Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Bantuan Khas Kewangan Kesan Mudarat Vaksin Covid-19

Kerajaan telah menggunakan dengan pemberian bantuan khas kewangan kesan mudarat vaksin COVID-19 kepada warganegara Malaysia dan warganegara satu yang mendapat kesan sampingan yang serius setelah menerima suntikan vaksin COVID-19 di bawah Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan.

Kerajaan amat prihatin terhadap kebajikan rakyat dan penerima vaksin COVID-19 serta terus berusaha meningkatkan masyarakat untuk menerima suntikan vaksin COVID-19.  Untuk itu, Kerajaan telah memperoleh bantuan khas kewangan kesan mudarat vaksin COVID-19 seperti berikut:

 • RM50,000 jika berlaku kesan sampingan yang serius kepada penerima vaksin COVID-19 yang memerlukan rawatan berpanjangan di hospital;
 • RM500,000 jika berlaku hilang upaya kekal atau mati disebabkan vaksin COVID-19.

kewangan

Kerajaan Bantuan untuk menyediakan dana sebanyak RM10 juta di bawah Kumpulan Wang Amanah Bantuan Bencana Negara (KWABBN) yang diuruskan oleh Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) untuk tujuan pembayaran bantuan khas kewangan kesan mudarat vaksin COVID-19 ini.

BANTUAN KHAS KEWANGAN KESAN MUDARAT VAKSIN COVID-19

Bantuan khas kewangan kesan mudarat vaksin COVID-19 ini merupakan langkah proaktif Kerajaan untuk menghadapi kemungkinan jika berlaku kesan sampingan (kesan buruk) penggunaan vaksin COVID-19.  Selain itu, bantuan khas ini akan dapat membantu menampung keperluan penerima vaksin dan keluarga yang berkemungkinan terjejas akibat kesan penggunaan vaksin ini kelak.

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah menubuhkan tiga (3) jawatankuasa di peringkat Kementerian bagi memantau dan kesan kesan mudarat susulan imunisasi dan isu keselamatan yang berkaitan dengan vaksin COVID-19 seperti berikut:

 • Jawatankuasa Farmakovigilans Khas bagi Pemantauan Vaksin COVID-19
  • memantau dan kesan kesan mudarat susulan imunisasi (AEFI) dan isu keselamatan yang berkaitan dengan vaksin COVID-19;
 • Jawatankuasa Teknikal Perubatan
  • tentukan sama ada kes permohonan bantuan kewangan khas hubung kait (hubungan kausal) dengan vaksin COVID-19.  Penilaian akan dibuat berdasarkan kes berdasarkan bukti bukti yang diterima dan laporan Jawatankuasa Farmakovigilans Khas Bagi Pemantauan Vaksin COVID-19;  dan
 • Jawatankuasa Induk Bantuan Khas Kewangan Kesan Mudarat Vaksin COVID-19
  • memberi kelulusan bantuan khas kewangan keputusan kedua-dua jawatankuasa. 

Bantuan khas ini akan diberikan terutamanya kepada penerima vaksin terkesan setelah dibuat oleh tiga (3) jawatankuasa ini yang mana pembayaran akan dibuat oleh NADMA kepada penerima vaksin yang terkesan.

Maklumat Lanjut

Anda boleh layari laman sesawang rasmi COVID-19 Malaysia di https://covid-19.moh.gov/ untuk maklumat lebih lanjut

Artikel lain: Program Penghantaran Pelajar Cemerlang Ke Luar Negara

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More