Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Herpes – Gejala, Punca dan Rawatan

Isi Kandungan

Pengenalan

Virus herpes simplex, juga dikenal sebagai HSV, adalah jangkitan yang menyebabkan herpes. Herpes boleh muncul di pelbagai bahagian badan, paling sering pada alat kelamin atau mulut. Terdapat dua jenis virus herpes simplex.

HSV-1

Terutamanya menyebabkan herpes oral, dan bertanggungjawab untuk luka dan demam di sekitar mulut dan muka.

HSV-2

Terutamanya menyebabkan herpes genital, dan bertanggungjawab untuk wabak herpes genital.

herpes

Gejala

Penting untuk memahami bahawa seseorang mungkin tidak mempunyai luka atau gejala yang boleh dilihatan dan masih dijangkiti virus. Mereka juga boleh menyebarkan virus kepada orang lain.

Beberapa gejala yang berkaitan dengan virus ini termasuk:

 • Luka menepuh (di mulut atau pada alat kelamin)
 • Sakit semasa kencing (herpes genital)
 • Gatal

Anda juga mungkin mengalami gejala yang serupa dengan selesema. Gejala ini boleh merangkumi

 • Demam
 • Noda limpa yang bengkak
 • Sakit kepala
 • Penat
 • Kurang selera makan

HSV juga dapat merebak ke mata, menyebabkan keadaan yang disebut herpes keratitis. Ini boleh menyebabkan gejala seperti sakit mata, keputihan, dan rasa pedih di mata.

Punca

Virus ini adalah virus berjangkit yang dapat menular dari orang ke orang melalui hubungan langsung. Kanak-kanak sering dijangkiti HSV-1 dari hubungan awal dengan orang dewasa yang dijangkiti. Mereka kemudian membawa virus itu seumur hidup mereka.

HSV-1
HSV-1 boleh dikontrak dari interaksi umum seperti:

 • Makan dari perkakas yang sama
 • Berkongsi bibir bibir
 • Mencium

Virus menyebar dengan lebih cepat apabila orang yang dijangkiti mengalami wabak. Dianggarkan 67 peratus Sumber dipercayai orang berusia 49 atau lebih muda seropositif untuk HSV-1, walaupun mereka mungkin tidak pernah mengalami wabak. Anda juga mungkin mendapat herpes genital dari HSV-1 jika seseorang yang melakukan seks oral mengalami luka sejuk pada waktu itu.

HSV-2
HSV-2 dikontrak melalui bentuk hubungan seksual dengan seseorang yang menghidap HSV-2. Dianggarkan 20 peratus orang dewasa yang aktif secara seksual. Jangkitan HSV-2 disebarkan melalui kontak dengan sakit he. Sebaliknya, kebanyakan orang mendapat HSV-1 dari orang yang dijangkiti tanpa gejala, atau tidak mengalami luka.

Rawatan

Tidak ada penawar untuk virus ini. Rawatan hanya memberi tumpuan untuk menghilangkan luka dan mengehadkan wabak.

Ada kemungkinan luka anda hilang tanpa rawatan. Walau bagaimanapun, doktor anda mungkin menentukan anda untuk memerlukan satu atau lebih ubat berikut:

 • Acyclovir
 • Famciclovir
 • Valacyclovir

Ubat-ubatan ini dapat membantu orang yang dijangkiti virus mengurangkan risiko menyebarkannya kepada orang lain. Ubat-ubatan tersebut juga membantu menurunkan intensiti dan kekerapan wabak.

Ubat-ubatan ini boleh datang dalam bentuk oral (pil), atau dapat digunakan sebagai krim. Untuk wabak yang teruk, ubat-ubatan ini juga boleh diberikan melalui suntikan.

Penutup

Akhir kata, diharapkan perkongsian kali ini berkaitan Herpes – Gejala, Punca dan Pencegahan ini akan memberi sedikit info untuk tatapan anda semua. Untuk mendapatkan lebih banyak info berkaitan kesihatan dan info – info semasa anda boleh layari website t.me/tcerdot.my. Terima Kasih.

Artikel yang menarik: Penyakit Beguk, Penyakit Asid Refluks, Penyakit Resdung, Penyakit Poliosis,

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More