Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Jika Tidak Tukar Minyak Enjin Kereta, 5 Perkara Ini Akan Berlaku

Minyak Enjin Kereta atau nama yang selalu orang sebut adalah ‘minyak hitam’ adalah merupakan salah satu bendalir penting pada kereta yang wajib ditukar secara berkala. Setiap syarikat pembuat kereta biasanya menyarankan pengguna untuk menggantikan minyak enjin apabila kereta telah mencapai kilometer atau sela masa tertentu.

Secara umumnya, minyak enjin kereta memiliki pelbagai fungsi seperti melindungi, membersihkan dan menyejukkan enjin kereta anda. Akan tetapi, pernah tak anda terfikir apa yang akan terjadi kepada enjin jika anda tidak menukar minyak enjin kereta mengikut jangka masa yang telah ditetapkan? Atau lebih parah, jika tidak pernah ditukar langsung?

Isi Kandungan

Ini Akan Jadi Jika Anda Tidak Tukar Minyak Enjin Kereta

Apa yang akan berlaku jika anda tidak menukar minyak enjin kereta anda? Jika anda malas untuk tukar minyak enjin pada kereta, masalah-masalah ini bakal datang dan menghantui anda!

Minyak Enjin Kereta

Kehausan Komponen

Enjin terdiri daripada banyak bahagian yang bergerak seperti omboh dan injap. Sifat pelincir minyak enjin anda membantu melindungi bahagian ini dengan mengurangkan geseran.

Selepas selang pertukaran minyak yang disyorkan, minyak enjin akan merosot dan tidak akan dapat melindungi sepenuhnya komponen daripada geseran yang akan menyebabkan haus dan kerosakan.

Enjin Yang Terlalu Panas

Hanya sistem penyejuk anda sahaja tidak mencukupi untuk menyejukkan enjin. Minyak enjin juga memainkan peranan penting dalam hal ini kerana ia mampu mencapai tempat yang tidak dapat dicapai oleh penyejuk.

Apabila minyak enjin semakin tua, ia akan rosak dan menjadi lebih tebal kerana terdedah kepada suhu tinggi. Pecahan haba minyak ini menghalangnya daripada menyerap haba, yang boleh menyebabkan enjin menjadi terlalu panas, gasket meletup, dan bahagian-bahagian menjadi haus dan meledingkan.

Penimbunan Kotoran

Selain pelincir dan penyejukan, minyak enjin juga membersihkan bahagian dalam enjin. Ia menghilangkan zarah dan serpihan kecil. Lama kelamaan, kotoran ini boleh terkumpul yang boleh menyebabkan saluran minyak tersumbat. Ini boleh mengurangkan hayat enjin dengan ketara.

Pengumpulan kotoran ini juga akan menyebabkan enjin bekerja lebih keras yang mengakibatkan kehilangan kuasa. Apabila minyak tidak ditukar untuk masa yang lama, ia akan mula menjadi gel atau pepejal dalam enjin, akhirnya bertukar menjadi enap cemar.

Apabila ini berlaku, minyak tidak akan dapat mencapai semua bahagian enjin, menyebabkan kebuluran minyak di aci engkol, bearing, aci sesondol dan komponen kereta api injap lain. Ini boleh menyebabkan kerosakan serius pada enjin sehingga perlu diganti.

Peningkatan Penggunaan Bahan Api

Apabila minyak enjin yang sudah tua menjadi pekat dan menjadi enap cemar, enjin perlu bekerja lebih keras. Ini bermakna anda memerlukan lebih banyak bahan api untuk jumlah kuasa yang sama.

Peningkatan penggunaan bahan api ini boleh membuat perbezaan 1% hingga 2%. Tambahan pula, kereta anda mungkin mengeluarkan asap toksik ke persekitaran apabila minyak enjin lama terbakar.

Waranti Kereta Terbatal

Pengilang kereta memastikan jaminan jika anda mematuhi penyelenggaraan yang disyorkan. Jika anda tidak menyediakannya dengan sewajarnya, waranti akan terbatal. Sekiranya berlaku kerosakan pada enjin anda, ini boleh menyebabkan kos yang tinggi yang tidak akan dibayar balik oleh pengilang.

Melakukan penukaran minyak di mana anda juga menggantikan penapis minyak anda adalah jauh lebih murah berbanding dengan membaiki enjin yang rosak.

Minyak enjin berkualiti tinggi yang ditukar pada selang masa yang disyorkan akan membolehkan kereta anda merealisasikan potensi maksimumnya sementara jangka hayat dilanjutkan. Jadi, pilih minyak enjin kereta yang bermutu ketika servis supaya prestasi enjin terjamin untuk jangka masa yang lama.

Credit Sumber: Rymax Lubricants

Selain bahan api, Minyak Enjin Kereta adalah cecair paling penting yang diperlukan oleh kereta anda. Jadi pastikan anda sentiasa memilih minyak enjin yang betul untuk kereta anda.

Diharapkan dengan perkongsian ini dapat menjadikan pengguna kenderaan di luar sana lebih peka dan bijak berkenaan penjagaan enjin kenderaan masing-masing. Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada anda semua.

Seterusnya, anda juga boleh dapatkan info-info terkini di TcerDotMy kerana kami sentiasa menyediakan segala info yang tepat dan sahih.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More