Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Latihan Kemahiran Asas Sains Prasekolah

Latihan Kemahiran Asas Sains Prasekolah ini sangat menarik. Terdapat 4 set lembaran kerja topik asas sains yang anda semua boleh berikan kepada anak-anak prasekolah. Untuk pendedahan awal, juga mungkin boleh diberikan kepada anak-anak yang berumur 5 tahun selain sesuai juga kepada anak-anak di tahun 1 dan 2 yang mungkin belum dapat menguasai asas sains dengan baik.

Keupayaan untuk belajar dan menerapkan kemahiran tertentu sewaktu PKP ialah kaedah untuk memupuk minat terhadap bidang diceburi. Dalam persekitaran yang kemahiran baharu contohnya perniagaan dalam talian, memerlukan seseorang individu kreatif dalam menghasilkan dan menjual sesuatu produk. Berfikiran inovatif dan kreatif akan menjamin kemampuan untuk menyesuai persekitaran ekonomi mencabar.

Hikmahnya, waktu PKP memberikan peluang untuk kita sama-sama belajar kemahiran baharu serta ruang untuk belajar melalui kegagalan. Menguasai sesuatu kemahiran bukan perkara mudah, namun keberanian mencuba menjadi institusi pendidikan alami terbaik dalam memberikan makna kehidupan.

Pembabitan dalam bentuk kekeluargaan bukan sahaja mencambahkan lagi kebahagiaan dalam hidup berkeluarga, bahkan memberikan peluang untuk kita mengenali potensi anak dan melatih mereka untuk membuat perkara yang mereka sukai.

Galakan dan pembentukan minat ini hanya boleh dilakukan dengan ruang masa dan tempat diberikan pada waktu PKP ini. Ibu bapa perlu mengambil peluang ini untuk mengenali potensi dan minat anak mereka, justeru membantu mereka menyelusuri pembelajaran sepanjang hayat yang amat signifikan untuk kehidupan.

Penulis adalah Pensyarah Kanan, Fakulti Pengajian Pendidikan, Universiti Putra Malaysia (UPM) – Sumber : Bharian

Untuk mendapatkan Latihan Kemahiran Asas Sains Prasekolah anda boleh memuat turun seperti dibawah:

Isi Kandungan

Dapatkan “Latihan Kemahiran Asas Sains Prasekolah” di sini

Di sini admin nak kongsikan bahan tersebut. Sila download menggunakan link yang telah disediakan.

Format dokumen ini adalah dalam ‘PDF’

SUBJEK

LINK

Latihan Kemahiran Asas Sains Prasekolah 

SET 1

SET 2

SET 3

SET 4

Semoga Latihan Kemahiran Asas Sains Prasekolah ini akan dapat menjadi panduan kepada guru-guru dalam memudah cara, merancang dan melaksanakan pengajaran dan pembelajaran pada tahun 2021 dengan lebih berkesan.

Penutup

Oleh itu, diharap semua guru dan ibubapa yang ingin memuat turun/download bahan pendidikan, jadikanlah tcer.my sebagai hub pencarian bahan pendidikan terbaik anda.

Teruskan bersama kami di t.me/tcerdot.my untuk mendapatkan informasi dan bahan-bahan pendidikan yang terkini dan terbaik dari semasa ke semasa. Terima kasih kerana memuat turun Latihan Kemahiran Asas Sains Prasekolah.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More