Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Disenteri – Gejala, Punca dan Rawatan

Apa itu Disenteri?  Disentri adalah penyakit berjangkit berkaitan dengan cirit-birit yang teruk. Ia sNGt sinonim dengan penyakit keradangan usus, terutamanya usus besar. Tanpa penghidratan yang mencukupi atau jika dibiarkan berlanjutan, ia boleh membawa maut. Jangkitan dengan Shigella bacillus, atau bakteria, adalah penyebab yang paling biasa. Simptom dan gejala yang ringan kebiasaannya akan hilang dalam masa beberapa hari dengan rawatan kendiri. Kebanyakan orang yang mengalaminya tidak perlu mendapatkan rawatan perubatan.

Data statistik menunjukkan antara 120 juta hingga 165 juta kes jangkitan Shigella pada setiap tahun dan daripadanya 1 juta kes telah membawa maut. Lebih 60 peratus penyumbang kematian ini adalah dalam kalangan kanak-kanak berusia bawah 5 tahun.

disenteri
Apa ikut disenteri? Sila baca sampai habis

Isi Kandungan

Gejala

Gejala boleh berlaku antara ringan hingga kronik. Di negara maju, tanda dan gejala disenteri banyak menunjukkan kes yang ringan sahaja daripada di negara yang membangun atau di kawasan tropika.

Gejala ringan termasuk:

 • Sakit perut sedikit
 • Kekejangan
 • Cirit-birit

Gejala ini biasanya muncul dari 1 hingga 3 hari selepas jangkitan, dan pesakit pulih dalam seminggu. sesetengah pesakit juga mengalami intoleransi laktosa selepas terkena disenteri ini.

Gejala disenteri amoba

Pesakit yang mempunyai disenteri amoba akan menunjukkan salah satu gejala dibawah ini:

 • Sakit perut
 • Demam dan menggigil
 • Pening dan loya (muntah)
 • Cirit-birit berair, yang boleh mengandungi darah, lendir, atau nanah
 • Membuang najis yang menyakitkan
 • Keletihan walaupun cukup rehat
 • Sembelit

Sekiranya bakteria ini dapat menembusi dinding usus, keadaan boleh menjadi teruk kepada pesakit kerana bakteria boleh merebak ke dalam saluran darah dan akan menjangkiti organ – organ yang penting.

Ia juga boleh menyebabkan ulser berkembang dan pesakit juga berkemungkinan boleh mendapati ada darah dalam najis. Gejala ini boleh berlanjutan selama beberapa minggu. Amoba mungkin tinggal di dalam tubuh manusia seperti parasit walaupun gejala telah hilang. Ini akan menyebabkan gejala terus berulang.

Punca

Disenteri basilari, atau shigellosis

 • Jenis ini menghasilkan gejala yang paling teruk.
 • Kebersihan yang buruk adalah punca utama. Shigellosis juga boleh merebak kerana makanan tercemar.
 • Di Eropah Barat dan A.S., ini adalah salah satu penyakit yang paling biasa pada pesakit yang telah mengunjungi kawasan tropika sejurus sebelum jangkitan.

Disenteri amoba, atau amoebiasis

 • Jenis ini disebabkan oleh Entamoeba histolytica (E. histolytica), amoba. Kumpulan amuba bersama-sama membentuk kista, dan kista ini muncul dari badan dalam tinja manusia.
 • Di kawasan yang mempunyai sanitasi yang rendah, bakteria dapat mencemari makanan dan air dan menjangkiti manusia lain. (Bakteria ini dapat bertahan dalam jangka masa yang lama di luar badan pesakit.)
 • Ia juga boleh berada di telapak tangan anda setelah menggunakan bilik mandi. Oleh itu, amalan kebersihan yang baik perlu diamalkan untuk mengurangkan risiko penyebaran jangkitan.

Rawatan

Hasil ujian dari makmal akan menunjukkan sama ada jangkitan itu disebabkan oleh jangkitan Shigella atau Entamoeba histolyca.

Sekiranya rawatan diperlukan, ia akan bergantung pada hasil ini. Walau bagaimanapun, setiap pesakit yang mengalami gejala cirit – birit atau loya dan muntah perlu minum air yang cukup untuk mengelakkan kekurangan air.

Sekiranya pesakit tidak dapat minum, atau gejala cirit – birit dan muntah banyak, penggantian cecair intravena  mungkin diperlukan. Pesakit akan diuji dan dipantau sepanjang masa.

Apakah rawatan untuk disenteri bacillary ringan?

Disentri bacillary ringan, jenis yang biasa dijumpai di negara maju dengan sanitasi yang baik, biasanya akan sembuh tanpa rawatan. Antara kaedah yang pesakit boleh buat adalah dengan minum air secukupnya sebanyak 7 – 8 gelas (250ml) sehari. Jika keadaan menjadi lebih teruk, pesakit boleh membeli ubat antibiotik yang tersedia di farmasi.

Apakah rawatan untuk disenteri amoba?

Ubat amoebicidal digunakan untuk merawat Entamoeba histolyca. Ini akan memastikan bahawa bakteria tidak dapat bertahan di dalam badan setelah gejala disenteri hilang. Flagyl, atau metronidazole, sering digunakan untuk merawat penyakit ini. Kedua – dua ubat ini digunakan untuk merawat bakteria dan parasit.

Sekiranya hasil ujian makmal tidak jelas, pesakit mungkin akan diberikan pelbagai ubat antibiotik dan perlu gunakan setiap satu mengikut dos yang ditetapkan.

Selain dari perkongsian berkenaan dengan Disenteri ini, anda juga mungkin berminat dengan penyakit lain seperti Penyakit Herpes, Penyakit Amnesia, Penyakit Alzheimer, Penyakit Albino dan  Penyakit Emfisema.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More