Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Siapakah Briged Al Qassam yang digeruni oleh Israel ini?

Pada akhir bulan Ramadan tahun ini, Palestin sekali lagi diuji dan dibasahi dengan tumpahan darah berikutan diserang bertubi-tubi oleh tentera Zionis Israel Laknatullah.

Namun, berita hari ini kedengaran agak baik apabila tentera Zionis dilaporkan telah berundur dan meninggalkan kawasan perkarangan Masjid Al-Aqsa selepas menerima amaran dan serangan balas daripada perajurit Briged Al-Qassam.

Untuk pengetahuan anda, Briged Al-Qassam adalah sayap ketenteraan Harakat al-Muqawamah al-Islamiyah (HAMAS). Tentera ini dikatakan sangat digeruni oleh tentera Zionis berikutan kejayaan mereka yang mampu bertempur dengan rejim tersebut biarpun teknologi ketenteraan milik mereka tidak secanggih tentera Zionis.

Isi Kandungan

Al-Qassam diambil sempena nama ulama Syria

Gelaran Al-Qassam diambil bersempena nama Sheikh Izzudin Al-Qassam, seorang ulama dari Jableh, Syria yang ‘dibuang’ ke Palestin (pada tahun 1921) kerana telah melakukan gerakan bersenjata menentang penjajah Perancis yang menjajah Syria.

Di Palestin, ulama ini juga menentang usaha kerajaan British yang pernah merancang untuk menjadikan Palestin sebagai penempatan bangsa Yahudi. Namun disebabkan tindakan itu, beliau akhirnya ‘syahid’ pada tahun 1935 setelah dibunuh oleh tentera British.

Syarat kemasukan anggota Briged Al-Qassam

Kisah ulama ini telah mencetuskan revolusi gerakan bersenjata di Palestin. Lantaran itu, Briged Al-Qassam secara rasminya ditubuhkan pada 1987 oleh pemimpin berpengaruh HAMAS, Salah Shehadeh untuk mempertahankan bumi Palestin daripada serangan Israel. Bagi memasuki Al-Qassam, mereka perlu memenuhi kehendak syarat seperti:

  1. Direstui ibu bapa untuk bersedia syahid bila-bila masa.
  2. Mesti melakukan solat Subuh berjemaah selama tiga bulan berturut-turut dan disahkan oleh imam masjid setempat.
  3. Tidak pernah bermaksiat serta merokok.
  4. Diwajibkan mempelajari Tafsir Al-Quran dan menghafaz 40 Hadis Arba’in.
  5. Melazimi bacaan zikir harian, berpuasa sunat dan bertahajud.
  6. Memiliki kecerdasan yang tinggi dan sentiasa beriadah.
  7. Sentiasa menghadiri majlis-majlis pengajian dan halaqah ilmu.

Lumrah kehidupan, agama Islam sering kali dianggap ‘terrorist’ dan tempias Islamophobia itu juga dikaitkan dengan Briged Al-Qassam yang sering digelar sebagai pengganas dan militan oleh pihak media ‘Barat’.

Namun dakwaan media itu hanyalah untuk mengaburi mata penduduk di seluruh dunia. Bagi pejuang Al-Qassam, niat mereka hanya satu iaitu memerangi musuh mereka terutamanya tentera Zionis Israel.

Penutup

Kepada semua guru dan ibubapa yang ingin memuat turun/ download soalan, jadikanlah tcer.my sebagai hub pencarian ilmuan anda. Teruskan bersama kami di t.me/tcerdot.my untuk mendapatkan informasi dan bahan – bahan pendidikan yang terkini dan terbaik dari semasa ke semasa.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More