Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Doa Mustajab Sebelum Berbuka Mudah Dibaca dan Diamalkan

“Sesungguhnya bagi orang yang berpuasa ketika saat berbuka ada doa yang tidak ditolak” (HR Ibnu Majah)

Mesti ada antara kita yang pernah melihat hadis ini di media sosial. Ya, Ramadhan merupakan bulan yang penuh dengan keberkatan dan rahmat daripada Allah SWT di mana tersedia berbagai jenis tawaran-tawaran dan keistimewaan yang perlu kita kecapi.

Isi Kandungan

DOA SEBELUM BERBUKA SANGAT MUSTAJAB

Berdasarkan info dari Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan, terdapat banyak bukti hadis yang menyokong bahawa doa orang berpuasa itu adalah mustajab.

doa mustajab

1. Daripada Abdullah bin ‘Amr RA berkata bahawa Nabi SAW bersabda:

إِنَّ لِلصَّائِمِ عِنْدَ فِطْرِهِ لَدَعْوَةً مَا تُرَدُّ

“Sesungguhnya bagi orang yang berpuasa itu ketika dia berbuka mempunyai doa yang tidak akan ditolak”.

[Riwayat Ibn Majah (1753)][Syeikh Syuaib al-Arna’outh mengatakan sanad hadith ini adalah hasan]

2. Daripada Abu Hurairah RA berkata bahawa Nabi SAW bersabda:

ثَلَاثَةٌ لَا تُرَدُّ دَعْوَتُهُمْ: الْإِمَامُ الْعَادِلُ، وَالصَّائِمُ حَتَّى يُفْطِرَ، وَدَعْوَةُ الْمَظْلُومِ

“Tiga golongan doa mereka tidak akan ditolak: Imam yang adil, orang yang berpuasa sehingga dia berbuka dan doa orang yang dizalimi”.

[Riwayat Ibn Majah (1752)][Syeikh Syuaib al-Arna’outh mengatakan hadith ini adalah hasan]

3. Daripada Abdullah bin ‘Amr RA berkata bahawa beliau mendengar Nabi SAW bersabda:

لِلصَّائِمِ عِنْدَ إِفْطَارِهِ دَعْوَةٌ مُسْتَجَابَةٌ

Bagi orang yang berpuasa ketika dia berbuka doa yang mustajab”. [Lihat: Musnad Abi Daud al-Thoyalisi (2376)]

Melihat kepada hadith-hadith di atas, kita mengetahui bahawa doa orang yang berpuasa adalah mustajab di sisi Allah SWT.

Untuk itu, kita perlu mengambil kesempatan untuk merebut tawaran yang berharga ini dan memperbanyakkan berdoa terutamanya ketika waktu sebelum berbuka.

29 DOA SEBELUM BERBUKA YANG RINGKAS, MUDAH DIBACA & DIAMALKAN

Doa Mustajab Sebelum Berbuka Mudah Dibaca dan Diamalkan 1

Doa Mustajab Sebelum Berbuka Mudah Dibaca dan Diamalkan 2 Doa Mustajab Sebelum Berbuka Mudah Dibaca dan Diamalkan 3 Doa Mustajab Sebelum Berbuka Mudah Dibaca dan Diamalkan 4 Doa Mustajab Sebelum Berbuka Mudah Dibaca dan Diamalkan 5 Doa Mustajab Sebelum Berbuka Mudah Dibaca dan Diamalkan 6 Doa Mustajab Sebelum Berbuka Mudah Dibaca dan Diamalkan 7 Doa Mustajab Sebelum Berbuka Mudah Dibaca dan Diamalkan 8 Doa Mustajab Sebelum Berbuka Mudah Dibaca dan Diamalkan 9 Doa Mustajab Sebelum Berbuka Mudah Dibaca dan Diamalkan 10 Doa Mustajab Sebelum Berbuka Mudah Dibaca dan Diamalkan 11 Doa Mustajab Sebelum Berbuka Mudah Dibaca dan Diamalkan 12 Doa Mustajab Sebelum Berbuka Mudah Dibaca dan Diamalkan 13 Doa Mustajab Sebelum Berbuka Mudah Dibaca dan Diamalkan 14 Doa Mustajab Sebelum Berbuka Mudah Dibaca dan Diamalkan 15 Doa Mustajab Sebelum Berbuka Mudah Dibaca dan Diamalkan 16Doa Mustajab Sebelum Berbuka Mudah Dibaca dan Diamalkan 17 Doa Mustajab Sebelum Berbuka Mudah Dibaca dan Diamalkan 18 Doa Mustajab Sebelum Berbuka Mudah Dibaca dan Diamalkan 19 Doa Mustajab Sebelum Berbuka Mudah Dibaca dan Diamalkan 20 Doa Mustajab Sebelum Berbuka Mudah Dibaca dan Diamalkan 21 Doa Mustajab Sebelum Berbuka Mudah Dibaca dan Diamalkan 22 Doa Mustajab Sebelum Berbuka Mudah Dibaca dan Diamalkan 23 Doa Mustajab Sebelum Berbuka Mudah Dibaca dan Diamalkan 24 Doa Mustajab Sebelum Berbuka Mudah Dibaca dan Diamalkan 25 Doa Mustajab Sebelum Berbuka Mudah Dibaca dan Diamalkan 26 Doa Mustajab Sebelum Berbuka Mudah Dibaca dan Diamalkan 27 Doa Mustajab Sebelum Berbuka Mudah Dibaca dan Diamalkan 28 Doa Mustajab Sebelum Berbuka Mudah Dibaca dan Diamalkan 29 Doa Mustajab Sebelum Berbuka Mudah Dibaca dan Diamalkan 30

Kalau terlupa atau susah nak baca doa dalam Bahasa Arab, kita boleh juga berdoa dalam bahasa yang kita selesa. Yang pasti, Allah SWT amat suka kepada hamba-Nya yang sentiasa berdoa memohon kepadanya dalam apa jua keadaan. Jadi, ayuh marilah sama-sama kita memperbanyakkan berdoa kepada Allah SWT terutama di bulan yang penuh dengan keberkatan dan kemulian ini.

Artikel lain: Diskaun Saman JPJ 70% Sehingga 12 Jun 2021

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More