Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Amir Hamzah Azizan: Menteri Kewangan II

Jom kenali siapakah Amir Hamzah Azizan yang kini disebut-sebutkan oleh rakyat Malaysia.

Isi Kandungan

Siapakah Amir Hamzah Azizan?

Amir Hamzah bin Azizan lahir 1967 ialah seorang tokoh korporat Malaysia yang berkhidmat sebagai Menteri Kewangan II dan Senator sejak Disember 2023.

Beliau berkhidmat sebagai Ketua Pegawai Eksekutif di Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) daripada Mac 2021 hingga peletakan jawatan dan pelantikan politiknya bermula pada Disember 2023.

Beliau merupakan anak sulung Azizan Zainul Abidin, bekas Pengerusi, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Petronas.

Amir Hamzah Azizan dilahirkan di Pulau Pinang dan berpindah ke Kuala Lumpur pada usia kecil bersama dua lagi adik-beradiknya dan seorang daripada mereka yang bernama Ikhwan Azizan bekerja di bawah peranannya sebelum ini di Petronas.

Amir Hamzah Azizan berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Sains dalam pengurusan (Kewangan dan Ekonomi) dari Universiti Syracuse, New York.

Beliau juga telah menghadiri Program Eksekutif Stanford di Universiti Stanford, Amerika Syarikat, dan Program Kewangan Korporat di London Business School, United Kingdom.

Biodata Ringkas

Berikut adalah biodata ringkas Amir Hamzah Azizan yang boleh kita semua sebagai rakyat Malaysia ambil maklum.

NamaAmir Hamzah bin Azizan
Tahun Lahir1967
Tempat LahirPenang, Malaysia
Nama BapaAzizan Zainul Abidin
Nama IbuToh Puan Noor Ainee Che Teh
Penyandang JawatanSenator dan Menteri Kewangan II (Sejak 12 Disember 2023)
Amir Hamzah Azizan
Amir Hamzah Azizan: Menteri Kewangan II 1
Amir Hamzah Azizan

Latar Belakang Kerjaya

Berikut dikongsikan secara ringkas latar belakang kerjaya Amir Hamzah Azizan.

 • Beliau memulakan kerjaya korporatnya di Royal Dutch Shell selama 10 tahun dan beliau berkhidmat dalam pelbagai jawatan, termasuk Ketua Perkhidmatan Kewangan dan Pengurus, Perancangan & Sokongan di Sarawak Shell Berhad, Eksekutif Kewangan Korporat di Shell Malaysia Limited, Akauntan Kredit Pemasaran di Shell Singapore Pte Ltd, Juruaudit Dalaman di Shell Eastern Petroleum Pte Ltd, dan Penasihat Perbendaharaan Kanan di Shell International Ltd, London.
 • Pada tahun 2000, Amir Hamzah Azizan menyertai MISC Berhad sebagai Pengurus Besar Kumpulan, Perkhidmatan Perancangan Korporat.
 • Selepas tahun 2004, beliau memegang jawatan sebagai Pengarah Perniagaan Serantau (Eropah, Amerika, Afrika dan FSU) di MISC Berhad di London, United Kingdom sebelum dilantik sebagai presiden dan ketua pegawai eksekutif (CEO) AET Tanker Holdings Sdn Bhd pada 1 April 2005.
 • Apabila beliau menjadi pengarah urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Petronas Lubricants International, beliau kemudiannya memegang jawatan sebagai pengarah urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Petronas Dagangan Berhad dari 15 Jun 2010 hingga 31 Ogos 2012.
 • Apabila beliau menjadi Naib Presiden Minyak Pelincir untuk Petronas, beliau juga merupakan Naib Presiden Pemasaran Hiliran dari 1 Mac 2011 hingga 1 Julai 2013.
 • Pada Mac 2016, beliau menjadi pengarah urusan Icon Offshore Berhad, dan pada 1 Disember 2017, beliau menyertai unit Khazanah Nasional Berhad, Themed Attractions Resorts and Hotel Sdn Bhd sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan.
 • Amir Hamzah Azizan telah dinaikkan pangkat sebagai presiden dan CEO MISC Berhad dari 1 Januari 2009 hingga 14 Jun 2010, dan pada 29 Ogos 2016, beliau telah mengetuai UEM Edgenta sebagai pengerusinya.
 • Amir Hamzah Azizan juga telah mengetuai Tenaga Nasional Berhad (TNB) sebagai ketua pegawai eksekutifnya pada 2019 hingga 2021.
 • Beliau memegang jawatan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dari 1 Mac 2021 hingga 12 Disember 2023, menggantikan Tunku Alizakri Alias, Ahli Lembaga Pengarah Sime Darby serta Pengerusi Malaysian Resources Corp Berhad (MRCB).
 • Beliau dilantik sebagai Senator dan Menteri Kewangan II pada 12 Disember 2023.

Kesimpulannya, Amir Hamzah Azizan mempunyai pengalaman lebih 25 tahun dalam sektor korporat. Bermula dengan Kumpulan Shell sebelum menerajui beberapa organisasi lain termasuk

 1. Tenaga Nasional Bhd
 2. MISC Bhd
 3. PETRONAS Dagangan Bhd
 4. PETRONAS Lubricants International
 5. Icon Offshore Bhd
 6. Themed Attractions Resorts and Hotels Sdn Bhd
 7. Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP)
 8. Malaysian Resources Corp Berhad (MRCB)

Kini, Amir Hamzah Azizan telah dilantik sebagai Senator dan Menteri Kewangan II.

Diharapkan semoga beliau dapat menggalas tanggungjawap baru ini dengan baik untuk Malaysia tercinta.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More