Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Kelawar Gergasi Yang Menakutkan Di Benua Afrika

Kelawar Gergasi ini dikenali sebagai Hypsignathus monstrosus atau lebih popular dengan nama Hammerhead Bat (Kelawar Kepala Tukul), merupakan kelawar yang terbesar di benua Afrika. Ia adalah satu-satunya anggota genus Hypsignathus , yang merupakan sebahagian daripada suku Epomophorini bersama dengan empat generasi lain.

Isi Kandungan

Kelawar Gergasi 1 Meter

Ia adalah kelawar terbesar di benua Afrika, dengan lebar sayap mendekati 1 m, atau sekitar 3 kaki, dan lelaki hampir dua kali lebih berat daripada betina. Jantan dan betina juga sangat berbeza dari segi penampilan, menjadikannya spesies kelawar yang paling menakutkan di dunia.

kelawar gergasikelawar gergasi

Kelawar ini memakan berbagai buah seperti buah ara, pisang, dan mangga, walaupun beberapa contoh karnivori telah diperhatikan. Betina cenderung menempuh perjalanan yang konsisten untuk mencari buah yang dapat diramalkan, sedangkan jantan lebih banyak mencari buah yang berkualiti tinggi. Ia mencari makan pada waktu malam, tidur pada waktu siang di atas pokok-pokok. Individu boleh bersendirian atau dalam kumpulan kecil.

Digelar Haiwan Perosak

Tidak seperti banyak spesies kelawar lain yang memisahkan jantina, lelaki dan betina akan berkeliaran di siang hari. Ia mempunyai dua musim kawin setiap tahun pada musim. Kelawar berkepala tukul ini kadang-kadang dianggap sebagai perosak kerana makanannya yang segar dan bunyi yang sangat kuat pada waktu malam. Di Nigeria dan Republik Demokratik Kongo, ia dimakan sebagai daging lembu . Ia telah disiasat sebagai takungan virus Ebola yang berpotensi , dengan beberapa ujian positif terhadap antibodi terhadap virus tersebut. Ia tidak dianggap sebagai spesies keprihatinan pemuliharaan kerana jaraknya yang besar dan mungkin jumlah penduduknya yang besar.

kelawar gergasikelawar gergasi

Penyebaran Penyakit

Kelawar berkepala tukul telah disiasat sebagai haiwan berpotensi mempunyai virus Ebola . Beberapa individu telah menguji seropositif untuk virus, yang bermaksud bahawa mereka mempunyai antibodi terhadap virus, walaupun virus itu sendiri tidak dapat dikesan. Selain itu, urutan asid nukleik yang berkaitan dengan virus telah diasingkan dari tisu. Namun, takungan semula jadi ebolavirus masih belum diketahui pada tahun 2019. Megabats seperti kelawar berkepala tukul cenderung menjadi sampel berlebihan berbanding dengan host virus Ebola yang berpotensi lain, yang bermaksud bahawa mereka mungkin mendapat perhatian penelitian yang tidak beralasan, dan pada tahun 2015, tidak ada pemburu kelawar atau penyelidik yang diketahui sebagai kes indeks(“pesakit sifar”) dalam wabak Ebola.

Sumber: Wikipedia dan Facebook John Mohamed

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More