Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Pelaporan Pentaksiran Bilik Darjah Pertengahan Tahun Bagi Tingkatan 1 hingga 5

Pentaksiran Bilik Darjah (PBD) adalah sebahagian daripada komponen didalam Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS). Pelaksanaannya telah bermula sejak tahun 2011 berdasarkan Surat Siaran Lembaga Peperiksaan Bil. 3 Tahun 2011.

PBD sebelum ini dikenali sebagai PS (Pentaksiran Sekolah) di mana ia dilaksanakan secara formatif dan sumatif dengan pelbagai pendekatan dan kaedah bagi mengenalpasti perkembangan pembelajaran murid secara keseluruhan.

Adalah dimaklumkan bahawa Jabatan Pendidikan Negara (JPN) telah menetapkan bahawa PBD perlu disediakan 2 kali setahun iaitu pada pertengahan tahun dan akhir tahun. Pelaporan ini juga perlu diserahkan kepada ibu bapa.

Isi Kandungan

Tarikh Penyerahan Pentaksiran Bilik Darjah

Pelaporan perlu dilengkapkan selewat – lewatnya pertengahan tahun ini iaitu pada 20 Jun 2021 (Ahad).

Pautan Pelaporan Pentaksiran Bilik Darjah

Oleh itu, mohon kerjasama semua guru mengisi pelaporan tersebut pada link dibawah:

Penutup

Kepada semua guru dan ibubapa yang ingin memuat turun/ download soalan, jadikanlah tcer.my sebagai hub pencarian ilmuan anda.

teruskan bersama kami di t.me/tcerdot.my untuk mendapatkan informasi dan bahan – bahan pendidikan yang terkini dan terbaik dari semasa ke semasa.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More