Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Permohonan Biasiswa Tajaan Kerajaan Jepun 2024

Biasiswa Tajaan Kerajaan Jepun 2024 adalah salah satu program di bawah Young Leaders’ Program (YLP) yang telah dimulakan pada tahun 2001 lagi.

Pelajar yang menyambung pengajian di Jepun dan ingin memohon tajaan biasiswa, sukacita dimaklumkan bahawa permohonan Biasiswa Tajaan Kerajaan Jepun (MONBUKAGAKUSHO: MEXT) bagi sesi akademik tahun 2024 kini dibuka.

Isi Kandungan

Biasiswa Tajaan Kerajaan Jepun 2024

Kerajaan Jepun menawarkan program Biasiswa Tajaan Kerajaan Jepun setiap tahun untuk warganegara Malaysia yang berkelayakan dan berminat. Biasiswa Tajaan Kerajaan Jepun ini adalah di bawah program Young Leaders’ Program (YLP).

YLP bertujuan untuk menyumbang untuk memupuk pemimpin negara masa depan di Asia dan negara-negara lain. Selain itu, YLP juga menyumbang untuk menjalinkan hubungan mesra antara pelbagai negara dan menambah baik dasar merancang aktiviti dengan membentuk jaringan dalam kalangan pemimpin negara melalui mendalami pemahaman mereka tentang Jepun.

Pemohon yang berminat dinasihatkan untuk membaca garis panduan dengan teliti. Melainkan dinyatakan sebaliknya, permohonan biasiswa hendaklah dibuat ke Kedutaan Jepun, Kuala Lumpur.

Sila ambil perhatian bahawa syarat dan tempoh permohonan adalah berbeza antara program ini. Rebutlah peluang ini untuk meningkatkan kemahiran akademik dan kepimpinan anda!

Program Ijazah Sarjana selama setahun ini membolehkan rakyat Malaysia melanjutkan pelajaran lanjutan dalam kursus dan universiti terpilih di seluruh Jepun iaitu

 1. Pentadbiran perniagaan.
 2. Undang-undang.
 3. Pentadbiran Awam.
 4. Tadbir Urus Tempatan.
 5. Pentadbiran Penjagaan Kesihatan.

Semua kursus bermula pada bulan September atau Oktober, dan menawarkan sarjana satu tahun program yang dijalankan dalam bahasa Inggeris. Pelajar yang menamatkan kursus dianugerahkan Ijazah Sarjana.

Faedah Biasiswa untuk pelajar YLP pula adalah

 • Elaun sebanyak 242,000 JPY sebulan.
 • Yuran pendidikan seperti yuran tuisyen, matrikulasi dan peperiksaan kemasukan dikecualikan.
 • Kos perjalanan, iaitu tiket penerbangan dari negara asalnya ke Jepun dan sebaliknya disediakan.

Biasiswa Tajaan Kerajaan Jepun 2024

Syarat Kelayakan Permohonan Biasiswa Tajaan Kerajaan Jepun 2024

Pentadbir awam muda, pengurus perniagaan dan profesional undang-undang yang dijangka memainkan peranan aktif sebagai pemimpin negara masa depan di Asia dan negara lain mempunyai kelayakan untuk memohon Biasiswa Tajaan Kerajaan Jepun 2024 di bawah program YLP ini.

Cara Membuat Permohonan Biasiswa Tajaan Kerajaan Jepun 2024

 • Permohonan mulai dibuka dan tarikh tutup permohonan adalah pada 15 September 2023 (Jumaat).
 • Semua permohonan mesti diserahkan terus kepada pihak berkuasa yang mengesyorkan seperti yang dinyatakan di laman web rasmi Kedutaan Jepun di Malaysia sebelum tarikh tutup permohonan.
 • Penyerahan yang lewat tidak akan dilayan walau apa pun alasan yang diberikan.
 • Permohonan tanpa dokumen yang mencukupi (dinyatakan dalam garis panduan) tidak akan dipertimbangkan.
 • Borang dan dokumen permohonan yang dikemukakan tidak akan dikembalikan, apa jua alasan yang diberikan.
 • Keputusan mengenai calon yang berjaya dibuat oleh Kedutaan Jepun adalah muktamad. Sebarang pertanyaan mengenai keputusan muktamad tidak akan dilayan.

Kaedah Pengambilan Calon Ke Kedutaan Jepun

Pengambilan pemohon dan penamaan calon ke Kedutaan Jepun dikendalikan oleh Recommending Institutions. Selepas itu, pemilihan dijalankan dalam proses berikut:

 1. Pemeriksaan pertama oleh Host Universities (melalui pemeriksaan dokumen dan temu duga).
 2. Tapisan kedua oleh Jawatankuasa YLP yang ditubuhkan oleh MEXT.
 3. Memuktamadkan keputusan pemilihan oleh MEXT.

Recommending Institutions ialah badan kerajaan dan organisasi yang berkaitan di negara yang layak oleh MEXT untuk mengambil peranan dalam pengambilan dan penamaan calon ke program YLP. MEXT juga menetapkan kursus yang mana setiap Recommending Institutions boleh menamakan calon.

Peranan-peranan daripada Recommending Institutions dalam proses pengambilan dan pencalonan adalah seperti berikut:

 • Pemberitahuan tentang Program YLP dan penerimaan permohonan.
 • Pemilihan calon yang akan disyorkan.
 • Pengesyoran calon kepada Kedutaan Jepun.
 • Makluman keputusan kepada calon.

Maklumat Lanjut

Untuk sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut atau bantuan berkaitan Biasiswa Tajaan Kerajaan Jepun 2024 ini,sila layari laman web Kedutaan Jepun di Malaysia kerana semua maklumat permohonan adalah melalui laman web rasmi Kedutaan Jepun di Malaysia sahaja.

Semoga anda berjaya dan terpilih untuk mendapatkan tawaran Biasiswa Tajaan Kerajaan Jepun 2024 ini!

Seterusnya, anda juga boleh dapatkan info-info terkini di TcerDotMy kerana kami sentiasa menyediakan segala info yang tepat dan sahih untuk anda.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More