Sumber Rujukan Globalisasi Anda

14 Cara Cepat Lebatkan Rambut Pasti Berkesan Jika Diamalkan

Cara Cepat Lebatkan Rambut ada banyak cara sama ada secara moden mahupun semulajadi. Tapi kami lebih sarankan dalam bentuk semulajadi, sebabkan cara moden ni banyak menggunakan bahan kimia berkemungkinan mempunyai “side effect”.

Rambut merupakan mahkota berharga bagi wanita namun masalah rambut yang teruk boleh membuatkan ramai wanita boleh jadi kemurungan! Anda mengalami masalah rambut gugur yang teruk selepas melahirkan anak? Namun ramai juga yang mengalami masalah ini walaupun belum melahirkan anak. Dan tidak terkecuali kaum lelaki! Jangan risau, anda tidak keseorangan ya.

Istimewa untuk anda, jom kami kongsikan 14 cara lebatkan rambut yang pasti berkesan jika diamalkan berterusan.

Isi Kandungan

1. Aloe vera bahan semula jadi lebatkan rambut

Anda ada pokok aloe vera di rumah? Boleh gunakannya untuk melebatkan rambut. Caranya ialah:

 • Ambil sebatang aloe vera, buang kulitnya sehingga nampak isi jeli berwarna putih
 • Sapukan isi jeli aloe vera ke kulit kepala dan seluruh rambut
 • Urut kepala
 • Biarkan seketika
 • Bilas sehingga bersih14 Cara Cepat Lebatkan Rambut Pasti Berkesan Jika Diamalkan 1

2. Santan kelapa

Orang dulu-dulu mempunyai ramput yang lebat, hitam, dan berliau. Rahsianya ialah santan kelapa. Nak tahu cara menggunakan santan kelapa untuk melebatkan rambut? Begini caranya:

 • Ambil setengah cawan santan kelapa pekat
 • Ratakan ke seluruh kulit kepala & rambut
 • Urut kulit kepala
 • Balut rambut dengan shower cap atau tuala
 • Biarkan selama sejam
 • Bilas dengan bersih
 • Amalkan setiap minggu, rambut anda akan lebat semula14 Cara Cepat Lebatkan Rambut Pasti Berkesan Jika Diamalkan 2

3. Minyak kelapa dara

Selain santan kelapa, minyak kelapa dara juga sangat baik untuk melebatkan rambut. ia berfungsi untuk menguatkan akar rambut untuk mengelakkan keguguran rambut yang banyak dan merangsang pertumbuhan anak rambut yang baru. Cara menggunakannya ialah sapukan minyak kelapa dara ke kulit kepala dan seluruh rambut setiap hari.

14 Cara Cepat Lebatkan Rambut Pasti Berkesan Jika Diamalkan 3

4. Minyak argan

Minyak argan membantu meningkatkan peredaran darah di kulit kepala dan menggalakkan pertumbuhan anak rambut. Selain itu, minyak argan juga menguatkan folikel rambut supaya tidak mudah tercabut dan gugur. Sapukan minyak argan ke seluruh kulit kepala dan rambut sebelum tidur setiap malam.

5. Minyak zam-zam

Anda kenal minyak zam-zam? Orang tua zaman dahulu suka pakai minyak ini. Baunya agak kuat dan mungkin memeningkan kepala namun khasiatnya untuk melebatkan rambut tidak dapat disangkal lagi. Kalau anda nak rambut yang hitam lebat, bolehlah amalkan minyak zam-zam. Anda boleh beli minyak ini di kedai runcit.

14 Cara Cepat Lebatkan Rambut Pasti Berkesan Jika Diamalkan 4

6. Daun bunga raya

Daun bunga raya bukan sahaja membantu menghilangkan sakit kepala malah ia juga melebatkan serta melembutkan rambut. Caranya:

 • Ambil 10 helai daun bunga raya
 • Masukkan ke dalam segayung air
 • Ramas daun bunga raya sehingga keluar lendirnya
 • Gunakan air ramasan daun bunga raya tadi untuk membasuh kepala
 • Urutkan seketika sebelum dibilas sehingga bersih
cara melebatkan rambut

Satu lagi cara yang boleh anda gunakan ialah dengan menampal pes daun bunga raya ke rambut. Caranya ialah:

 • Ambil 10 helai daun bunga raya
 • Kisar sehingga halus
 • Tapiskan air, ambil hampasnya
 • Ratakan pes daun bunga raya ke rambut & kulit kepala
 • Balut rambut dengan shower cap atau tuala
 • Biarkan selama satu jam
 • Bilas sehingga bersih

7. Minyak rosemary

Minyak rosemary bukan sahaja mempunyai aroma yang harum malah ia juga merangsang pembuluh darah di kulit kepala supaya peredaran darah berjalan dengan lebih lancar. Apabila peredaran darah di kulit kepala berjalan dengan lancar, masalah keguguran rambut juga akan berkurangan lalu rambut anda akan menjadi lebat. Sebagai tambahan, rambut anda juga akan berbau harum.

