Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Albino – Gejala, Punca dan Rawatan

Isi Kandungan

Pengenalan

Albinisme adalah penyakit genetik yang boleh diwarisi kepada anak, cucu dan cicit anda. Penyakit albino ini adalah disebabkan oleh kadar pengeluaran melanin yang jauh lebih rendah daripada manusia biasa. Melanin adalah pigmen yang bertanggungjawab terhadap warna kulit, rambut, dan mata.

Penghidap albinisme atau dikenali sebagai ‘Albino’ sering mempunyai kulit dan rambut berwarna lebih terang (Putih atau kelabu-perak) daripada ahli keluarga yang lain. Masalah penglihatan juga adalah perkara biasa yang berlaku kepada penghidap.

Melanin berfungsi sebagai pelindung kepada kulit daripada cahaya UV (ultraviolet), jadi penghidap albinisme ini lebih sensitif terhadap sinar matahari dan risiko untuk menghidap penyakit kronik seperti barah kulit amat tinggi.

albino

Gejala

Kulit

Tanda yang paling jelas untuk anda ketahui adalah warna kulit mereka yang pucat, tetapi kebanyakan kes, warna kulit tidak berbeza dengan ketara. Pada sesetengah orang, tahap melanin perlahan – lahan akan meningkat dari semasa ke semasa. Dengan ini, warna kulit mereka akan perlahan – lahan menjadi gelap seiring dengan usia.

Kulit penghidap kemungkinan mudah terbakar di bawah sinar matahari kerana tidak biasa berjemur atau tidak boleh. Selepas terdedah kepada cahaya matahari, beberapa orang dengan albinisme mungkin mengalami:

  • Jeragat
  • Tahi lalat, biasanya berwarna merah jambu kerana kuantiti pigmen yang berkurang
  • Bintik-bintik besar

Terdapat juga risiko barah kulit yang lebih tinggi. Orang yang menghidap albinisme disarankan membawa dan mengguna krim pelindung matahari SPF 30 atau lebih tinggi. Tambahan pula, penghidap perlu melaporkan sebarang tahi lalat baru atau perubahan kulit lain kepada doktor.

Rambut

Antara kesan yang mudah untuk dilihat adalah pada rambut. Ia boleh terdiri daripada warna dari putih hingga oren. Orang keturunan Afrika atau Asia selalunya mempunyai rambut  berwarna kuning, oren, atau kemerahan. Manakala orang Eropah atau Amerika pula selalunya rambut berwarna putih atau kelabu-perak. Semakin bertambah usia mereka, semakin gelap warna rambut mereka.

Warna mata

Ini juga boleh berubah mengikut usia dan berbeza warna daripada biru muda kepada coklat.

Tahap melanin yang rendah pada iris mata bermaksud mata penghidap dapat kelihatan separuh lutsinar dan, dalam cahaya tertentu, kelihatan merah atau merah jambu ketika cahaya memantulkan retina di bahagian belakang mata.

Kekurangan pigmen telah menyebabkan iris pada mata tidak dapat menghalang cahaya matahari sepenuhnya. Hal ini boleh menyebabkan penghidap albinisme terlalu sensitif terhadap cahaya dan penyakit ini adalah fotosensitif.

albino

Punca

Albino adalah berpunca daripada mutasi pada salah satu daripada beberapa genetik. Satu daripada 70 orang dianggap membawa genetik untuk penyakit albinisme.

Genetik yang dimaksudkan ini adalah bertanggungjawab untuk pelbagai aspek pengeluaran melanin pada kulit dan mata anda. Bergantung pada mutasi yang terjadi, pengeluaran melanin akan menjadi diperlahankan atau dihentikan sepenuhnya menyebabkan albino terhasil. Oleh kerana pengeluaran melanin berkurangan atau terlalu sikit pada mulanya, ia akan menjadikan satu masalah baru iaitu selalu ada kaitan dengan penglihatan. Ini kerana melanin memainkan peranan penting dalam pengembangan retina dan saluran saraf optik dari mata ke otak.

Rawatan

Antara ujian untuk mengenalpasti penyakit albinisme adalah seperti berikut:

  • Ujian fizikal
  • Perbincangan mengenai perubahan pigmentasi kulit dan rambut
  • Pemeriksaan mata oleh pakar oftalmologi
  • Membuat perbandingan antara warna kulit individu dengan warna kulit ahli keluarga

Hal ini kerana, penyakit lain juga boleh menyebabkan perubahan pigmentasi, tetapi tidak akan menyebabkan penglihatan merosot. Sekiranya perubahan pigmen dan perubahan penglihatan ada, kemungkinan albinisme menjadi penyebabnya. Kaedah yang paling dipercayai untuk mendiagnosis albinisme adalah dengan ujian genetik. Walau bagaimanapun, dalam keluarga yang mempunyai sejarah albinisme, ini tidak selalu diperlukan.

Oleh kerana penyakit ini berpunca daripada genetik, tiada penawar yang boleh rawatnya. Hanya rawatan yang mampu mengurangkan gejala berkembang dan juga perlu perhatikan perubahan.

Dibawah adalah antara rawatan yang boleh mengurangkan masalah mata:

  • Cermin mata preskripsi
  • Cermin mata gelap untuk melindungi mata dari cahaya matahari
  • Pemeriksaan mata biasa

Penghidap perlu perhatikan perubahan kulit dan disarankan mengguna krim pelindung cahaya matahari. Pembedahan pada mata kadang-kadang dapat mengurangkan “gegaran”. Albino tidak akan menghidap penyakit yang lebih buruk seiring dengan usia. Seorang kanak-kanak albino dapat berkembang dan memperoleh pendidikan dan pekerjaan yang sama dengan seseorang tanpa syarat.

Penutup

Akhir kata, diharapkan perkongsian kali ini berkaitan Albino – Gejala, Punca dan Rawatan ini akan memberi sedikit info untuk tatapan anda semua. Untuk mendapatkan lebih banyak info berkaitan kesihatan dan info – info semasa anda boleh layari website t.me/tcerdot.my. Terima Kasih.

Artikel yang menarik: Penyakit Herpes, Penyakit Amnesia, Penyakit Alzheimer, Penyakit Resdung, Penyakit Poliosis,

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More