Sumber Rujukan Globalisasi Anda

MAIDAM Belum Buat Keputusan Bagi Program Berbuka Puasa di Masjid

MAIDAM Tiada Keputusan Lagi Tentang Berbuka Puasa Di Masjid

KUALA TERENGGANU: Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (MAIDAM) sedang mengkaji sebelum memutuskan kebenaran majlis berbuka puasa di masjid dan surau di negeri ini sepanjang Ramadan tahun ini.

maidam

Ketua Pegawai Eksekutifnya, M Rozi Bidin berkata, kajian secara menyeluruh terutama membabitkan pematuhan prosedur operasi standard (SOP) bagi mengekang penularan pandemik COVID-19, sedang dilakukan.

Katanya, MAIDAM sedang menunggu garis panduan khusus untuk majlis berbuka puasa di masjid dan surau di negeri ini daripada Majlis Keselamatan Negeri (MKN) serta Kementerian Kesihatan (KKM).

“Selepas memperoleh garis panduan, kertas cadangan akan dipersembahkan kepada Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin bagi mendapatkan perkenan dan sebarang keputusan akan diumumkan untuk dilaksanakan.

“Setakat ini MAIDAM belum membuat keputusan dan sedang menunggu garis panduan khusus untuk majlis berbuka puasa di masjid dan surau di negeri ini,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Mengulas lanjut, M Rozi berkata, walaupun kes penularan pandemik COVID-19 menampakkan semakin berkurangan, tetapi SOP perlu sentiasa dipatuhi.

Sumber Berita Harian

Artikel lain: Pelancaran Biasiswa TATI UC

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More