Sumber Rujukan Globalisasi Anda

SEPKM : LOGIN DAN SEMAK PROFIL KERJAYA MURID

SEPKM atau lebih dikenali sebagai Sistem E-Profil Kerjaya Murid ditubuhkan oleh KPM untuk memantau perkembangan pelajar Lepasan SPM secara online. Ini sebagai satu cara untuk kerajaan atau KPM untuk membuat penilaian bagi anak muda kita selari dengan arus pemodenan yang memerlukan applikasi secara talian.

Untuk makluman semua, KPM telah membangunkan portal ini iaitu satu sistem pengenalan kerjaya pelajar yang dikenali sebagai “Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia”.

Menurut pernyataan dari KPM, “Menariknya, SePKM ini mempunyai data rasmi mengenai keperibadian personaliti dan minat kerjaya pelajar”.” Ini membuktikan bahawa mereka tidak hanya menumpukan perhatian kepada pembangunan pelajar sekolah rendah dan menengah tetapi Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) juga komited untuk memberi peluang pendidikan kepada pelajar.

Isi Kandungan

Latar Belakang SEPKM

Sistem e Perkhidmatan Kaunseling Murid adalah inisiatif awal sekolah. Untuk memperluaskan penggunaan sistem ini. Ini adalah inisiatif PPPM dari 2013-2025 iaitu berkenaan dengan Pengenalan Pendidikan Negara (Profil Kerjaya) bagi setiap murid.

Kementerian Pendidikan telah memperkenalkan sistem tersebut kepada jabatan tersebut pengurusan Sekolah harian untuk menolong semua urusan guru panduan dan perundingan sepenuh masa (dan pelantikan dalaman keseluruhan) Malaysia Catat setiap perincian tugas yang dilakukan setiap hari.

Sistem e Perkhidmatan kaunseling pelajar ini juga merupakan peralihan rakaman Sifat penting sistem rekod elektronik untuk aktiviti perundingan masih dikekalkan format Menulis buku rekod bimbingan sistem e Khidmat nasihat pelajar ini juga bertujuan untuk mempromosikan GBKSM menyediakan Laporan kesan perkhidmatan bimbingan dan perundingan adalah berdasarkan analisis

Di samping itu, data yang diperoleh terus dari pengisian GBSKM boleh menggunakan sistem e khidmat nasihat pelajar E untuk bersedia dengan lebih teratur dan sistematik dalam merancang perkhidmatan Bimbingan dan perundingan

Tujuan SEPKM

Salah satu tujuan SEPKM ini adalah memastikan semua pelajar mempunyai Profil Halatuju Pendidikan dan Kerjaya yang jelas sebelum meninggalkan alam persekolahan.

Objektif SePKM Online

 • Merancang operasi berdasarkan data dalam sistem dengan berkesan
 • Rekod bimbingan pengurusan dan khidmat nasihat dapat digunakan untuk melaksanakan tindakan susulan dengan lebih berkesan dan sistematik
 • Dapat menganalisis data perkhidmatan dengan cepat dan tepat, dan dapat memaparkan dan merekod data kesan perkhidmatan bimbingan dan perundingan dengan berkesan
 • Penyimpanan rekod perkhidmatan perundingan dan perundingan dapat diakses melalui komputer dan telefon bimbit
 • Guru membimbing dan berunding dapat mengakses maklumat pelajar dengan mudah

Link Login “Sistem E-Profil Kerjaya Murid” di sini

Di sini admin nak kongsikan link tersebut. Sila klik link dibawah dan ikuti langkah-langkah yang perlu kita ikuti semasa mengakses portal aplikasi ini.

Link :  https://epkm.moe.gov.my

sepkm
Paparan Portal SEPKM

Cara Login SEPKM Secara Online

Setiap pengguna perlu mengikuti langkah-langkah seperti berikut untuk mengakses aplikasi portal ini.

  1. Untuk guru anda hanya perlu akses melalui pautan sepkm yang telah kami kongsikan di atas.sepkm
 1. Sila pilih bahagian murid dan masukkan nombor kad pengenalan anda.
 2. Sila buat pengesahan samada perkembangan semasa pelajar lepasan SPM telah dapat sambung belajar ataupun tidak.sepkm 2
 3. Sekiranya pelajar tidak sambung dalam pembelajarannya, terdapat beberapa pekerjaan dan bahagian industri yang perlu beliau pilih berdasarkan perkembangan pelajar lepasan SPM yang tidak berjaya masuk ke universiti atau kolej di Malaysia.
 4. Kepada yang boleh melanjutkan pelajaran, anda perlu sahkan pusat pengajian yang sedang diikuti oleh pelajar samada pra universiti (foundation), permohonan tingkatan 6, matrikulasi, giat mara, diploma politeknik, kolej komuniti, diploma ipta atau ipts atau lain-lain lagi merujuk pada gambar di bawah ini.sepkm
 5. Dalam pada masa yang sama semasa di peringkat sekolah sebelum itu, pelajar akan dipantau dan dinilai perkembangan mereka daripada pelbagai sudut melalui sistem sepkm kpm dari Tingkatan, Tingkatan 2, Tingkatan 3, Tingkatan 4 hingga ke Tingkatan 5.

Cara Login SEPKM Bagi Murid

Bagi murid yang ingin memeriksa personaliti diri masing- masing, ibu bapa, boleh mengikut langkah berikut:

 1. Search “SEPKM-KPM” (epkm.moe.gov.my) dan tekan
 2. Sila tekan dan buka pada ikon murid
 3. Sila masukkan no kad pengenalan anak/ murid
 4. Kini anda sudah boleh mengakses aplikasi ini

sepkm

Apa Itu Personaliti Bagi Murid-Murid ?

