Sumber Rujukan Globalisasi Anda

INDUSTRI MEDIA MAHU SUNTIKAN DANA DARI KERAJAAN

Industri media di Malaysia amat memerlukan suntikan dana daripada kerajaan susulan ia mengalami kemerosotan perniagaan drastik untuk tempoh lama sebelum tercetus pandemik koronavirus (Covid-19).

Bekas Pengerusi Pertubuhan Berita Nasional (Bernama), Datuk Seri Azman Ujang berkata, ekoran ledakan dalam kemajuan teknologi maklumat dan pencetakan digital, industri media dalam beberapa tahun kebelakangan ini menghadapi kemerosotan drastik bukan sahaja dalam negara atau rantau Asia Tenggara malah di peringkat global.

INDUSTRI MEDIA

INDUSTRI MEDIA MAHU SUNTIKAN DANA DARI KERAJAAN 1
INDUSTRI MEDIA MAHU SUNTIKAN DANA DARI KERAJAAN 2

Menurutnya, di Malaysia sahaja beberapa buah akhbar termasuk yang telah wujud lebih 100 tahun terpaksa ditutup manakala beberapa akhbar yang masih beroperasi berada dalam situasi kewangan yang tidak stabil.

“Saya bersetuju dengan saranan Ketua Pegawai Eksekutif Malaysian Press Institute (MPI), Datuk Dr Chamil Wariya bahawa amat penting bagi kerajaan di samping membantu pelbagai industri yang terjejas oleh pandemik Covid-19 menghulurkan bantuan kepada industri media demi mempertahankan peranannya sebagai jagawan estet keempat.

“Industri media amat memerlukan suntikan dana pada saat ini,” katanya kepada Sinar Harian di sini semalam.

Azman yang juga tokoh media tempatan berkata, walaupun terdapat pelbagai platform untuk orang ramai mengakses berita dan maklumat di media sosial, media arus perdana adalah lebih berkredibiliti dalam menyampaikan berita sahih.

Menurutnya, beliau percaya dalam tempoh kegawatan ekonomi pasca Covid-19 ini, tanpa bantuan kerajaan, industri media tidak mampu untuk beroperasi seperti biasa.

“Walaupun akhbar digital atau dalam talian mungkin menarik lebih ramai pembaca berbanding media cetak, ironinya para pengiklan lebih berminat untuk mengiklankan produk dan perkhidmatan mereka melalui akhbar cetak tetapi masalahnya pula akhbar-akhbar yang mengalami penurunan mendadak edarannya turut menyaksikan penurunan pendapatan iklan,” katanya.

Azman turut meluahkan rasa terkejut dengan pengumuman pakej rangsangan ekonomi oleh kerajaan bagi menangani ancaman Covid-19 sebelum ini yang seolah-olah ‘terlepas pandang’ nasib industri media arus perdana.

“Selaku wartawan veteran, saya menyeru rakyat dan industri pengiklanan untuk terus menyokong industri media cetak atau akhbar yang selama ini memainkan peranan penting dalam arus pembangunan negara.

“Saya turut menyokong penuh usaha dilancarkan baru-baru ini oleh syarikat akhbar di Malaysia untuk mendesak syarikat laman sosial gergasi dunia seperti Facebook, Google dan Twitter membayar royalti kepada akhbar tempatan untuk setiap berita disiarkan melalui aplikasi mereka,” katanya.

Justeru, akibat daripada pandemik covid-19 ini pelbagai industri akan menghadapi krisis ekonomi. Semua pihak perlu bersedia menghadapi norma baharu dan kesan ekonomi pada masa akan datang. Kerajaan juga tidak mampu untuk suntik dana selama-lamanya, yang perlu berusaha dan bekerjasama adalah diri kita sendiri.

sumber : sinar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More