Sumber Rujukan Globalisasi Anda

30 Kata Kata Hikmah Teladan

Kata kata hikmah dari Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) bermaksud perkataan orang bijak pandai yang mengandungi pengertian yang tinggi. Contoh kata hikmah ialah “Manusia yang berakal adalah manusia yang suka menerima nasihat dan meminta nasihat”. Ia juga boleh ditakrifkan sebagai ungkapan yang mempunyai makna dan dapat beri tauladan, pengajaran, kesedaran dan peringatan buat manusia.

Kebanyakan kata hikmah datang dari ilmuan, ulama, ayat al-Quran, kata-kata orang berjaya dan ramai lagi. Jika ungkapan itu memberi maksud positif, ia boleh diambil sebagai kata hikmah buat diri.

KATA KATA HIKMAH
30 Kata Kata Hikmah Teladan 4

Isi Kandungan

Jenis kata kata hikmah

Kata hikmah ini boleh dikategorikan pada banyak bahagian. Antaranya adalah untuk mereka yang diuji agar kuat untuk teruskan langkah. Selain itu boleh juga terbahagi kepada bahagian berikut:

  • Kata hikmah cinta
  • Kata hikmah ilmu
  • Kata hikmah persahabatan
  • Kata hikmah kehidupan
  • Kata hikmah agama
  • Kata hikmah kecewa
  • Kata hikmah kesedihan

30 kata hikmah

Di bawah ini kami kongsikan kata kata hikmah yang boleh dijadikan panduan dan juga sebagai pegangan dalam mengharungi kehidupan yang penuh mencabar ini. Kesemua kata kata hikmah ini kami ambil dari pelbagai sumber termasuk sahabat Rasulullah saw, ulama Islam, ayat al-Quran dan juga dari orang-orang yang berjaya.

“Kekayaan bukanlah dengan banyaknya harta, namun kekayaan adalah hati yang selalu merasa cukup.”“Ketika dalam sebuah perjuangan terdapat tentangan yang besar, bereti keberhasilan yang menanti juga lebih besar.”
“Saat anda melakukan sesuatu dan gagal, anda mendapatkan pengajaran. Jika tidak melakukan apa apa ertinya anda kalah oleh rasa takut.”“Banyak orang yang tidak bertindak kerana takut gagal, padahal tidak bertindak adalah kegagalan yang jelas sudah terjadi.”
“Kehidupan adalah serangkaian pelajaran yang harus dialami untuk dimengerti.”“Sakit dalam perjuangan itu hanya sementara, namun jika menyerah, rasa sakit itu akan terasa selamanya.”
“Perjuangan itu bukan proses penderitaan menuju tujuan, tapi proses memantaskan diri untuk meraih tujuan.”“Masalah adalah sebuah anugerah Dimana kita bisa mendapatkan hikmah dan memberikan inspirasi untuk bertindak.”
“Perjuangan adalah sesuatu yang diperlukan dalam hidup, jika Tuhan membiarkan hidup tanpa hambatan dan perjuangan, itu mungkin akan melumpuhkan kita, kerana kita akan senatiasa sombong dengan segala kemudahan, hingga akhirnya jatuh dan kalah.”“Musibah yang membuatmu kembali kepada Allah lebih baik dari nikmat yang membuatmu lupa kepada Allah.”
30 Kata Kata Hikmah Teladan 1
30 Kata Kata Hikmah Teladan 5

Kata kata hikmah kesabaran buat yang diuji

“Kunci kedamaian hidup sebenarnya sederhana ialah dengan menjalaninya, menikmatinya dan mensyukuri setiap perihal yang ada”“Percayalah pada dirimu sendiri lebih dari siapapun. Jangan biarkan mereka yang membencimu menjadi hambatan untuk kamu terus tumbuh.”
“Cubaan adalah cara Tuhan membuat diri kita menjadi peribadi yg lebih sabar dan kuat.”“Masalah, adalah ujian pendewasaan. Tidak ada alasan menyalahkan orang lain, benahi diri sendiri dan jadilah pribadi yang dewasa.”
“Masalah tidak akan menjadi rumit jika kamu bisa menyikapinya dengan sabar dan dengan kelapangan hati.”“Kesabaran adalah akhlak mulia yang dengannya setiap orang dapat menghalau segala rintangan”

Kata kata hikmah dari para sahabat Rasulullah saw

“Manusia tahu bahawa dirinya lemah, namun anehnya dia terus-menerus tidak taat kepada Yang Maha Kuat.” – Abu bakar Ash-Shiddiq“Terkadang, orang dengan masa lalu paling kelam akan menciptakan masa depan yang paling cerah.” – Umar bin Khattab
“Cemas terhadap dunia adalah kegelapan bagi hati. Sementara cemas terhadap akhirat adalah cahaya bagi hati.” – Utsman bin Affan“Orang negatif melihat kesulitan dalam setiap kesempatan. Tapi orang optimis melihat kesempatan dalam setiap kesulitan.” – Ali bin Abi Thalib
“Untuk melucuti orang yang fanatik, ajari dia kebenaran dengan pembelajaran dan kelembutan melalui contoh.” – Al-Kindi“Jadilah seperti pohon yang tumbuh dan berbuah lebat. Dilempar dengan batu, tapi membalasnya dengan buah.” – Abu bakar Ash-Shiddiq
Menjauhi dosa itu lebih ringan daripada menanggung rasa sakit dari penyesalan.” – Umar bin Khattab“Jangan membesarkan anak-anak Anda dengan cara orang tua Anda telah membesarkan Anda, karena mereka lahir di zaman yang berbeda.” – Ali bin Abi Thalib
“Jagalah sholat Anda. Karena saat Anda kehilangan sholat, maka Anda akan kehilangan segalanya.” – Umar bin Khattab“Darjat keimanan yang paling tinggi adalah bahwa Anda merasa berada di hadapan Allah SWT.” – Utsman bin Affan
KATA KATA HIKMAH
30 Kata Kata Hikmah Teladan 6
“Kecerdasan yang paling cerdas adalah taqwa. Dan kebodohan yang paling bodoh adalah maksiat.” – Abu bakar Ash-Shiddiq“Perbanyaklah mengingat Allah SWT kerana itu adalah ubat. Jangan terlalu banyak mengingat manusia kerana itu adalah penyakit.” – Umar bin Khattab
“Di antara para pendosa, yang paling buruk adalah dia yang meluangkan waktunya untuk membahas kesalahan orang lain.” – Utsman bin Affan“Jangan pernah mengambil sebuah keputusan dalam keadaan marah. Dan jangan buat janji dalam keadaan gembira.” – Ali bin Abi Thalib

Penutup

Semoga perkongsian kata kata hikmah ini memberi manfaat kepada ramai orang. Selain kata kata hikmah, ada juga perkara positif lain seperti gurindam, pantun, syair, sajak dan banyak lagi ungkapan dalam bentuk positif. Jika ada yang meminati pantun, boleh rujuk artikel Himpunan Pantun di sini.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More