah jawapan dan penjelasan yang dipetik dari laman web rasmi Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan berkaitan hal ini.

SOALAN

Apakah hukum merasa makanan?

JAWAPAN

Merasa makanan adalah dibolehkan dengan dikecap di hujung lidahnya dan tidak membatalkan puasanya mengikut pendapat yang terpilih.

Situasinya adalah seperti tukang masak atau surirumah yang sedang memasak di dapur.

Adapun berkumur, jika diperhatikan masih terdapat baki-baki air yang sedikit di dalam mulut dan jika tertelan bersamanya air liur maka ianya tidak membatalkan puasa kerana ianya amat payah untuk dielakkan.

Seperti juga bersugi, bersiwak dan memberus gigi ketika berpuasa, telah sepakat para fuqaha’ akan keharusannya. Begitu juga penggunaan ubat gigi.

Jika kita perhatikan, semasa memberus gigi, bersiwak dan sebagainya pasti akan terdapat ‘rasa’ pada lidah namun jika tidak ditelan, ianya tidak membatalkan puasa

Secara ringkasnya, cara merasa makanan ketika puasa adalah seperti berikut:

1. Merasa makanan hendaklah dalam kuantiti yang sedikit seperti di hujung lidah.

2. Namun, tidak boleh menelannya kerana jika ditelan masuk bersama air liur, batallah puasanya.

3. Jika seseorang merasa makanan  ketika berpuasa, kemudian dia meludahkannya tetapi masih berbaki rasanya pada lidah sekalipun sampai kepada tekak dan ditelannya, maka ianya tidak membatalkan puasa seseorang itu kerana ‘ain makanan tersebut telah diludahkan dan yang tinggal hanya athar (kesan) sahaja yang berbaki.

Kesimpulannya, kita boleh merasa makanan tetapi hanyalah di hujung jari, dan perlu meludahkan semula agar tidak tertelan. Selepas ini tidak perlulah kita risau lagi puasa akan terbatal, dan dapatlah sediakan hidangan yang lazat untuk keluarga. Buat peniaga bolehlah merasa hidangan yang disajikan untuk pelanggan.

Leave A Reply

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More