Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Malaysia Tumpu Pembangunan IoT Pacu Ekonomi

IoT Dibangunkan Sebagai Pemacu Ekonomi Malaysia

Malaysia

KUALA LUMPUR: Malaysia percaya tumpuan terhadap Internet Kebendaaan (IoT) dapat membantu merancakkan pembangunan industri pasca COVID-19 dalam sesebuah blok ekonomi.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata beliau yakin teknologi itu boleh menjadi kunci pendorong kepada transformasi ekonomi global

“Malaysia percaya bahawa IoT adalah industri yang pesat membangun yang dapat merangsang ekonomi negara anggota. Kami yakin, ia akan menjadi pemacu utama dalam mengubah ekonomi global pasca pandemik.

“Pada masa ini, Malaysia secara aktif menerapkan industri berasaskan IoT seperti e-dagang, analisis data raya, kecerdasan buatan (AI), rantaian blok dan automasi,” katanya ketika berucap di Sidang Kemuncak Kumpulan Lapan Negara Membangun (D8) ke-10 yang diadakan secara maya hari ini.

Berkongsi apa yang sedang Malaysia lakukan, Perdana Menteri berkata kerajaan baru-baru ini mengumumkan Pelan Halatuju Transformasi Digital yang memfokuskan pelan tindakan untuk memperluas serta menambah baik kesalinghubungan digital.

Perdana Menteri menjelaskan pelaksanaan Jalinan Digital Negara (JENDELA) berjumlah AS$12.7 bilion (RM52.5 bilion) bakal menjadi platfrom untuk mencapai aspirasi dengan mempercepat kesalinghubungan digital negara melalui penggunaan akses internet mudah alih, fiber dan tetap, sekali gus membuka jalan kepada pelaksanaan 5G.

“Kami percaya ia akan mendorong penggunaan teknologi dan transfromasi digital. Ini perlu sebagai trajektori ekonomi negara,” katanya.

Selain itu, Perdana Menteri berkata Malaysia juga mengakui revolusi industri 4.0 (IR 4.0) akan mempercepatkan pertumbuhan ekonomi negara.

Menerusi inisiatif teknologi IR 4.0, beliau berkata kerajaan memperkenalkan Malaysia 5.0 dengan matlamat untuk menangani kebolehcapaian digital, pemasukan kewangan, produktiviti dan pertumbuhan melalui fintech, rantaian blok dan AI.

“Kami yakin ia akan menyumbang kepada ekonomi digital dan lebih mampan serta menjadi anjakan ekonomi.

“Sebagai strategi jangka panjang, kerajaan saya kini bekerja rapat dengan kolej dan universiti.

“Tujuannya adalah untuk membantu kolej dan universiti ini menghasilkan graduan yang bersedia dan relevan untuk industri ICT (teknologi komunikasi dan maklumat), pengenalan lebih topik yang relevan seperti IoT dan Analisis Data Raya ke dalam sukatan pelajaran,” katanya.

Sumber Berita Harian

Artikel lain: Al Quran Sebagai Bahan Rujukan Semasa

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More