Sumber Rujukan Globalisasi Anda

OFFICIAL NEWS : KPM SEDIA AKSES PEMBELAJARAN DI ASTRO TUTOR TV BERMULA 4 MEI

Sebelum ini KPM mengumumkan tv pendidikan di saluran okey, kini KPM menambah lagi di saluran astro tutor tv bagi membantu pelajar belajar secara atas talian.

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dan Astro Malaysia Holdings Bhd (Astro) telah bersetuju untuk bekerjasama bagi menyiarkan Slot Program TV Pendidikan di saluran Tutor TV, Astro.

KPM berkata, kerjasama itu merupakan tambahan kepada siaran slot TV Pendidikan yang kini bersiaran di saluran TV Okey, Radio Televisyen Malaysia (RTM) bermula 6 April 2020.

PEMBELAJARAN DALAM TALIAN

Menurutnya, inisiatif itu bertujuan untuk meningkatkan akses murid kepada bahan pembelajaran melalui platform alternatif selain daripada pembelajaran dalam talian.

“Pendekatan ini akan dapat membantu murid yang tidak mendapat capaian internet mengikuti proses pengajaran dan pembelajaran (PdP) dari rumah semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan pasca PKP.

“Slot TV Pendidikan di saluran Tutor TV, Astro akan mula bersiaran pada 4 Mei 2020 dan akan disiarkan selama dua (2) jam pada setiap Isnin hingga Jumaat,” katanya menerusi kenyataan yang dikeluarkan di sini hari ini.

Tambah kenyataan itu lagi, waktu siaran program terbabit bermula pada jam 10 pagi hingga 11 di saluran 601 dan 11 pagi hingga 12 tengah hari menerusi saluran 603.

Katanya, rancangan berkenaan akan diulang siar pada jam tiga hingga empat petang di saluran 601 dan jam empat hingga lima petang di saluran 603 pada hari yang sama.

OFFICIAL NEWS : KPM SEDIA AKSES PEMBELAJARAN DI ASTRO TUTOR TV BERMULA 4 MEI 2

“Selain itu, program ini juga dapat ditonton secara percuma pada bila-bila masa menerusi aplikasi Astro GO yang boleh dimuat turun menggunakan peranti dengan sistem pengoperasian Android dan iOS.

 

“Jadual rancangan boleh didapati dengan melayari portal rasmi KPM di www.moe.gov.my atau di media sosial rasmi KPM iaitu Facebook, Instagram dan Twitter @KemPendidikan,” katanya.

Justeru, KPM yakin bahawa melalui kerjasama dengan Astro ini akan memberi manfaat kepada murid, guru dan ibu bapa bagi membolehkan proses PdP dilaksanakan dengan lebih meluas terutamanya dalam keadaan yang mencabar pada masa ini.

Justeru, semoga ibu bapa dan para pelajar dapat memanfaatkan pembelajaran di atas talian ini sementara semua sekolah di tutup sempena perintah kawalan pergerakan bagi menghentikan penularan wabak covid-19.

Sumber : sinar harian

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More