Merujuk kepada Kamud Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), ia merujuk kepada sahsiah atau keperibadian. Untuk takfsiran psikologi pengertian ini tidk lengkap. Tafsiran ini lebih merujuk kepada aspek tertentu:
 1. Merujuk kepada aspek sosial seperti baik, malu, matang, degil dan sebagainya.
 2. Merujuk kepada ciri kebolehan atau fizikal seperti pandai, cantik, comel, dan sebagainya.
 3. Merujuk kepada simbolik seperti Kusion digeburkan, cermin digelapkan, bau-bauan diwangikan dengan bauan dari produk Jepun.
Walaupun pelbagai huraian tentang personaliti, tetapi definisi asas boleh digambarkan melalui pernyataan oleh Pervin iaitu “Personaliti mewakili bahagian-bahagian yang berstruktur dan dinamik bagi seseorang individu atau beberapa individu semasa mereka melahirkan gerakbalas yang kebiasaan dalam satu-satu situasi”. Dengan lain perkataan, personaliti merupakan ciri-ciri yang tekal yang membezakan dirinya dari orang lain

Taklimat Penataraan Sistem e-Perkhidmatan Kerjaya Murid(SePKM)

Disini kami kongsikan tentang video taklimat berkenaan dengan SEPKM. Sila tonton sampai habis dah diharapkan para kakitangan KPM dapat mengambil input serta manfaat daripada video ini.

Konsep SEPKM

Berikut merupakan konsep yang akan diterapkan dalam SEPKM ini. Ianya sangat penting bagi setiap murid-murid untuk mengetahui dan mengenali akan keupayaan diri serta memberi pendedahan sebelum menceburi alam pekerjaan nanti.

konsep sepkm

Kaedah Dalam SEPKM (Kaunseling)

Berikut kami kongsikan tentang Kaedah yan akan dilakukan oleh pihak KPM dan kaunseling adalah seperti berikut. Anda juga boleh merujuk kepada Panduan Penubuhan Kelab Bimbingan dan Kaunseling untuk info berkenaan dengan kaunseling.

Mengenali diri sendiri

Para pelajar/murid-murid perlu mengisi borang maklumat berkenaan dengan Biodata diri serta Ujian Psikologi – IMK, ITP untuk pihak kaunseling mengenali diri anda.

Analisis Kerjaya Secara Umum

Setiap murid perlu dianalisis berkenaan dengan kerjaya untum mengatahui potensi diri masing-masing. Dengan itu, mereka akan cuba membuat keputusan berdasarkan kebolehan yang mereka ada.

Memadan Ciri Diri Dengan Kerjaya

 • Sesi kaunselin kerjaya
 • Konsultasi ibubapa dan penjaga

Merancang Pelan Tindakan Akademik Dan Kerjaya

 • Pemilihan subjek elektif
 • Pemilihan program dan pusat pengajian terkini
 • Maklumat kerjaya terkini dan masa depan

Contoh Kaedah Perlaksanaan SEPKM

Beriktu adalah contoh yang digunapakai oleh KPM yang sempat kami sediakan.

 1. Membina Pengisian item-item dalam SEPKM berbentuk bengkel, mesyuarat dan seminar
 2. Membina sistem bersama Bahagian Pengurusan Maklumat (BPM)
 3. Program rintis teknikal dari sekolah menikut ketegori
 4. Perlaksanaan bagi setiap murid
 5. Laporan perlaksanaan tahunan

Log Masuk Ke Kerjaya Pelajar SePKM Dan Pantau Perkembangan Lulusan SPM Pada Tahun 2021 Dalam Talian Dalam KPM

Data dapat dimasukkan secara dalam talian atau tanggal yang dijadualkan dapat dimasukkan ke luar talian. Ketua jabatan Hal Ehwal Murid atau Hal Ehwal Pelajar mengingatkan bahawa tutor harus menyediakan data apabila diminta untuk memantau.

Mereka akan terlibat dalam arah dan peluang setelah tamat sekolah mengikut potensi masing-masing.

Apakah Penilaian Yang Akan Di Nilai?

Terdapat 5 pecahan penilaian yang akan di ambil kira untuk pencapaian seseorang pelajar. Antaranya adalah seperti berikut :

 1. Aktiviti kokurikulum
 2. Minat dan kerjaya
 3. Menilai personaliti pelajar sekolah itu sendiri
 4. Peniaian ujian psikometrik

Masalah Dan Isu  SePKM Online

Ramai dalam kalangan pengguna aplikasi ini membuat aduan yang seringkali berlaku semasa mengakses portal tersebut. Berikut adalah di antara aduan berkenaan dengan masalah yang sempat kami kumpulkan untuk makluman semua.

 • Kesan mesyuarat perundingan tidak direkodkan
 • Kaedah menulis buku rekod secara manual adalah terhad
 • Proses penggabungan data LPBK secara manual memerlukan sedikit masa dan diuruskan oleh pengajar dan perunding
 • Pengurusan data prestasi pelajar yang lemah

Pihak KPM telah mengambil berat akan permasaalahan ini dan akan cuba memperbaiki kesemua isu ini secepat mungkin. Dalam pada itu, diharapkan semua pengguna terus mengakses aplikasi ini dengan sebaik mungkin.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More