Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Permohonan BAGUS Scholarship 2023

BAGUS Scholarship 2023 kini dibuka kepada pelajar-pelajar yang berkelayakan untuk melanjutkan pengajian tinggi ke peringkat Ijazah Sarjana Muda di universiti tempatan.

Bank Pembangunan Malaysia Berhad (BPMB) ditubuhkan pada 28 November 1973 sebagai institusi kewangan pembangunan untuk membantu pengusaha kecil dan sederhana.

Peranan Bank merangkumi penyediaan pelbagai kemudahan pembiayaan, latihan, dan khidmat nasihat, khususnya kepada pengusaha Bumiputera. Hari ini, BPMB memberikan pembiayaan jangka sederhana hingga jangka panjang kepada sektor ekonomi strategik.

Dimiliki oleh Menteri Kewangan Diperbadankan, BPMB telah dianugerahkan penarafan peringkat tertinggi, ‘AAA’ oleh RAM Rating Services Berhad (“RAM”) dan Malaysia Rating Corporation Berhad (“MARC”). Ia dikawal selia dan dipantau oleh Bank Negara Malaysia di bawah Akta Institusi Kewangan Pembangunan 2002.

Dengan nilai Aset Kumpulan sebanyak RM27 bilion (pada 31 Disember 2022), Kumpulan BPMB berada pada kedudukan yang sangat baik untuk memenuhi keperluan pembiayaan dan pembangunan perniagaan di Malaysia.

Isi Kandungan

BAGUS Scholarship 2023

Bank Pembangunan Malaysia yang dimiliki sepenuhnya oleh Kerajaan Malaysia melalui Kementerian Kewangan Inc. komited untuk memupuk bakat muda Malaysia yang akan menyumbang kepada agenda pembangunan negara, melalui program BPMB Award of Group Undergraduate Scholarship (BAGUS).

Program ini terbuka kepada pelajar cemerlang Malaysia untuk melanjutkan pengajian ke peringkat Ijazah Sarjana Muda dalam disiplin berkaitan perbankan di universiti terkemuka di Malaysia dan luar negara.

Penerima biasiswa BAGUS Scholarship 2023 akan mempunyai akses kepada pengalaman pembelajaran terbaik di universiti terkemuka untuk melanjutkan pengajian mereka dalam bidang berikut

 • Perniagaan (Perakaunan, Perniagaan & Kewangan, Pentadbiran Perniagaan, Pengurusan Sumber Manusia, Ekonomi)
 • Kejuruteraan dan Teknologi (Kejuruteraan, Sistem Maklumat, Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT), Sains Komputer, Penganalisis Data)
 • Kajian Berkaitan Perbankan Lain (Sains Aktuari, Matematik, Statistik, Undang-undang, berkaitan Syariah, Sains Politik, Falsafah, Psikologi, dll)

Biasiswa ini termasuk yuran pengajian, sara hidup, dan elaun biasiswa yang berkaitan.

Selepas berjaya menamatkan program sarjana muda, pelajar akan ditawarkan peluang pekerjaan di Kumpulan BPMB dan akan terikat untuk berkhidmat dengan Bank selama maksimum enam (6) tahun.

Senarai universiti tempatan adalah seperti berikut

 • Universiti Malaya (UM).
 • Universiti Putra Malaysia (UPM).
 • Universiti Sains Malaysia (USM).
 • International Islamic University Malaysia (IIUM).

BAGUS Scholarship 2023

Syarat Kelayakan Permohonan BAGUS Scholarship 2023

Program BAGUS Scholarship 2023 ini terbuka kepada pelajar cemerlang Malaysia yang layak yang telah mendapat penempatan di universiti tempatan dan luar negara terpilih dalam pelbagai disiplin dan memenuhi kriteria umum minimum berikut:

 1. Warganegara Malaysia.
 2. Berumur sekurang-kurangnya 17 tahun dan tidak melebihi 23 tahun.
 3. Minimum 7A dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau setaraf.
 4. Mempunyai kemahiran interpersonal dan komunikasi yang baik.
 5. Keupayaan untuk menunjukkan kualiti dan potensi kepimpinan.
 6. Melibatkan diri secara aktif dalam aktiviti kokurikulum dan sukan.
 7. Pemohon mestilah bukan penerima biasiswa atau anugerah lain daripada organisasi / asas lain.
 8. Permohonan daripada pelajar prasiswazah tahun 1 juga akan dipertimbangkan.
 9. Tamat program Prauniversiti / Asasi / Matrikulasi / Diploma dan mencapai keputusan peperiksaan yang cemerlang dalam mana-mana yang berikut:
 • STPM / A-Level: Minimum 3A
 • Diploma / Matrikulasi: Purata Nilai Gred Kumulatif Minimum (CGPA) 3.50
 • Matrikulasi Australia: ATAR minimum 80%
 • Program Yayasan Amerika: Skor SAT minimum 1,200

Cara Membuat Permohonan BAGUS Scholarship 2023

 • Pemohon boleh mengemukakan permohonan menggunakan keputusan ramalan dari Mei 2023 dan seterusnya. Keputusan rasmi mesti dikeluarkan sebaik sahaja tersedia. Pemilihan akan berdasarkan keputusan sebenar sahaja.
 • Sila klik pautan di bawah untuk dapatkan borang permohonan

>>>Borang Permohonan BAGUS Scholarship 2023<<<

 • Lengkapkan semua yang diperlukan pada borang permohonan dan hantarkan permohonan anda ke [email protected] atau ke alamat di bawah:

  BPMB Award of Group Undergraduate Scholarship (BAGUS)
  Level 20, Menara Bank Pembangunan, Bandar Wawasan
  1016, Jalan Sultan Ismail, 50250 Kuala Lumpur.
  Tel: 03-2611 3888
  Fax: 03-2698 43195

 • Hanya calon yang disenarai pendek akan dimaklumkan untuk penilaian dan temu duga.

Maklumat Lanjut

Untuk sebarang maklumat lanjut berkaitan BAGUS Scholarship 2023 ini, anda boleh layari laman web rasmi BPMB Award of Group Undergraduate Scholarship (BAGUS).

Semoga anda berjaya dan terpilih untuk mendapatkan tawaran penajaan program BAGUS Scholarship 2023 ini!

Seterusnya, anda juga boleh dapatkan info-info terkini di TcerDotMy kerana kami sentiasa menyediakan segala info yang tepat dan sahih untuk anda.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More