14 Cara Cepat Lebatkan Rambut Pasti Berkesan Jika Diamalkan 5
lebatkan rambut
 

9. Kurangkan stress

Selain perubahan hormon, stress juga merupakan punca utama anda mengalami masalah keguguran rambut yang teruk. Sekiranya anda inginkan rambut yang lebat, tebal, dan cantik, kawal stress anda. Kami faham, di zaman serba mencabar ini, stress merupakan sesuatu yang sukar untuk dielakkan.

Namun anda boleh mengawal stress dengan berusaha untuk menjadi lebih positif dan amalkan sikap take it easy. Pastikan anda sentiasa berada dalam persekitaran yang baik dan aman, menyokong dan membantu anda untuk kekal positif.

Nah, sekarang tips berikut pula berkaitan dengan pemakanan. Ingat, anda adalah apa yang anda makan ya.

10. Makanan kaya dengan zink

Sekiranya anda pergi ke klinik atau salon untuk rawatan keguguran rambut, biasanya anda akan diberikan supplemen zink kerana zink membantu menguatkan folikel rambut dan mengatasi masalah keguguran rambut. Selain menggalakkan pertumbuhan anak rambut. Oleh itu, kalau anda nak rambut yang lebat, bolehlah ambil makanan yang kaya dengan zink seperti kacang kuda, daging, hati, avokado, almond, bayam, dan telur.

14 Cara Cepat Lebatkan Rambut Pasti Berkesan Jika Diamalkan 7

11. Makanan kaya dengan zat besi

Selain zink, zat besi juga mampu melebatkan rambut anda dengan cara mengurangkan masalah rambut gugur. Anda boleh mendapat zat besi dari makanan seperti bayam, tiram, kacang merah, tomato, kentang, daging lembu, ikan, hati, kekacang, dan sayuran hijau.

14 Cara Cepat Lebatkan Rambut Pasti Berkesan Jika Diamalkan 8

12. Makanan kaya dengan vitamin C

Makanan yang kaya dengan vitamin c membantu menguatkan rambut. Ia juga kaya dengan antioksida dan membantu badan menyerap zat besi dengan lebih baik. Di antara makanan yang tinggi kandungan vitamin C ialah jambu batu, oren, brokoli, betik, kiwi, dan strawberi.

cara melebatkan rambut

13. Makanan kaya dengan vitamin A

Vitamin A bukan sahaja bagus untuk penglihatan mata malah dia juga menguatkan rambut sehingga ke akar dan menggalakkan pertumbuhan anak rambut. Di antara makanan yang kaya dengan vitamin A ialah lobak merah, kobis, labu, bayam, aprikot, mangga, telur, hati, daging lembu, dan susu segar.

14 Cara Cepat Lebatkan Rambut Pasti Berkesan Jika Diamalkan 9

14. Makanan kaya dengan biotin

Kekurangan biotin dalam badan akan menyebabkan rambut anda menjadi reput, rapuh, tidak kuat, dan mudah tercabut dari kulit kepala. Ini kerana biotin membantu menguatkan akar rambut.

Oleh itu, mengambil makanan yang tinggi kandungan biotin sememangnya membantu melebatkan rambut anda. Di antara makanan yang tinggi biotin ialah badam, telur, kacang tanah, avokado, lobak merah, tomato, daging merah, ikan salmon, ubi kedek, bawang merah, mangga, dan brokoli.

14 Cara Cepat Lebatkan Rambut Pasti Berkesan Jika Diamalkan 10

Itulah dia 14 cara cepat lebatkan rambut pasti berkesan jika diamalkan yang kami kongsikan kepada anda. Sebenarnya anda haruslah mengamalkan tips yang diberi ini secara keseluruhan iaitu dari segi luaran dan dalaman badan anda. Jangan baca je ye tapi harus diamalkan secara berterusan sehingga masalah keguguran rambut anda selesai. Semoga bermanfaat!

Lain Artikel Pilihan : 5 Cara Putihkan Gigi Secara Semulajadi, Jimat & Selamat 7 Cara Pakai Tudung Bawal Simple Tapi Cantik Yang Terkini

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More