Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Permohonan Biasiswa Yayasan OSK 2023

Permohonan Biasiswa Yayasan OSK 2023 kini dibuka kepada pelajar-pelajar yang berkelayakan untuk melanjutkan pengajian tinggi ke peringkat Ijazah Sarjana Muda di universiti awam dan swasta tempatan.

Yayasan OSK telah ditubuhkan pada Mei 2015 sebagai cabang dermawan Kumpulan OSK. Ia ditubuhkan untuk menyatukan dan meningkatkan lagi komitmen berterusan syarikat ke arah menyumbang kepada kesejahteraan komuniti kita.

Pendidikan yang baik memainkan peranan penting dalam meningkatkan mobiliti sosial dan meningkatkan kesejahteraan peribadi, sambil menyediakan pelajar dengan keupayaan yang mereka perlukan untuk membangunkan mata pencarian yang mampan dan menyampaikan perubahan yang memberi kesan dalam komuniti.

Diilhamkan oleh visi ini, Program Biasiswa Yayasan OSK berusaha untuk menyediakan akses kepada pendidikan berkualiti untuk golongan yang kurang bernasib baik dan mereka daripada keluarga berpendapatan rendah melalui biasiswa penuh yang disokong oleh perbelanjaan sara hidup bulanan.

Dibiayai oleh Yayasan OSK, cabang dermawan Kumpulan OSK, program biasiswa tahunan itu menyokong rakyat Malaysia yang menjanjikan yang sedang mengikuti Program Ijazah Pertama mereka di universiti awam dan swasta tempatan.

Isi Kandungan

Permohonan Biasiswa Yayasan OSK 2023

Program Biasiswa Yayasan OSK direka untuk membantu pelajar yang menjanjikan daripada latar belakang sosio-ekonomi yang mencabar, tanpa mengira jantina, etnik, agama dan kepercayaan, untuk mencapai pendidikan tinggi berkualiti yang seterusnya, meningkatkan kehidupan masa depan mereka dan keluarga mereka.

Program Biasiswa Yayasan OSK menawarkan:

 • Yuran pengajian penuh dan elaun sara hidup bulanan sepanjang program ijazah;
 • Program Pembangunan Ulama OSK untuk memupuk dan membangunkan pelajar ke potensi penuh mereka;
 • Peluang bimbingan dan latihan amali; dan
 • Kemajuan kerjaya berstruktur.

Pelajar yang sedang mengikuti kursus Ijazah Sarjana Muda mereka dalam bidang pengajian yang layak dan disenaraikan di bawah boleh membuat Permohonan Biasiswa Yayasan OSK 2023.

Permohonan terbuka kepada semua pelajar termasuk pelajar tahun pertama dan seterusnya.

Biasiswa ini akan membantu pelajar yang berkelayakan untuk mewujudkan asas yang kukuh untuk masa hadapan mereka di bidang berikut:

 1. Kejuruteraan Awam, Mekanikal dan Elektrik
 2. Kewangan, Perakaunan dan Audit Dalam
 3. Ekonomi
 4. Pengurusan Perniagaan
 5. Pengurusan Pembinaan
 6. Ukur Bahan
 7. Pengurusan Hospitaliti
 8. Teknologi Maklumat, Sistem Maklumat dan Analitis Data

Permohonan Biasiswa Yayasan OSK 2023

Syarat Kelayakan Permohonan Biasiswa Yayasan OSK 2023

Pemohon mestilah memenuhi kriteria berikut untuk membuat Permohonan Biasiswa Yayasan OSK 2023 iaitu

 1. Warganegara Malaysia berumur 21 tahun dan ke bawah.
 2. Minimum 3A dan PNGK 3.00 dalam STPM atau kelayakan lain yang setaraf iaitu A-Levels, UEC, Matrikulasi, Asasi atau Diploma.
 3. Minimum 6A dalam SPM (termasuk mata pelajaran teras dan elektif) atau kelayakan lain yang setaraf iaitu O-Levels atau GCE.
 4. Telah diterima untuk mengikuti Program Ijazah Pertama Sepenuh Masa di universiti awam dan swasta tempatan.
 5. Mempunyai kemahiran komunikasi yang baik dengan penguasaan bahasa Inggeris yang sangat baik.
 6. Penyertaan aktif dalam aktiviti kokurikulum, bercita-cita tinggi, berdikari, didorong dan mempunyai keupayaan kepimpinan yang kukuh.
 7. Bersedia berkhidmat dalam Kumpulan OSK untuk tempoh tertentu selepas tamat pengajian.
 8. Pendapatan isi rumah kasar tidak boleh melebihi RM8,000 sebulan (keutamaan diberikan kepada pemohon daripada keluarga berpendapatan tunggal atau ibu bapa tunggal). Bukti keperluan kewangan diperlukan.

Cara Membuat Permohonan Biasiswa Yayasan OSK 2023

 • Semua Permohonan Biasiswa Yayasan OSK 2023 dan dokumen sokongan hendaklah dikemukakan melalui secara atas talian (online) pada OSK Foundation Scholarship Awards 2023 Application Form yang telah disediakan sebelum tarikh tutup permohonan. Sila serahkan borang permohonan anda yang lengkap dan lampirkan dokumen berkaitan di sini.
 • Sila klik pautan di bawah untuk memuat turun borang permohonan

>>>Borang Permohonan Biasiswa Yayasan OSK 2023<<<

 • Tarikh Akhir Permohonan Universiti Awam dan Swasta Tempatan ialah pada 31 Disember 2023 dan pemohon yang disenarai pendek akan dimaklumkan.

Maklumat Lanjut

Untuk sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut atau bantuan berkaitan Permohonan Biasiswa Yayasan OSK 2023 ini, sila hantarkan e-mel anda kepada pihak Kumpulan OSK di [email protected] dan semua maklumat permohonan adalah melalui laman web rasmi Yayasan OSK sahaja.

Semoga anda berjaya dan terpilih untuk mendapatkan tawaran Biasiswa Yayasan OSK 2023 ini!

Seterusnya, anda juga boleh dapatkan info-info terkini di TcerDotMy kerana kami sentiasa menyediakan segala info yang tepat dan sahih untuk anda.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More