Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Semak Suhu Badan Cegah COVID-19, Berapa Suhu Badan Normal?

UNTUK mengelakkan sebaran virus COVID-19, pengukuran suhu badan telah dilakukan secara intensif di semua tempat awam seperti restoran dan gedung membeli-belah.   Semua yang ingin mengunjungi tempat-tempat awam di wajibkan mengikuti SOP yang telah ditetapkan.

Isi Kandungan

Berapakah sebenarnya suhu badan yang normal?

Suhu badan normal berbeza-beza bergantung pada beberapa faktor, iaitu usia, jantina, dan tahap aktiviti.

Pemeriksaan suhu badan juga boleh dilakukan di beberapa bahagian badan, iaitu melalui  bawah ketiak, mulut dan dubur.

Agar anda lebih memahami tentang apa itu suhu badan normal, berikut adalah senarai suhu badan manusia normal berdasarkan usia :-

1. Suhu badan normal  bagi dewasa

Suhu badan bagi dewasa normal yang sihat adalah dari 36.0 – 37.5 ° c.

Inilah suhu badan orang dewasa jika dia demam:

Semak Suhu Badan Cegah COVID-19, Berapa Suhu Badan Normal? 1
  • Kategori demam – 38 ° C
  • Kategori demam tinggi – 39.5 ° c
  • Kategori demam yang sangat tinggi – 41 °c

 

2. Suhu badan normal pada kanak-kanak

Suhu badan normal bagi kanak-kanak berumur 3 – 10 tahun antara  35.0 – 37.5 ° c.

Kanak-kanak cenderung mempunyai suhu badan yang sama dengan orang dewasa.

Inilah suhu badan kanak-kanak jika dia demam:

  • Kategori demam sedikit (subfebrile) – 37.5 – 37.9 ° C
  • Kategori demam sangat tinggi – 38.5 ° c dan ke atas

3. Suhu badan normal pada bayi

Kadang kala bayi dan anak kecil mempunyai julat suhu badan yang lebih tinggi daripada orang dewasa ketika pengukuran dilakukan melalui ketiak dan telinga.

Suhu badan normal untuk bayi berusia 0-2 tahun adalah di antara 36.6 – 38 ° C, jika diambil dengan termometer rektum.

Suhu badan mungkin meningkat sedikit ketika bayi sedang tumbuh gigi. Manakala suhu badan bayi yang baru lahir adalah 37.5 ° C.

Suhu bayi lebih tinggi daripada orang dewasa kerana mempunyai permukaan badan yang lebih luas berbanding dengan berat badan mereka.

Tubuh mereka juga aktif secara metabolik, sehingga menghasilkan haba.

Mereka juga tidak banyak berpeluh ketika panas, ini bermaksud badan mereka menahan panas. Disebabkan itu bayi juga menjadi lebih sukar untuk panas semasa demam.

Jadi, Adakah anda sudah mengetahui suhu badan normal yang betul?

Semak Suhu Badan Cegah COVID-19, Berapa Suhu Badan Normal? 2

Apa yang perlu anda ingat ialah suhu badan normal pada orang dewasa dan kanak-kanak berbeza mengikut umur, jantina, aktiviti fizikal, dan kesihatan.

Alat pengukuran suhu badan juga dapat memberikan hasil yang berbeza bergantung pada jenis alat pengukuran dan bahagian tubuh mana suhu diambil.

Sekiranya anda mempunyai suhu badan tinggi atau rendah yang luar biasa, sila segera pergi ke hospital yang berdekatan untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.

Bagaimana Menurunkan Suhu Dengan Cepat?

Menurunkan suhu badan dengan cepat merupakan langkah penting untuk mengatasi demam atau keadaan badan yang panas. Terdapat beberapa kaedah yang boleh diambil untuk mencapai penurunan suhu badan dengan efektif.

Pertama sekali, minum air secukupnya merupakan cara yang asas dan berkesan. Air membantu menghidratkan badan, merangsang peluh, dan pada masa yang sama membantu menurunkan suhu badan. Minuman suam seperti teh herba atau air lemon panas juga boleh membantu melegakan tekak dan meningkatkan pengeluaran peluh.

Selain daripada itu, menggunakan kompres sejuk pada dahi, leher, atau ketiak juga boleh membantu menurunkan suhu badan. Kompres sejuk membantu menyaman dan menyejukkan badan, serta mengurangkan rasa panas yang dirasakan. Namun, perlu diingat untuk tidak menggunakan air terlalu sejuk, kerana ia boleh menyebabkan kejutan suhu.

Penggunaan ubat penurun demam seperti paracetamol atau ibuprofen juga boleh membantu mengawal suhu badan. Namun, sebaiknya berunding dengan pakar kesihatan sebelum mengambil ubat-ubatan tertentu, terutama bagi kanak-kanak atau individu yang mempunyai penyakit kronik.

Mengamalkan rehat yang mencukupi juga penting untuk pemulihan. Badan memerlukan masa untuk beristirahat dan pulih daripada penyakit. Pastikan tidur yang mencukupi dan elakkan daripada melakukan aktiviti yang boleh meningkatkan suhu badan seperti bersenam atau terlalu banyak beraktiviti.

Dalam kes-kes yang lebih serius, seperti demam yang berlarutan atau suhu badan yang sangat tinggi, perlu mendapatkan bantuan perubatan dengan segera. Menurunkan suhu badan dengan cepat adalah langkah awal untuk memulihkan kesihatan, tetapi penjagaan perubatan profesional perlu diambil kira untuk kes-kes yang lebih serius.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More