Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Internet Percuma Dari 8am-6pm Mulai 1 April Untuk Pengguna Celcom, Maxis, Digi & U Mobile

Alhamdulillah, banyak bantuan yang telah diumumkan dalam Pakej Rangsangan Ekonomi.

Antara yang turut diumumkan dalam Pakej Rangsangan Ekonomi oleh Perdana Menteri adalah tentang internet percuma.

Wah, siapa tak suka internet percuma kan? Setidak-tidaknya yang bekerja di rumah dapat memanfaatkannya sebaik mungkin untuk tujuan kerja.

Malah, ia juga boleh membantu ibu ayah membuat carian penting untuk informasi terkini serta menceriakan lagi hari dengan anak-anak.

Internet Percuma

Tentu ramai nak tahu apakah internet percuma yang bakal diterima oleh rakyat nanti.

Dalam kenyataan media oleh pihak Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), beberapa pakej khas akan ditawarkan dengan kerjasama syarikat-syarikat telekomunikasi, termasuk usaha-usaha menambah baik rangkaian telekomunikasi yang secara kolektifnya bernilai RM 1 Bilion.

Antara inisiatif yang akan dilaksanakan adalah semua pelanggan pascabayar dan prabayar Celcom, Digi, Maxis dan UMobile akan menerima Internet berkelajuan tinggi percuma dengan kapasiti 1GB percuma.

Ia boleh digunakan antara jam 8 pagi hingga 6 petang bermula 1 April dan dikuatkuasakan sepanjang tempoh pelaksanaan PKP.

Internet Percuma Dari 8am-6pm Mulai 1 April Untuk Pengguna Celcom, Maxis, Digi & U Mobile 1

Inisiatif itu juga membabitkan panggilan percuma ke talian Pusat Kesiapsiagaan dan Tindak Cepat Krisis Kebangsaan (CPRC), Pusat Pengurusan Operasi Negara dan Jabatan Kesihatan Negeri.

SKMM dalam kenyataan itu menyatakan syarikat telekomunikasi turut memberi komitmen untuk melabur RM400 juta sehingga suku kedua tahun ini untuk meningkatkan liputan dan keupayaan rangkaian bagi mengekalkan ketersediaan dan kualiti rangkaian.

“Pelaburan ini akan meningkatkan liputan dan keupayaan rangkaian untuk tapak kritikal seperti hospital, agensi kerajaan, agensi penguatkuasaan dan pusat media.

“Dalam masa sama, Pelan Gentian Optik dan Kesalinghubung Negara (NFCP) akan terus dilaksanakan untuk menambah baik kesalinghubungan digital negara terutamanya di kawasan luar bandar.

“Sebanyak RM3 bilion sudah diperuntukkan kerajaan menerusi SKMM seperti diumumkan dalam Pakej Rangsangan Ekonomi 1 yang diumumkan 27 Februari lalu,” katanya dalam kenyataan berkenaan.

Pada masa sama, agensi itu menyatakan bahawa perkhidmatan pos dan kurier komited untuk membantu usahawan menjalankan perniagaan e-dagang selain daripada meneruskan perkhidmatan seperti biasa untuk rakyat Malaysia.

Internet Percuma Dari 8am-6pm Mulai 1 April Untuk Pengguna Celcom, Maxis, Digi & U Mobile 2

SKMM yakin inisiatif diumumkan dapat meringankan beban rakyat yang terkesan akibat penularan pandemik Covid-19 di samping membolehkan kesalinghubungan berterusan supaya rakyat dapat melaksanakan tugasan harian lebih efisien.

Bagi mendapatkan maklumat lanjut berhubung pakej yang ditawarkan sepanjang tempoh PKP, pengguna digalakkan merujuk atau menghubungi syarikat penyedia perkhidmatan masing-masing.

Semua pelanggan pascabayar dan prabayar Celcom, Maxis, Digi dan Umobile akan dapat menikmati internet percuma ini sepanjang tempoh pelaksanaan PKP.

Wah, seronoknya!

Jadi lepas ni tak ada alasan lagi nak kata boring dan sebagainya ya.

Jom kita mainkan peranan bersama untuk #dudukrumah #stayathome untuk memerangi wabak COVID-19 bersama-sama.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More