Sumber Rujukan Globalisasi Anda

‘baby boom’ :Malaysia mungkin alami pertambahan kelahiran 2021

Apakah itu ‘Baby Boom’?

Kelahiran bayi luar biasa

Umum sudah kita ketahui dengan Perintah Kawalan Pergerakan yang sudah masuk fasa 2 sehingga 14 April 2020.

baby boom
baby boom

Kalau sebelum ini (fasa 1) ,penulis ada juga dengar dan baca gurauan-gurauan individu yang tular dari satu group whatsapp ke satu group yang lain. Gurauan tentang akibat PKP ini yang terpaksa berkurung di rumah selama 2 minggu, suami-isteri pun duduk serumah maka sembilan bulan selepas PKP ramailah kaum ibu yang ke hospital sebab nak bersalin.

Baiklah, penulis kongsikan saja info yang baru tentang Malaysia mungkin alami pertambahan kelahiran bayi pada 2021.

KUALA LUMPUR: Susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sejak 18 Mac lalu dan dilanjutkan sehingga 14 April ini, Malaysia berkemungkinan akan mengalami situasi pertambahan jumlah kelahiran bayi yang luar biasa pada Januari tahun depan.

Ketua Unit Kesihatan Reproduktif, Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN), Dr Hamizah Mohd Hassan, menjelaskan PKP mampu mempengaruhi kadar kelahiran penduduk negara menjelang awal tahun depan kerana majoriti pasangan berkahwin kini terpaksa berkurung sepanjang tempoh itu.

Beliau merujuk kepada kes kelahiran baharu secara luar biasa pernah berlaku di luar negara khususnya di Maine dan New Hampshire, Amerika Syarikat apabila bandar berkenaan ditutup beberapa minggu akibat cuaca ribut salji yang buruk pada tahun 1998.

'baby boom' :Malaysia mungkin alami pertambahan kelahiran 2021 1
baby boom

“Saya memetik kenyataan dibuat Patrick Whittle (wartawan Associated Press) iaitu pada tahun 1998 terdapat ribut salji yang buruk di Maine dan New Hampshire. Bandar itu terpaksa ditutup dan penduduk terperangkap di rumah dalam jangka lama.

“Sembilan bulan kemudian terjadi ‘baby boom’ (kelahiran bayi luar biasa) di sana. Perkara yang sama juga dijangka boleh berlaku di Malaysia kerana rakyat terpaksa duduk di rumah melalui tempoh PKP ketika ini,”

katanya dalam rancangan Selamat Pagi Malaysia (SPM) di Radio Televisyen Malaysia (RTM), hari ini.

Kerajaan melaksanakan PKP fasa pertama antara 18 hingga 31 Mac lalu dan melanjutkannya pada fasa dua bermula 1 hingga 14 April ini bagi mengekang penularan wabak COVID-19 di seluruh negara.

PKP menuntut seluruh rakyat duduk di rumah, penangguhan hampir seluruh operasi harian jabatan dan agensi kerajaan serta swasta kecuali bagi bidang penting yang dikhususkan kerajaan.

'baby boom' :Malaysia mungkin alami pertambahan kelahiran 2021 2
baby boom

Dr Hamizah berkata, bagi menangani kemungkinan kehamilan susulan PKP, pasangan berkahwin digalakkan mengamalkan perancangan keluarga menerusi kaedah tertentu seperti pengambilan pil kontraseptif kecemasan (ECP) bagi mencegah kehamilan.

Katanya, kaedah lain termasuk menggunakan suntikan hormon pencegah kehamilan, memasang alat pencegahan kehamilan di dalam rahim (IUCD), memasang implan atau menggunakan kaedah lazim iaitu kondom.

“Sekiranya bimbang berlaku kehamilan selepas melakukan hubungan kelamin, wanita boleh mengambil serta merta ECP pada kadar dua biji sekali makan disusuli sebiji pil selepas 12 jam.

“Pil ini boleh dimakan dalam tempoh 72 hingga 150 jam atau tiga hari maksimum tetapi keberkesanannya hanya 85 peratus saja.

“Begitu juga jika penggunaan IUCD atau impan sudah tamat tempoh, wanita boleh mengambil pil pencegah hamil atau kondom. Pil pencegah hamil boleh dibeli di farmasi atau klinik kerana ia ubat yang termasuk dalam kategori C iaitu boleh dibeli tanpa memerlukan preskripsi doktor,” katanya.

Sehubungan itu, beliau menasihatkan pasangan suami isteri supaya bijak merancang kehamilan sepanjang tempoh PKP dan perlu bersedia untuk menerima kelahiran baharu seandainya terjadi kehamilan luar jangka.

kredit baby boom : BH

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More