Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Keratin, Protein yang Diperlukan Rambut

Isi Kandungan

Keratin adalah Protein yang Diperlukan Rambut

Keratin adalah protein yang boleh didapati di rambut, kulit dan kuku anda. Sebenarnya, keratin juga terdapat di organ dan kelenjar badan kita.

Keratin adalah protein pelindung.  Itulah sebabnya, keratin sangat terdedah pada geseran, dibandingkan dengan sel-sel badan yang lain.

Keratin adalah protein yang diperlukan oleh rambut, kulit dan kuku

Keratin adalah protein yang dihasilkan oleh badan oleh sel yang disebut keratinosit. Semasa keratin terbentuk, tugas utamanya adalah melindungi rambut, kulit, dan kuku anda dari kerosakan, namun pengeluaran keratin di dalam badan tidak selalu banyak.

Ada kalanya keratinosit tidak dapat menghasilkan keratin dalam jumlah yang tinggi, yang akhirnya memberi kesan negatif terhadap kesihatan rambut, kulit, dan kuku anda.

Anda tidak perlu risau, ada beberapa cara untuk meningkatkan kadar keratin dalam badan secara semula jadi iaitu :-

1. Makan makanan berprotein tinggi

Keratin adalah protein yang memerlukan asid amino untuk terus bertambah. Itulah sebabnya, makan makanan yang kaya dengan protein dapat membantu keratinosit untuk meningkatkan pengeluaran keratin dalam badan.

Makanan seperti ikan, daging, dan yogurt mengandungi kadar protein yang tinggi yang anda boleh cuba untuk meningkatkan keratin.

2.  Makan makanan kaya zat besi

Makan makanan yang kaya dengan zat besi juga dapat membantu tubuh menghasilkan keratin.  Apabila keperluan zat besi tubuh mencukupi, perjalanan sel darah merah akan lebih lancar bagi menyalurkan oksigen ke folikel rambut.

Daging ayam, udang, telur, dan tauhu adalah makanan zat besi tinggi yang boleh anda cuba.

3.  Ambil sumber makanan vitamin C

Bagaimana kadar keratin dapat meningkat, jika zat besi tidak diserap dengan baik? Itulah sebabnya disarankan agar anda makan makanan yang kaya dengan vitamin C. Vitamin C adalah nutrien yang membantu tubuh menyerap zat besi, hasilnya sel darah merah akan lebih mudah menyampaikan oksigen ke folikel rambut.

Buah-buahan seperti jambu batu, nanas, strawberi, oren dan betik sangat tinggi vitamin C.  Cuba amalkan untuk memenuhi keperluan vitamin C harian anda.

4.  Makan sumber biotin

Makanan yang mengandungi biotin akan dapat membantu tubuh meningkatkan pengeluaran keratin.  Biotin diperlukan untuk mengeluarkan asid amino dan membuat keratin. Oleh itu, pengambilan protein dan biotin diperlukan untuk meningkatkan kadar keratin di dalam badan anda. Selain itu, biotin juga diketahui dapat menguatkan kuku dan rambut, seperti keratin.

5.  Mengambil makanan vitamin A

Vitamin A diperlukan dalam proses sintesis keratin. Makan makanan yang kaya dengan vitamin A akan dapat meningkatkan jumlah keratin dalam badan dan mempercepat proses pengeluarannya.

6.  Makan makanan yang mengandungi vitamin D

Menurut kajian, vitamin D mempunyai peranan penting dalam perkembangan keratinosit. Oleh itu, vitamin D sangat diperlukan oleh tubuh untuk meningkatkan kadar keratin yang diperlukan.

Ini adalah beberapa cara untuk meningkatkan kadar keratin dalam badan secara semula jadi.  Selain dapat meningkatkan jumlah keratin di dalam badan anda, makanan di atas sangat diperlukan oleh tubuh anda agar lebih sihat dan terhindar dari penyakit.

Risiko mengambil makanan tambahan keratin

Makanan tambahan keratin dianggap sebagai “jalan pintas” bagi mereka yang ingin meningkatkan kandungan keratin di dalam badan mereka. Makanan tambahan keratin boleh didapati di farmasi, dalam bentuk kapsul atau serbuk.

Namun, penggunaan suplemen keratin mempunyai risiko yang harus diperhatikan, kerana jika diamalkan dalam dos tinggi tanpa nasihat doktor, anda mungkin mengalami keracunan atau protein berlebihan.

Kaedah lain menggunakan keratin

protein

Setelah mengetahui cara meningkatkan kadar keratin dalam badan melalui bahan semula jadi dan makanan tambahan , sekarang adalah masa untuk anda mengenali kaedah lain menggunakan keratin.  Salah satu kaedah menggunakan keratin yang cukup popular adalah melalui produk kesihatan rambut seperti syampu, serum, dan perapi.  Produk kecantikan yang mengandungi keratin dipercayai menjadikan rambut lebih kuat. 

Selain itu, produk penjagaan rambut ini juga dianggap dapat memperbaiki rambut yang rosak akibat terkena cahaya matahari atau pewarna rambut.  Namun, sila pastikan anda mencari produk kesihatan rambut yang mengandungi keratin hydro lysates.  Para penyelidik mendapati keratin hydro lysate mampu menguatkan rambut.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More