Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Pneumonia – Gejala, Punca dan Pencegahan

Pneumonia adalah jangkitan yang menyebabkan radang kantung udara di satu atau kedua – dua paru-paru. Kantung udara boleh diisi dengan cairan atau nanah sehingga menyebabkan anda mengalami beberapa gejala. Antaranya adalah batuk dengan kahak atau nanah, demam, menggigil, dan kesukaran bernafas.

Radang paru-paru boleh menjadi kronik hingga mengancam nyawa. Kes paling kronik adalah bagi bayi atau anak kecil, orang tua yang berumur lebih daripada 65 tahun, dan orang yang mempunyai masalah kesihatan atau sistem imun yang lemah.

Pelbagai organisma, termasuk bakteria, virus dan kulat, boleh menyebabkan radang paru-paru. Ini bermaksud mereka boleh merebak dari seorang pesakit kepada orang lain. Kedua-dua pneumonia virus dan bakteria boleh merebak kepada orang lain melalui titisan cecair di udara daripada bersin atau batuk. Anda juga boleh mendapat pneumonia dengan bersentuhan dengan permukaan atau objek yang dicemari dengan kuman tersebut. Anda boleh dijangkiti radang paru-paru dari kulat. Namun, ia tidak tersebar dari orang ke orang.

Punca Pneumonia

Isi Kandungan

Gejala Pneumonia

Gejala boleh menjadi ringan hingga mengancam nyawa. Ia boleh merangkumi:

 • Sakit dada yang teruk (sukar bernafas atau batuk)
 • Demam
 • Batuk yang boleh menghasilkan kahak (lendir)
 • Berpeluh atau menggigil
 • Sesak nafas semasa melakukan aktiviti atau ketika berehat

Gejala lain boleh berbeza-beza mengikut usia dan kesihatan umum anda. Antaranya adalah kanak-kanak di bawah umur 5 tahun mungkin mengalami pernafasan cepat. Selain itu, orang tua mungkin mempunyai gejala yang lebih ringan. Mereka juga boleh menunjukkan kekeliruan atau suhu badan yang lebih rendah daripada biasa.

Gejala Pneumonia

Punca Pneumonia

Terdapat beberapa jenis agen berjangkit yang boleh menyebabkan penyakit ini berleluasa.

 • Pneumonia Bakteria

Penyebab pneumonia bakteria yang paling biasa dijumpai. Pneumonia jenis ini boleh berlaku sendiri atau setelah anda demam dan selesema. Ia mungkin mempengaruhi satu bahagian paru-paru.

 • Pneumonia Virus termasuk Covid-19

Virus boleh menyebabkan selsema dan selsema boleh menyebabkan penyakit kronik. Virus adalah penyebab radang paru-paru yang paling biasa pada kanak-kanak yang berumur kurang dari 5 tahun. Pneumonia virus biasanya boleh dirawat. Tetapi dalam beberapa kes, ia boleh menjadi kronik. Coronavirus 2019 (COVID-19) boleh menyebabkan radang paru-paru, yang boleh menjadi teruk.

 1. Pneumonia Kulat

Jenis radang paru-paru ini sering terjadi pada orang yang mempunyai masalah kesihatan kronik atau sistem imunisasi yang lemah. Kulat yang menyebabkannya dapat dijumpai di kotoran tanah atau burung dan bervariasi bergantung pada lokasi geografi.

Pencegahan Pneumonia

Pencegahan

Rawatan anda akan bergantung pada jenis radang paru-paru yang anda alami, seberapa parahnya, dan kesihatan umum anda.

Ubat Daripada Doktor

Doktor anda akan tetapkan ubat khas untuk membantu merawat penyakit radang paru-paru anda. Ubat yang anda dapat adalah bergantung kepada tiga penyebab spesifik radang paru-paru anda.

Antibiotik secara oral dapat merawat kebanyakan kes pneumonia bakteria. Kerapkan minum antibiotik sehingga habis walaupun anda mula berasa lebih baik. Jika tidak habiskannya, anda mungkin tidak dapat merawat jangkitan tersebut sepenuhnya. Kemungkinan besar ia lebih sukar untuk dirawat di masa depan.

Ubat antibiotik tidak dapat merawat berkaitan dengan virus. Dalam beberapa kes, doktor anda mungkin tetapkan antivirus. Walau bagaimanapun, banyak kes radang paru-paru hilang dengan rawatan di rumah.

Ubat antikulat digunakan untuk melawan radang paru-paru. Anda mungkin perlu minum ubat ini selama beberapa minggu untuk membersihkan jangkitan.

Rawatan dirumah

Doktor anda juga boleh mengesyorkan ubat over-the-counter (OTC) untuk menghilangkan rasa sakit dan demam anda, jika diperlukan. Ini termasuk:

 • Aspirin
 • Ibuprofen (Advil, Motrin)
 • Asetaminofen (Tylenol)

Doktor anda juga boleh mengesyorkan ubat batuk untuk meringankan batuk supaya anda boleh berehat sepenuhnya. Anda perlu diingat bahawa batuk membantu mengeluarkan cecair dari paru-paru anda, jadi anda tidak mahu menghilangkannya sepenuhnya.

Hospital

Sekiranya gejala anda semakin teruk atau anda mempunyai masalah kesihatan yang lain, anda mungkin perlu dimasukkan ke hospital. Di hospital, doktor dapat mengawasi degupan jantung, suhu, dan pernafasan anda. Rawatan di hospital boleh merangkumi:

 • Antibiotik secara suntik ke dalam saluran darah
 • Terapi pernafasan, yang melibatkan penyampaian ubat-ubatan tertentu terus ke paru-paru atau mengajar anda melakukan senaman pernafasan untuk memaksimumkan pengoksigenan anda
 • Terapi oksigen untuk mengekalkan tahap oksigen dalam aliran darah anda (diterima melalui saluran hidung, topeng muka, atau ventilator, bergantung kepada keparahannya)

Penutup

Akhir kata, diharapkan perkongsian kali ini berkaitan Beriberi – Simptom, Punca dan Pencegahan ini akan memberi sedikit info untuk tatapan anda semua. Untuk mendapatkan lebih banyak info berkaitan kesihatan dan info-info semasa anda boleh layari website t.me/tcerdot.my. Terima Kasih

Menarik untuk dibaca: Penyakit Migrain, Penyakit Taun, Penyakit Rabies, Penyakit Strok, Penyakit Beriberi

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More