Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Murid di asrama, KTE, KV dibenar pulang beraya

asrama

PUTRAJAYA – Murid-murid di asrama sekolah, Kolej Tingkatan Enam (KTE) dan Kolej Vokasional (KV) dibenarkan pulang sempena cuti Hari Raya Aidilfitri.

Kebenaran itu secara berperingkat mulai 6 Mei depan bagi Kumpulan A (Johor, Kedah, Kelantan dan Terengganu) dan 7 Mei bagi sekolah Kumpulan B (Melaka, Negeri Sembilan, Pahang, Perak, Perlis, Pulau Pinang, Sabah, Sarawak, Selangor, Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya.

Kementerian Pendidikan (KPM) berkata, murid dibenarkan pulang melalui beberapa kaedah iaitu menaiki bas yang disediakan oleh pihak sekolah atau dijemput oleh ibu bapa dan penjaga.

Katanya, mereka juga boleh menggunakan pengangkutan udara atau air untuk ke Sabah, Sarawak dan Labuan selain menggunakan kenderaan sendiri bagi pelajar tingkatan enam dan pelajar KV sahaja.

“Pihak sekolah, KTE, KV akan memaklumkan jadual pergerakan pulang murid kepada ibu bapa dan penjaga.

“Pihak terbabit akan mengeluarkan surat pengesahan bagi tujuan pergerakan merentas negeri atau zon jika ibu bapa atau penjaga menjemput anak atau anak jagaan masing-masing.

“Kebenaran ini adalah untuk dua orang ibu bapa atau penjaga sahaja dalam setiap kenderaan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Sementara itu, KPM berkata, murid yang sedang dalam tempoh kuarantin perlu kekal berada  di asrama sehingga tamat tempoh kuarantin manakala murid yang asramanya berada di kawasan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) perlu kekal berada di asrama hingga tamat tempoh PKPD.

Sumber Kosmo Online

Artikel lain: Doa Dhuha Diamalkan Oleh Nabi Beserta Dengan Maksud

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More