Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Maklumat Lengkap MUET 2021

Maklumat Lengkap MUET 2021 adalah merupakan peperiksaan yang diwajibkan untuk setiap pelajar yang akan melanjutkan pengajian di Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA). Ianya dilaksanakan kepada para pelajar di peringkat pra-universiti, asasi, matrikulasi, diploma dan Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM).

Tujuan utama peperiksaan MUET ini diperkenalkan dan dilaksanakan adalah untuk mengetahui atau mengenal pasti tahap penguasaan para pelajar institusi pengajian tinggi di dalam Bahasa Inggeris. MUET juga diambil oleh sesiapa sahaja yang berhasrat ingin melanjutkan pengajian ke menara gading.

Komponen Ujian MUET

Terdapat empat komponen di dalam peperiksaan MUET iaitu:-

  • 800/1 (Listening / Pendengaran) – ujian pendengaran dijalankan selama 50 minit
  • 800/2 (Speaking / Lisan) – ujian lisan ini dilaksanakan selama 30 minit
  • 800/3 (Reading / Pemahaman)- ujian ini terdiri daripada soalan aneka pilihan atau objektif yang dijalankan selama 75 minit
  • 800/4 (Writing/Penulisan)- pelajar perlu menulis esei semasa ujian penulisan yang dijalankan selama 75 minit

Jika anda ingin mengetahui maklumat lanjut berkaitan MUET, boleh layari Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM).

 

 

Penutup

Oleh itu, diharap semua guru dan ibubapa yang ingin memuat turun/download soalan, jadikanlah tcer.my sebagai hub pencarian maklumat terbaik anda.

Teruskan bersama kami di t.me/tcerdot.my untuk mendapatkan informasi dan bahan-bahan pendidikan yang terkini dan terbaik dari semasa ke semasa. Terima kasih kerana memuat turun Maklumat Lengkap MUET 2021.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More