Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Jumlah Kes Minggu Pertama Jun Penentu Tarikh Buka Sekolah 2020 Yang Official

Setelah hampir 3 bulan anak-anak tidak bersekolah. Ini penulis kira bermula cuti semester pertama yang bermula 18 Mac 2020, disambung dengan PKP dan kini PKPB kemudian masuk cuti pertengahan tahun. Erm, lama juga kan sekolah tak dibuka. Patutlah anak-anak penulis pun merungut bosan dirumah, nak ke sekolah macam dulu-dulu.

Tapi situasi sekarang ini bukanlah kehendak kita semua. Demi untuk keselamatan anak-anak, tidak mengapalah kalau sekolah belum dibuka. Sekolah merupakan tempat kanak-kanak berkupul, dan kita tidak mahu mengambil risiko Covid-19 ini. Tapi itu pendapat peribadi penulis, mungkin ibubapa lain ada pendapat tersendiri. Semoga wabak pandemik COVID-19 ini akan segera ditemui vaksinnya.

Sehingga kini, kita semua masih menanti pengumuman bila sekolah akan dibuka semula. Sama-sama kita berdoa agar jumlah kes COVID-19 makin menurun.

Jumlah Kes Meningkat?

PUTRAJAYA – Tarikh pembukaan persekolahan akan diputuskan berdasarkan jumlah kes positif koronavirus (Covid-19) yang direkodkan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sepanjang minggu pertama Jun ini.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, dalam tempoh seminggu itu akan dapat dilihat sama ada musim perayaan memberi impak terhadap peningkatan kes positif wabak itu atau sebaliknya.

“Kalau kita mampu kekalkan jumlah kes positif harian pada angka dua digit terendah atau satu digit hingga 9 Jun depan dengan ambil kira musim perayaan, lebih banyak sektor sosial termasuk sektor pendidikan dapat dibuka semula.

“Jadi keputusan akan ditentukan pada minggu pertama Jun nanti,” katanya pada sidang media perkembangan terkini Covid-19 di sini hari ini.

Beliau berkata, tempoh itu sangat penting untuk menjadi penentu kepada kerajaan bagi mengubah polisi Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang dikuatkuasakan.

Menurutnya, pihaknya percaya kes jangkitan Covid-19 dapat dikekalkan pada angka kes dua digit terendah atau satu digit sekiranya orang ramai mematuhi PKPB.

“Jadi kita harap orang ramai dapat beri kerjasama kepada KKM untuk patuhi SOP yang ditetapkan.

“Ini penting untuk kita putuskan rantaian penularan Covid-19 di negara ini. Sekarang kes positif libatkan rakyat tempatan semakin berkurang tapi yang jadi isu kebelakangan ini adalah warga asing,” katanya.

Justeru katanya, sekiranya KKM dapat menangani kedua-duanya, pihaknya percaya kes positif wabak itu akan dapat dikurangkan.

kredit : SH

Jumlah Kes Minggu Pertama Jun Penentu Tarikh Buka Sekolah 2020 Yang Official 2

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More