Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Permohonan Biasiswa IJM Bagi Tahun 2024

Berikut dikongsikan sebuah biasiswa yang kini sedang dibuka iaitu Biasiswa IJM bagi tahun 2024.

Isi Kandungan

Program Biasiswa IJM

Biasiswa IJM ditawarkan untuk membantu membangunkan, memupuk dan meningkatkan bakat golongan muda atau belia di Malaysia.

Melalui Biasiswa ini, golongan muda Malaysia yang bercita-cita tinggi diberi peluang untuk mengembangkan potensi penuh mereka, memenuhi aspirasi mereka, dan menyumbang ke arah pembinaan negara.

Cendekiawan yang berjaya perlu berkhidmat sebagai kakitangan IJM atau mana-mana anak syarikatnya untuk tempoh yang ditetapkan selepas tamat pengajian mereka.

Pendidikan adalah teras rangka kerja Pelaburan Komuniti IJM. Mereka komited untuk memupuk akses saksama kepada pendidikan berkualiti dan meningkatkan pembangunan kemahiran untuk tenaga kerja masa depan mereka.

Komitmen ini ditegaskan oleh pelaburan mereka yang telah lama wujud, dengan lebih RM 6 juta menyokong 361 sarjana sejak 1994, dan ia mencerminkan dedikasi mereka untuk membangunkan bakat.

Di IJM, mereka menyedari kepentingan memupuk tenaga kerja mahir dengan kepakaran dalam bidang kepimpinan, perniagaan dan teknikal.

Mereka sangat berbangga dengan pencapaian cendekiawan IJM mereka yang kebanyakannya telah menjawat jawatan penting seperti Ketua Pegawai Operasi, Pengurus Besar dan Jurutera Kanan. Trajektori kerjaya cendekiawan IJM menjadi inspirasi dan menunjukkan kesan program biasiswa mereka.

Program Biasiswa IJM ini menawarkan lebih daripada sekadar bantuan kewangan dan ia membentangkan laluan menyeluruh ke masa depan yang lebih cerah, menandakan permulaan perjalanan transformatif. Ini memastikan bahawa pemimpin dan inovator generasi akan datang mempunyai sokongan dan sumber yang diperlukan untuk berjaya dan menyumbang secara bermakna kepada masyarakat.

Bidang / Kursus Pengajian

Terbuka kepada pelajar yang mengikuti pengajian Ijazah sepenuh masa pertama mereka dalam bidang / kursus pengajian berikut:

 • Kejuruteraan Awam
 • Kejuruteraan Elektrik
 • Kejuruteraan Mekanikal
 • Ukur Bahan
 • Seni Bina
 • Ekonomi
 • Ukur Bangunan / Pengurusan Pembinaan
 • Analitis Perniagaan / Sains Data
 • Pentadbiran Perniagaan
 • Pengurusan Sumber Manusia
 • Pengurusan Operasi Maritim
 • Sains Logistik / Pengurusan Pengangkutan
 • Hartanah / Hartanah / Perancangan Bandar
 • Sains Alam Sekitar Dan Kelestarian
 • Teknologi Maklumat / Kejuruteraan Perisian
 • Komunikasi Pemasaran

Pelajar yang mempunyai rekod akademik yang cemerlang, yang proaktif dan bermotivasi tinggi dan berhasrat untuk mengikuti atau sedang mengikuti mana-mana satu daripada kursus yang dinyatakan diatas adalah digalakkan untuk memohon Biasiswa IJM 2024 ini.

Permohonan Biasiswa IJM Bagi Tahun 2024 1

Syarat Kelayakan Permohonan

Sebelum membuat permohonan Biasiswa IJM ini, pemohon mestilah memenuhi kriteria-kriteria kelayakan seperti berikut:

 1. Warganegara Malaysia.
 2. Mendapat sekurang-kurangnya 3A atau CGPA 3.50 dalam STPM atau setaraf (Matrikulasi, A-Levels, Asasi, Diploma).
 3. Mendaftar di mana-mana institusi pendidikan terkemuka untuk mengikuti pengajian Ijazah Sarjana Muda sepenuh masa pertama di Universiti Awam dan Swasta Tempatan.
 4. Calon yang sedang mengikuti Ijazah Sarjana Muda, hendaklah memperoleh sekurang-kurangnya PNGK 3.50 daripada 4.00 pada semester terkini mereka.
 5. Penguasaan Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia yang baik, baik dalam penulisan mahupun pertuturan.
 6. Aktif dalam aktiviti sukan dan kokurikulum.
 7. Tidak boleh menjadi penerima biasiswa lain, pinjaman pendidikan atau bantuan kewangan daripada mana-mana organisasi lain.
 8. Pembesar suara Mandarin ditambah kelebihan.
 9. Sedia berkhidmat di IJM untuk tempoh tertentu selepas tamat pengajian.

Cara Membuat Permohonan

Permohonan kini dibuka secara dalam talian (online) sehingga 15 Jun 2024 dan permohonan boleh dibuat pada pautan berikut:

>>>Permohonan Biasiswa IJM 2024<<<

Garis Panduan Permohonan

Pemohon baharu mesti mendaftar sebelum memohon. Selepas pendaftaran, gunakan e-mel dan kata laluan yang sama untuk log masuk.

Penggunaan versi terkini Internet Explorer atau Google Chrome untuk prestasi tapak web yang optimum adalah sangat digalakkan.

Pemohon boleh menyimpan permohonan mereka dan kembali untuk melengkapkan permohonan itu kemudian.

Pastikan semua medan yang diperlukan bertanda (*) telah diisi dan klik “Simpan” sebelum log keluar.

Pemohon mestilah mengisi semua medan dan lampirkan sebarang dokumen yang diperlukan sebelum menghantar permohonan anda.

Setelah diserahkan, pemohon tidak boleh membuat perubahan selanjutnya. Sila semak semula semua butiran sebelum penyerahan.

Permohonan Biasiswa IJM Bagi Tahun 2024 2

Maklumat Lanjut

Sebarang maklumat lanjut atau pertanyaan berkaitan Biasiswa IJM ini, sila rujuk pada laman web rasmi IJM Scholarship dari semasa ke semasa.

Seterusnya, anda juga boleh dapatkan info-info terkini di TcerDotMy kerana kami sentiasa menyediakan segala info yang tepat dan sahih untuk anda.

Diharapkan info ini bermanfaat untuk anda semua di luar sana!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More