Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Kepentingan Menjaga Kebersihan Sekolah

Isi Kandungan

Kepentingan Menjaga Kebersihan Sekolah

Murid-murid sudah kembali ke sekolah walaupun pandemik COVID-19 masih lagi belum berakhir. Oleh itu, sangat penting untuk menjaga kebersihan sekolah agar mereka tetap selamat dan selesa ketika berada di kawasan sekolah.

Kawasan sekolah yang bersih akan menjadikan murid-murid belajar dengan selesa dan pada akhirnya memberi kesan positif kepada mereka.  Kesan dari pandemik ini juga, kebersihan kawasan sekolah menjadi lebih penting lagi untuk memastikan kesihatan murid-murid terpelihara.

Murid-murid juga mesti dididik untuk menjaga kebersihan diri dan kawasan sekolah.

Kepentingan Menjaga Kebersihan Sekolah

Kebersihan Sekolah
Kebersihan Sekolah

Apabila persekitaran sekolah bersih, faedahnya bukan sahaja dapat dirasakan oleh murid dan guru, tetapi juga masyarakat.

Berikut adalah beberapa faedah menjaga kebersihan persekitaran sekolah dari segi subjek :-

1. Untuk murid

Seperti disebutkan di atas, kebersihan persekitaran sekolah dapat meningkatkan kesihatan dan semangat murid untuk belajar. Murid juga tidak mudah jatuh sakit, jadi mereka tidak sering ketinggalan kelas dan dapat mengikuti pelajaran dengan baik.

2. Untuk guru dan ahli sekolah yang lain

Kebersihan persekitaran sekolah dapat meningkatkan markah akademik murid sehingga secara tidak langsung juga dapat meningkatkan imej guru dan reputasi sekolah itu sendiri. Di samping itu, kos kesihatan yang perlu dibayar oleh ibu bapa juga dapat dikurangkan kerana murid aktif dalam persekitaran sekolah yang bersih.

3. Untuk masyarakat sekitar

Kebiasaan menjaga kebersihan persekitaran sekolah dapat ditularkan kepada masyarakat sekitar yang diharapkan dapat meniru gaya hidup bersih warga sekolah. Masyarakat di sekitar sekolah juga tidak akan mudah diserang penyakit yang berkaitan dengan kebersihan yang buruk, seperti cirit-birit hingga demam denggi

Cara mendidik murid untuk menjaga kebersihan sekolah

Mengajar murid tentang menjaga kebersihan sekolah mungkin tidak mudah. Cuma, ada beberapa petua yang boleh anda cuba, iaitu:-

1. Biasakan murid tidak membuang sampah

Sekolah biasanya menyediakan tong sampah, bahkan yang telah disusun menjadi sampah organik dan bukan organik, sehingga murid-murid terbiasa membuang sampah di tempatnya. Kebiasaan kecil ini boleh memberi kesan besar terhadap kebersihan kawasan sekolah dan persekitarannya.

Dengan mewujudkan kebiasaan murid-murid membuang sampah, diharapkan mereka dapat menyebarkan kebiasaan tersebut kepada rakan-rakan mereka. Contohnya, dengan menegur rakan mereka yang masih tidak membuang sampah di tempat mereka supaya semua murid dapat mengamalkan gaya hidup sihat bersama.

2. Ibu Bapa dan guru memberi contoh

Salah satu cara yang berkesan untuk membuat murid mengamalkan gaya hidup bersih di kawasan sekolah adalah dengan melihat contoh yang baik. Guru dan ibu bapa boleh melakukan perkara-perkara sederhana, seperti memungut sampah dan juga tidak membuang sampah sarap.

3. Galakkan murid menjaga kebersihan bilik darjah dan tandas

Menjaga kebersihan kawasan sekolah dapat dimulakan di tempat di mana murid-murid belajar, iaitu kelas.  Contohnya, membuat jadual bertugas secara bergilir-gilir membersihkan kelas sebelum atau selepas waktu kelas berakhir.

Sementara itu, tandas boleh menjadi penanda aras kebersihan sekolah. Apabila tandas sekolah kotor, tidak mustahil banyak sudut lain juga tidak bersih dan bersih. Menjaga kebersihan tandas boleh dimulakan dengan membersihkan tandas selepas digunakan sehingga bersih dan tidak berbau.

Jangan lupa juga untuk mengajar murid-murid mencuci tangan dengan sabun dan membilasnya di bawah air yang mengalir setelah mereka membuang air kecil atau buang air besar.

4. Menyediakan media untuk penciptaan

Dinding sekolah mudah kelihatan kotor, tetapi ini tidak berlaku sekiranya dinding tersebut secara khusus menjadi alat ekspresi untuk murid-murid dalam bidang seni.

5. Sistem perparitan

Selain itu, sekolah juga harus memastikan sistem perparitan berjalan seperti biasa. Jangan tersumbat akibat sampah atau daun kering, bahkan sekolah yang berlabel sekolah hijau digalakkan untuk mempunyai sudut kitar semula mereka sendiri.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More