Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Permohonan Biasiswa OCBC Bank Bagi Tahun 2024

Berikut kami kongsikan sebuah biasiswa yang kini dibuka iaitu Biasiswa OCBC Bank bagi tahun 2024 untuk makluman semua yang layak.

Isi Kandungan

Apa Itu Biasiswa OCBC Bank?

Biasiswa OCBC Bank terbuka kepada pelajar yang telah mendapat kemasukan atau layak untuk kemasukan ke pengajian Sarjana Muda Sepenuh Masa Tahun Pertama di semua Universiti Awam dan Swasta yang diiktiraf oleh Kerajaan Malaysia.

OCBC Bank sangat mengalu-alukan Pelajar Tahun Satu yang mempunyai keputusan Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) / Matrikulasi yang cemerlang dengan rekod kepimpinan dan kokurikulum, dan sedang mendaftar untuk kursus Sarjana Muda Sepenuh Masa di Universiti untuk memohon Biasiswa OCBC Bank ini.

Biasiswa ini membolehkan belia yang cemerlang dan menjanjikan dalam mencapai cita-cita mereka kerana dapat meneruskan pengajian Sarjana Muda dalam bidang yang di inginkan, di samping memenuhi keperluan Bank.

Apa Yang Anda Akan Terima Sebagai Sarjana OCBC?

Setiap pelajar yang telah mendapat kemasukan ke Universiti Awam atau Swasta Malaysia yang diiktiraf akan menerima biasiswa bernilai RM15,000 setiap tahun akademik.

Selain itu, anda juga akan berpeluang melakukan latihan dengan OCBC Bank untuk mendapatkan pengalaman bekerja secara langsung.

Permohonan Biasiswa OCBC Bank Bagi Tahun 2024 1
Biasiswa OCBC Bank

Syarat Kelayakan Permohonan Biasiswa OCBC Bank

Pemohon mestilah memenuhi semua kriteria-kriteria kelayakan yang ditetapkan seperti berikut untuk memohon Biasiswa OCBC Bank ini.

 1. Warganegara Malaysia yang telah mendapat kemasukan (atau layak untuk kemasukan) ke dalam pengajian Sarjana Muda Sepenuh Masa mereka.
 2. Memegang jawatan kepimpinan dalam aktiviti kokurikulum, persatuan, dan kelab di Sekolah / Universiti.
 3. Memiliki personaliti yang dinamik dengan kemahiran komunikasi dan pemikiran kritis yang cemerlang.
 4. Pelajar tahun pertama dari Universiti Awam / Swasta juga dialu-alukan untuk memohon.
 5. Mendapat keputusan cemerlang Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) atau Matrikulasi.
 6. Melibatkan diri secara aktif dalam aktiviti kokurikulum.
 7. Mempunyai sifat kepimpinan.
 8. Sedang mendaftar untuk kursus Sarjana Muda Sepenuh Masa.
 9. Tidak boleh menjadi penerima biasiswa atau anugerah lain daripada mana-mana organisasi dan / atau institusi lain.

Cara Membuat Permohonan Biasiswa OCBC Bank

Permohonan boleh dibuat dengan melengkapkan bahagian-bahagian berikut:

Lengkapkan Borang Permohonan Biasiswa Awam OCBCTab: Bahagian 1-Borang Permohonan
Sediakan esei sepanjang 800 patah perkataanTab: Bahagian 2-Karangan
Semak senarai semak dan sediakan salinan (softcopy) semua dokumen yang diperlukanTab: Bahagian 3-Senarai Semak
Biasiswa OCBC Bank

Muat turun borang permohonan biasiswa dan e-mel hamparan yang lengkap (Bahagian 1,2 dan 3) dan salinan imbasan dokumen yang diperlukan ke [email protected].

Namakan subjek sebagai: Permohonan Biasiswa Awam OCBC 2024 – (Nama Pemohon).

Pastikan semua dokumen yang diperlukan disediakan dan permohonan dibuka sehingga 30 Jun 2024.

Hanya calon yang disenarai pendek akan dijemput untuk sesi temu duga.

Maklumat Tambahan

 • Pemohon tidak perlu diterima masuk ke universiti pada masa permohonan. Walau bagaimanapun, pemohon mesti memberikan surat tawaran universiti pada masa biasiswa diberikan.
 • OCBC Bank mengalu-alukan pemohon yang berhasrat atau sedang mengikuti kursus atau bidang pengajian yang berkaitan yang memenuhi keperluan Bank untuk melayakkan diri mendapat biasiswa.
 • Pemohon mesti memenuhi syarat minimum PNGK 3.30 setiap semester untuk meneruskan biasiswa.
 • Pemohon tidak dibenarkan bertukar kursus pada pertengahan jalan. Mereka dikehendaki membayar balik kepada Bank jika mereka memilih untuk menukar kursus pada pertengahan jalan.
 • Pemohon boleh mengambil bahagian dalam program pertukaran pelajar tetapi tertakluk kepada kelulusan. Walau bagaimanapun, kos program pertukaran tidak akan dilindungi sebagai sebahagian daripada biasiswa.
 • Pemohon tertakluk untuk mendapatkan pekerjaan di OCBC Bank setelah tamat kursus. Walau bagaimanapun, jika Bank memutuskan sebaliknya, ia akan mengecualikan calon daripada memenuhi keperluan ini.
 • Biasiswa ini boleh dipertahankan untuk tempoh minimum yang diperlukan untuk menyelesaikan kursus yang membawa kepada ijazah pertama. Ini tertakluk kepada prestasi akademik yang konsisten dan cemerlang.
Permohonan Biasiswa OCBC Bank Bagi Tahun 2024 2
Biasiswa OCBC Bank

Maklumat Lanjut

Sebarang maklumat lanjut atau permasalah berkaitan Biasiswa OCBC Bank ini, sila layari portal rasmi Public Scholarship – Students | OCBC Bank Malaysia atau terus e-mel kepada [email protected].

Seterusnya, anda juga boleh dapatkan info-info terkini di TcerDotMy kerana kami sentiasa menyediakan segala info yang tepat dan sahih untuk anda.

Diharapkan info ini bermanfaat untuk anda semua di luar sana!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More