Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Pesta Kaamatan 2024: Hari Cuti Umum 2 Negeri Di Malaysia

Berikut dikongsikan dengan lebih lanjut mengenai Pesta Kaamatan 2024 yang akan datang tidak lama lagi.

Isi Kandungan

Apa Itu Kaamatan?

Kaamatan atau Pesta Kaamatan ialah satu bentuk perayaan menuai yang disambut pada 30 dan 31 Mei setiap tahun di negeri Sabah dan Wilayah Persekutuan Labuan di Malaysia.

Pesta Menuai ini biasanya akan disambut oleh etnik Kadazan-Dusun, serta oleh kumpulan etnik lain yang berkaitan di negeri tersebut dan berlangsung sepanjang bulan Mei, iaitu berakhir dengan cuti umum pada tarikh yang dipilih oleh paderi perempuan yang dikenali sebagai bobohizan.

Pertandingan ratu cantik dikenali sebagai Unduk Ngadau akan diadakan dan ia mengakhiri pesta menuai dengan Unduk Ngadau yang baru dinobatkan di daerah tuan rumah tahunan, iaitu Penampang.

Pesta Menuai datang di bawah bidang yang dikenali sebagai Momolianisme, iaitu sistem kepercayaan dan falsafah hidup Kadazan-Dusun.

Terdapat juga

  • persembahan tarian yang dipanggil Sumazau,
  • pertandingan nyanyian yang dipanggil Sugandoi,
  • pertandingan bina badan,
  • persembahan seni dan kraf yang lain.

Pertandingan seperti memukul gong dan sukan rakyat juga menjadi antara acara utama dalam perayaan ini.

Minuman popular semasa perayaan ialah tapai dan Kinomol, iaitu minuman alak tradisional. Tapai diminum dari bejana buluh kecil yang dikenali sebagai sumbiling atau daripada gelas khas dipanggil singgarung, begitu juga diperbuat daripada buluh.

Pesta Menuai yang disambut di Sabah dan Wilayah Persekutuan Labuan pada 30 dan 31 Mei setiap tahun ini sangat dikenali secara meluas sebagai Pesta Kaamatan.

Sejarah Pesta Kaamatan

Perayaan Kaamatan bukan sekadar perayaan untuk memerhati dan memaklumkan permulaan musim menuai, tetapi ia bermula dengan mitos sejarah perayaan ini.

Pesta Kaamatan atau Tadau Kaamatan adalah penting untuk menghormati semangat padi yang dipanggil Bambaazon dan berterima kasih kepada Tuhan Kinoingan kerana penduduk Kadazan-Dusun dapat bertahan dengan hasil tuaian mereka yang melimpah setiap tahun.

Pesta Kaamatan juga bertujuan untuk mengekalkan muhibah dan silaturahim sesama rakyat.

Menurut sejarah, Kinoingan, iaitu Tuhan dengan seorang isteri bernama Suminundu dan seorang anak perempuan bernama Huminodun telah mengorbankan anak perempuan tunggalnya dan menanam pelbagai bahagian tubuhnya di atas tanah seperti benih untuk memberi makan kepada orang ramai.

Namun, menurut kepercayaan mereka, pokok padi itu keluar dari dagingnya dan sebahagian daripada roh badannya menjadi roh padi yang dipanggil Bambaazon.

Bambaazon melindungi tanaman padinya daripada bahaya seperti perosak dan banjir.

Memandangkan Kadazandusun bergantung pada hasil padi mereka untuk terus hidup, mereka mesti memastikan Bambaazon gembira melalui pelbagai upacara dan perayaan.

Apabila Kadazandusun menetap, upacara dan perayaan yang dilakukan dalam Pesta Menuai yang disambut pada bulan Mei boleh dibahagikan kepada dua (2) bahagian utama, iaitu:

Bahagian 1Upacara kemasukan oleh Bambaazon ke tangkob (bekas padi), di mana Bobohizan (pendita besar) memainkan peranan penting.
Semasa acara ini, Bobohizan akan mencari tangkai padi yang terbaik dan meletakkannya di dalam tadang atau bakul dan memindahkannya ke dalam tangkob.
Upacara ini penting untuk memastikan petani menuai semula pada musim penanaman akan datang.
Bahagian 2Upacara Magavau adalah apabila Bobohizan memburu dan membawa balik “Bambaazon” yang hilang pada tahun itu.
Pada zaman dahulu, ia dilakukan bertepatan dengan kemunculan pertama bulan selepas padi yang dipilih selamat disimpan di dalam tangkob.
Tindakan ini adalah perlu untuk membolehkan ketua Bobohizan berjalan di sekitar sawah padi untuk mengumpulkan semua Bambaazon yang telah sesat dan membolehkan mereka menyertai bahagian rohani Bambaazon.
Pesta Kaamatan 2024
Pesta Kaamatan 2024: Hari Cuti Umum 2 Negeri Di Malaysia 1
Bobohizan Melakukan Upacara Magavau

Pesta Kaamatan 2024

Pesta Kaamatan 2024 adalah jatuh pada hari Khamis dan Jumaat, bersamaan 30 & 31 Mei 2024 dan ia merupakan cuti umum di dua (2) buah negeri di Malaysia, iaitu

  • Wilayah Persekutuan Labuan; dan
  • Sabah.

Empat (4) perkara yang perlu dilalui semasa Pesta Kaamatan 2024 adalah:

  1. Ritual kuno.
  2. Hidangan tradisional dan wain beras.
  3. Tarian tradisional seperti Sumazau dan Magunatip.
  4. Pertandingan Cantik Unduk Ngadau.

Semoga perkongsian tentang Pesta Kaamatan 2024 di atas bermanfaat untuk anda semua rakyat Malaysia di luar sana.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More