Sumber Rujukan Globalisasi Anda

MEVnet 2023: Rangkaian Ideal Pengecasan Kenderaan Elektrik Malaysia

MEVnet atau Rangkaian Pengecasan Kenderaan Elektrik Malaysia kini boleh diakses oleh orang ramai.

Bagi pemilik kenderaan elektrik (EV), kelak anda tidak perlu susah lagi untuk mencari port pengecasan kenderaan dengan wujudnya projek MEVnet ini.

Sebelum ini ia dikenali sebagai National EV Charging Station Dashboard (NEVCSD) dan merupakan salah satu daripada beberapa modul yang merupakan sebahagian daripada projek data yang lebih besar oleh PLANMalaysia yang dipanggil Malaysia Urban Observatory (MUO).

Isi Kandungan

Apakah MEVnet Atau Rangkaian Pengecasan Kenderaan Elektrik Malaysia?

MEVnet ialah papan pemuka dalam talian yang dibangunkan bersama oleh PLANMalaysia dan Malaysian Green Technology and Climate Change Corporation (MGTC) untuk mempamerkan 10,000 stesen pengecas awam (mengikut lokasi dan teluk).

Titik pengecasan yang diplot terdiri daripada lokasi sedia ada dan lokasi yang dicadangkan.

Papan pemuka ini akan digunakan terutamanya untuk tujuan pemantauan dan perancangan oleh

  • pihak kerajaan.
  • pihak berkuasa tempatan.
  • pengendali pusat pengecasan.
  • untuk maklumat awam.

Secara umumnya, ia  adalah papan pemuka dalam talian yang membolehkan orang ramai untuk memantau perkembangan infrastruktur pengecasan EV di seluruh Malaysia.

Usaha ini selaras dengan Rangka Tindakan Mobiliti Rendah Karbon, Malaysia yang telah menetapkan matlamat untuk mewujudkan 10,000 titik pengecasan EV menjelang 2025.

MEVnet hanya menunjukkan pengecasan EV dengan akses awam dan ini termasuk

  1. pusat membeli-belah.
  2. ruang awam seperti taman rekreasi.
  3. tempat letak kenderaan awam di dalam / luar jalan.
  4. tempat letak kereta pelawat di kawasan perumahan dan lain-lain.

MEVnet

Apakah Objektif MEVnet?

Papan pemuka MEVnet bertujuan untuk memudahkan membuat keputusan termaklum, mengoptimumkan peruntukan sumber dan memastikan penggunaan infrastruktur pengecasan EV yang berjaya di seluruh negara.

Ia menawarkan fungsi utama seperti Perancangan Lokasi untuk menggambarkan lokasi ruang pengecasan EV yang dicadangkan dan sedia ada termasuk jenis pengecasan (AC atau DC) dan fizikal teluk (dalam atau luar).

Visualisasi data geospatial papan pemuka yang mesra pengguna dan dipacu data ini menyediakan pihak berkepentingan dan pembuat keputusan dengan alat yang berharga untuk pengurusan yang cekap dan penjejakan progres titik pengecasan kenderaan elektrik dengan lebih mudah.

Maklumat Lanjut

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan mengenai projek MEVnet ini, sila berhubung dengan pegawai bertugas seperti maklumat di bawah.

Unit Smart City,
Pejabat Projek Zon Tengah,
Jabatan Perancangan Bandar dan Desa (PLANMalaysia)
Kementerian Pembangunan Kerajaan Tempatan
Aras 5, Blok F5, Kompleks F, Presint 1,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,
62675 PUTRAJAYA, MALAYSIA
Email: [email protected]

Diharapkan info tentang MEVnet ini dapat memberikan manfaat kepada anda semua di luar sana.

Seterusnya, anda juga boleh dapatkan info-info terkini di TcerDotMy kerana kami sentiasa menyediakan segala info yang tepat dan sahih untuk anda.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More