Sumber Rujukan Globalisasi Anda

PKP Diteruskan atau Kembali Normal Angkara Covid19

Sudah pasti semua tertunggu-tunggu dengan pengumuman yang akan diberikan oleh Perdana Menteri kita pada esok hari sama ada PKP diteruskan atau tidak.

Seperti yang dilaporkan di dalam BERNAMA Online,  ada yang berpendapat, seharusnya PKP diteruskan kerana masih lagi ada kes-kes COVID-19 yang masih aktif, sebahagian yang lain pula berpendapat ia perlu ditamatkan. Ini berkemungkinan mereka di antara yang terkesan dari segi ekonomi sepanjang tempoh PKP ini.

KUALA LUMPUR, 9 Mei — Teka-teki sama ada Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang bermula pada 18 Mac lepas akan dilanjutkan atau tidak bakal diketahui dalam tempoh terdekat ataupun kira-kira 72 jam lagi.

Jika diteliti, pasti ramai rakyat yang sangat mengharapkan ia tidak lagi dilanjutkan selepas memasuki hari ke-53 pelaksanaan PKP hari ini dan ingin kembali kepada kehidupan normal, namun kerajaan pastinya akan membuat keputusan tepat berdasarkan situasi semasa kes COVID-19 di negara ini.

Ini bukan soal main-main atau remeh. Ia soal mengutamakan nyawa dan ekonomi. Jadi, satu keputusan tepat perlu dibuat kerajaan atas nasihat Kementerian Kesihatan (KKM).

Jika kita takut ekonomi terus merudum, maka PKP tidak perlu dilanjutkan. Tapi apa yang lebih penting sekarang ialah nyawa rakyat. Jangan sampai negara kita mengalami keadaan seperti di Jerman dan Hokkaido, Jepun yang dilanda gelombang kedua COVID-19 gara-gara menamatkan ‘lockdown’ terlalu awal.

Untuk rekod, pelaksanaan PKP untuk mengekang penularan COVID-19 kini sudah pun di fasa keempat yang akan tamat pada 12 Mei ini dan pada masa sama, kerajaan turut mengumumkan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bermula 4 Mei yang memberi kelonggaran kepada beberapa sektor ekonomi untuk beroperasi.

Kita juga mungkin boleh berbangga apabila setakat semalam, angka-angka COVID-19 adalah memberangsangkan apabila seramai 88 pesakit dibenarkan keluar hospital, menjadikan keseluruhan kes pulih sebanyak 4,864 kes iaitu 74.43 peratus daripada jumlah keseluruhan kes positif iaitu 6,535 kes.

Selain itu, tiada kematian baharu direkodkan dalam tempoh dua hari berturut-turut dengan angka kematian kekal pada 107. Petanda positif ini dijangka meratakan lengkungan dan seterusnya negara kita kini memasuki fasa pemulihan.

Sejak penularan wabak ini, kedengaran ramai yang merungut kerana dihalang masuk ke pasar raya, akhirnya pulang dengan ‘tangan kosong’ disebabkan hanya tidak memakai penutup hidung dan mulut.

Pasar raya diakui memainkan peranan penting dalam pencegahan COVID-19. Boleh dilihat hampir kesemua pasar raya ketika musim PKP ini mewajibkan pelanggan untuk memakai penutup hidung dan mulut selain diperiksa suhu badan.

Menjawab persoalan itu, Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengulas tidak menjadi kesalahan jika ada yang tidak memakai penutup hidung dan mulut dan pengurusan mana-mana premis tidak boleh menghalau pelanggan yang tidak memakainya.

Tidak memakai penutup hidung dan mulut di tempat awam bukan kesalahan mengikut Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342) ketika PKP, sehingga menyebabkan seseorang itu boleh ditahan atau didenda.

Jadi tanamlah ‘normal baharu’ itu dalam diri ketika keluar dari rumah, walaupun perkara itu bukan satu syarat wajib untuk orang ramai memakainya, namun ini adalah sesuatu yang digalakkan ketika berada di kawasan tumpuan awam bagi mengelak jangkitan COVID-19.

Ingatlah, kita masih belum menang dalam peperangan wabak ini. Biasakan dengan normal baharu dan amalkan kawalan kendiri dan elakkan bersesak-sesak dengan orang ramai, tidak kiralah di mana sahaja anda berada, maklumlah raya sudah semakin hampir.

Sudah berbuih rasanya mulut Ismail Sabri mahupun Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berpesan setiap hari tentang perkara itu ketika sidang media harian mereka, justeru, rakyat seharusnya sudah memahami akan perkara-perkara yang digalakkan dilakukan dalam normal baharu ini.

— BERNAMA

Apa sahaja keputusan yang akan diumum esok.  Sudah semestinya keputusan itu telah dibuat dengan merujuk kepada semua faktor dan dari perbincangan semua pihak yang terlibat.

Kita sebagai rakyat Malaysia perlu bersama-sama mematuhi arahan dan panduan yang diberikan oleh kerajaan demi keselamatan semua.  BERNAMA

PKP Diteruskan atau Kembali Normal Angkara Covid19 1

PKP Diteruskan Untuk Kesejahteraan Rakyat

Apa pandangan anda jika PM menyatakan PKP akan diteruskan agar keselamatan negara akan lebih terjamin dan kes covid 19 akan dapat betul-betul dikurangkan?

Anda setuju?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More