Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Permohonan Biasiswa Gamuda Scholarship Tahun 2024

Berikut kami kongsikan sebuah biasiswa yang kini sedang dibuka iaitu Biasiswa Gamuda Scholarship bagi tahun 2024.

Isi Kandungan

Mengenai Gamuda Scholarship

Kumpulan Gamuda percaya bahawa dengan melabur dalam pendidikan dan dandanan pemimpin masa depan hari ini, mereka boleh mengubah kehidupan, ekonomi dan dunia yang mereka diami. Secara mampan menyumbang kepada pembangunan komuniti, Kumpulan Gamuda menubuhkan Biasiswa Gamuda, iaitu sebuah bantuan pendidikan berprestij untuk membangunkan pemimpin masa depan.

Sejak 1996, Biasiswa Gamuda telah membuka jalan kepada anak muda Malaysia yang luar biasa untuk melanjutkan pelajaran mereka di dalam dan di peringkat global. Setiap tahun, Biasiswa Gamuda membolehkan berpuluh-puluh Sarjana mempelajari kursus pilihan mereka dan mengakses universiti terkemuka di Malaysia dan luar negara. Sehingga kini, lebih 560 pelajar telah mendapat peluang yang mengubah kehidupan, perspektif dan kerjaya mereka.

Kumpulan Gamuda telah membantu membentuk generasi pemimpin masa depan dengan menyediakan latihan kepimpinan dan penempatan kerja dalam Gamuda. Tenaga kerja mereka mendapat manfaat yang sangat besar daripada saluran paip bakat sejati yang sedia ada kerana para Sarjana telah memilih untuk menyertai Kumpulan Gamuda setelah menamatkan pengajian mereka. Hari ini, ramai Sarjana Gamuda menerajui jawatan pengurusan kanan dalam syarikat.

Lebih daripada sekadar bantuan kewangan, program biasiswa Kumpulan Gamuda ini menyediakan platform holistik untuk masa depan yang lebih cerah kerana anda akan memulakan perjalanan yang akan mengubah hidup.

Permohonan Biasiswa Gamuda Scholarship Tahun 2024 1

Program Biasiswa Gamuda Scholarship 2024

Biasiswa Gamuda dimaksudkan untuk mahasiswa di universiti awam / swasta dan kampus cawangan terkemuka.

Biasiswa ini terbuka kepada lepasan Pra-Universiti dan pelajar yang menjalani Ijazah sepenuh masa pertama mereka yang mengikuti pengajian tinggi dalam bidang-bidang berikut:

 • Kejuruteraan (Awam, Elektrik, Elektronik, Mekanikal, Mekatronik)
 • Ukur Bahan
 • Ukur Bangunan / Pengurusan Pembinaan
 • Pengurusan Hartanah dan Hartanah
 • Seni bina
 • Sains Alam Sekitar & Kelestarian / Hortikultur / Pengurusan Biodiversiti
 • IT / Sains Komputer/ Kejuruteraan Perisian
 • Kewangan / Perakaunan
 • Pengajian Perniagaan / Pentadbiran Perniagaan
 • Psikologi / Pengurusan Sumber Manusia

Lepasan Pra-Universiti adalah seperti Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM), A-level, International Baccalaureate, Matrikulasi, Yayasan Matrikulasi Australia, Program Ijazah Amerika, Diploma atau setaraf.

Permohonan Biasiswa Gamuda Scholarship Tahun 2024 2

Syarat Kelayakan Permohonan

Sebelum membuat permohonan Gamuda Scholarship ini, pemohon mestilah memenuhi semua syarat-syarat kelayakan seperti berikut:

 1. Pemegang IC Malaysia.
 2. Minimum 3A / CGPA 3.40 dalam STPM atau setaraf (A-Level, Matrikulasi, Asasi, Diploma, UEC).
 3. Penguasaan bahasa Inggeris yang baik.
 4. Kualiti kepimpinan yang kukuh melalui penyertaan aktif dalam aktiviti kokurikulum, khidmat masyarakat dan / atau acara sukan.
 5. Menunjukkan bukti keperluan kewangan.
 6. Bersedia berkhidmat dengan Kumpulan Gamuda untuk tempoh tertentu selepas tamat pengajian.
 7. Bukan penerima biasiswa, pinjaman atau bantuan kewangan lain.
 8. Memulakan atau sedang menjalani program Ijazah pertama sepenuh masa.

Cara Membuat Permohonan

Permohonan kini dibuka sehingga 30 April 2024 dan permohonan boleh dilakukan dengan mengikuti garis-garis panduan permohonan seperti berikut:

Permohonan boleh dilakukan pada pautan berikut:
>>>Permohonan Biasiswa Gamuda 2024<<<
Pemohon baru mesti mendaftar sebelum memohon. Untuk Log Masuk seterusnya, anda boleh memasukkan alamat E-mel dan Kata Laluan yang telah ditetapkan yang digunakan semasa pendaftaran.
Adalah dinasihatkan untuk mengakses laman web ini dengan versi terkini Internet Explorer dan Google Chrome.
Borang permohonan biasiswa terdiri daripada lapan (8) bahagian dan mengambil masa lebih kurang satu (1) jam untuk dilengkapkan.
Anda boleh menyimpan permohonan anda dan meneruskan untuk menghantar permohonan pada masa yang berbeza. Untuk meneruskan atau Log Keluar, anda mesti melengkapkan semua medan bertanda (*) dan klik “Simpan”.
Anda mesti melengkapkan semua medan wajib dan lampiran sebelum menyerahkan permohonan anda.
Tiada pindaan lanjut boleh dibuat selepas permohonan dihantar. Sila pastikan semua butiran adalah betul sebelum menghantar permohonan.
Pemohon yang berjaya akan dimaklumkan melalui E-mel untuk meneruskan ke peringkat seterusnya dalam tempoh dua (2) minggu dari tarikh tutup permohonan.
Biasiswa Gamuda

Maklumat Lanjut

Sebarang maklumat lanjut atau pertanyaan berkaitan Biasiswa Gamuda ini, sila rujuk website Gamuda Scholarship atau terus E-mel kepada [email protected].

Seterusnya, anda juga boleh dapatkan info-info terkini di TcerDotMy kerana kami sentiasa menyediakan segala info yang tepat dan sahih untuk anda.

Diharapkan info ini bermanfaat untuk anda semua di luar sana!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More