Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Ketahui Kualiti Movie yang Anda Download

Ketahui Kualiti Movie yang Anda Download ini adalah melalui pengalaman admin sendiri dan juga perkongsian daripada moviesblurayhd.

Sebelum itu, jom sertai kami DI SINI untuk mendapatkan bahan-bahan pendidikan dan informasi terkini lagi terbaik dari semasa ke semasa.

Zaman sekarang ni, kebanyakannya ramai yang dah jadi kaki download, tak kira la download apa pun tapi yang famous adalah download movie.

Bagi beginner mungkin tak tahu lagi nak pilih kualiti movie yang macam mana. Kalau waktu admin zaman muda-muda dulu, admin main download ja, tak kisah kualiti macam mana, janji dapat tengok.

Sekarang ni admin nak kongsi bersama korang tentang jenis dan maksud benda alah tu semua bermula dari bawah atau yang tak best punya.

1. CAMRip

CAMRip atau CAM adalah hasil daripada Cam-Quality, waktu zaman cetak rompak dulu, memang popular dengan kualiti movie macam ni sebab filem dari kualiti ni diambil menggunakan kamera video digital. Kadang-kadang, ada orang tengah berjalan dekat screen, ada bunyi penonton ketawa berdekah-dekah. Kualiti macam ni sangat tak best, sebab bunyi memang diambil terus dari mikrofon kamera dan kedudukan kamera tidak tetap, sebab tu ada certain movie, kepala boleh jadi senget bila tengok movie.

2. TS, HDTS

Ketahui Kualiti Movie yang Anda Download 1

TS atau TELESYNC adalah adik beradik jugak dengan CAMRip tetapi TS difilemkan dengan keadaan yang berbeza, ia menggunakan audio luar iaitu merakam bunyi movie dan menggabungkan rakaman tersebut dengan audio luar menggunakan software video editor. Tetapi ia tetap tidak menghasilkan kualiti bunyi yang bagus dan kualiti gambar sedikit baik dari CAMRip.

3. DVDScr

Ini adalah versi awal DVD atau VHS yang dikeluarkan dari versi teater, Biasanya dihantar ke peninjau filem, Ahli Akademi, dan eksekutif untuk tujuan Ulasan. Biasanya mempunyai mesej overlay pada gambar seperti “The film you are watching is a promotional copy”.Screeners biasanya mempunyai kualiti sedikit rendah dari DVDRip.
*sumber ini biasa keluar pada awal tahun.

4. DVDRip

Ketahui Kualiti Movie yang Anda Download 2

Kualiti dari jenis DVDRip adalah hasil copy dari DVD asli. Kualiti gambar dan suara sangat baik, meng-download movie jenis DVDRip sama saja dengan membeli DVD asli dekat kedai .

5. HDRip, HDTV, PPVRip, WEBRip

HDRip ialah sumber filem asal dari rakaman TV atau web-web yang menyediakan watch online. Biasanya mempunyai kualiti 720p – 1080p. Kadang-kadang mempunyai HC (Sarikata hardcode) dari bahasa lain seperti Korea, Cina, Arab, etc yang mengganggu apabila ditonton. Kadang-kadang audionya ada yang kurang jelas.
*versi ini biasanya release sebulan atau dua dari tarikh tayangan.

6. WEB-DL

Image result for WEB-DL

WEB-DL adalah sumber dari laman web yang terkemuka seperti iTunes, Amazon dan lain-lain. Kualitinya boleh dikatakan setara dengan BRRip. Kualitinya boleh mencecah hingga 1080p.

7. BRRip

Singkatan daripada Blu-ray dan sumber daripada Bluray disc. Kualiti jauh lebih baik dari DVDRip, tetapi BRRip memerlukan saiz hardware yang lebih tinggi untuk 1080p dan dikatakan kualiti terbaik buat masa ini.
*bluray akan release pada 4/3 bulan dari tarikh tayangan.

Apa itu UNRATED, EXTENDED?

Biasanya ada pada movie yang berasaskan unsur 18+. Pendek kata, sumber ini tidak dipotong babak yang xxx itu.Ada juga terdapat pada filem-filem bertaraf tinggi.

Apa itu PROPER?

Sumber ini keluar biasanya bila sesuatu sumber seperti HDRip yang bermasalah seperti lari suara dari video. Maka, sesuatu kumpulan encoder akan baiki sumber tersebut.

Apa itu REMASTERED?

Remastered ni sama concept dgn refurbished. (Repair semula oleh pengeluar)
Film2 lama yg dikeluarkan semula oleh penerbit dengan meningkatkan kualiti gambar/suara.
Seperti:
1. Hitam/putih ke berwarna.
2. Gambar lebih tajam dan jelas..
3. SD ke HD
4. Audio lebih jelas.

Apa itu LiMiTED BluRay?

Sumber BluRay yang filemnya ditayangkan hanya dinegara-negara terpilih sahaja.

Apa itu IMAX BluRay?

Biasanya tersedia untuk filem-filem Box Office yang pecah panggung. Skrin filemnya berbeza dengan BluRay biasa kerana IMAX mempunyai skrin yang berubah-ubah ( Kalau scene bercakap dia ada kotak hitam atas-bawah, kalau scene sebaliknya ia akan berskrin penuh ) .

Jadi, dah boleh tahu serba sedikit berkaitan kualiti movie yang anda download? sekarang ni, dah boleh la pilih mana satu kualiti movie yang anda ingin muat turun. Baiklah, sekian itu sahaja perkongsian daripada anda pada kali ini yang bertajuk Ketahui Kualiti Movie yang Anda Download. Jom sertai kami DI SINI untuk mendapatkan bahan-bahan pendidikan dan informasi terkini lagi terbaik dari semasa ke semasa.

Leave A Reply

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More