Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Sistem penjagaan kesihatan di Gaza di ambang kehancuran

KUALA LUMPUR: Sistem penjagaan kesihatan di Palestin kini di ambang kehancuran termasuk bagi memerangi wabak COVID-19 susulan serangan Israel yang berterusan di Semenanjung Gaza sejak 10 Mei lalu.

Jurucakap Kementerian Kesihatan Gaza, Dr Medhat Abbas, berkata hospital di Gaza kini sesak dan mengalami kekurangan bekalan ubat-ubatan akibat kepungan dan sekatan Israel yang dikenakan sejak 15 tahun lalu.

Beliau memberi amaran andai jumlah mangsa cedera semakin bertambah, semua 2,200 katil hospital yang ada di Gaza tidak berupaya lagi menampung jumlah pesakit.

“Sebilangan besar pesakit dirawat di bilik kecemasan dan kemudian balik ke rumah, tetapi dengan peningkatan jumlah pesakit setiap hari, sukar untuk saya bayangkan.

“Kami sudah ada 2,000 pesakit sejak lapan hari serangan dengan sekurang-kurangnya 40 peratus terpaksa dimasukkan ke wad.

“Beberapa katil tambahan pula terpaksa diletakkan di koridor hospital,” katanya ketika dihubungi Bernama, semalam.

Bekas Ketua Pengarah Hospital Al Shifa itu berkata, hospital mungkin kehabisan elektrik berikutan tindakan Israel memotong bekalan dan menyekat penghantaran bahan bakar ke Gaza.

“Biasanya kami menerima 140 megawatt, tetapi sekarang hanya dapat 20 megawatt kerana Israel menyerang dan memusnahkan sebahagian besar infrastruktur di Semenanjung Gaza. Sekarang kami tidak mempunyai elektrik dan bahan bakar untuk kegunaan generator di hospital, “katanya.

Selain mangsa yang cedera akibat serangan Israel, Dr Medhat berkata, pesakit dengan pelbagai jenis penyakit lain turut sukar mendapatkan akses rawatan di Semenanjung Gaza, satu daripada daerah berpenduduk paling padat di dunia dengan dua juta penduduk.

Katanya, amat memilukan apabila seorang pesakit kanser yang sepatutnya menjalani rawatan radioterapi di luar Semenanjung Gaza meninggal dunia apabila tidak dapat ke hospital kesihatan akibat sekatan.

Sistem penjagaan kesihatan di Gaza di ambang kehancuran 1

“Malah ada pesakit buah pinggang yang menjalani prosedur pemindahan ginjal tidak dapat melakukan rawatan susulan kerana rawatan diperlukan tidak terdapat (di Gaza).

“Kami berterima kasih kepada Mesir kerana membuka hospital lapangan dan pada Isnin lalu, mereka menerima tiga pesakit kami. Tetapi bagaimana pula dengan yang lain?” katanya.

Dr Medhat berkata, kemudahan kesihatan di Gaza musnah akibat serangan Israel, termasuk Beit Hanoun Hospital dan Indonesian Hospital serta pusat kesihatan, Hala Al Shwa dan Al Daraj.

“Pada Isnin lalu, mereka menyerang sebuah daerah dekat dengan ibu pejabat Kementerian Kesihatan yang menempatkan klinik Al Rimal antara klinik terbesar. Enam rakan saya turut cedera,” katanya.

Serangan udara rejim Israel juga memusnahkan satu-satunya makmal di Gaza yang memproses keputusan ujian COVID-19 dan pusat kuarantin.

Setakat ini, Palestin melaporkan 304,074 kes COVID-19 dan 3,437 kematian.

Dr Medhat berkata, dua rakannya, Dr Ayman Abu al-Ouf dan Dr Mooein Ahmad al-Aloul, turut terkorban ketika rejim itu menyerang kawasan yang dikepung.

Dr Mooein, 66, pakar neurologi, terbunuh di rumahnya ketika Israel membedil peluru berpandu di daerah al-Wehda di Gaza pada pagi Ahad lalu, manakala Dr Ayman, ketua perubatan hospital di Al-Shifa maut bersama isteri dan anak perempuannya.

“Dr Ayman banyak membantu mengajar doktor untuk menjadi pakar. Beliau antara tokoh terkemuka di Palestin, mengetuai rawatan COVID-19 di Gaza. Anak perempuannya dijadual melangsungkan perkahwinan tidak lama lagi.

“Pertahanan awam tidak mempunyai cukup peralatan akibat kepungan itu, menyebabkan mereka tidak dapat mengeluarkan mayat tertimbus di bawah runtuhan,” katanya.

Beliau berkata, jalan menuju ke hospital utama di Gaza musnah menyebabkan ambulans terpaksa mengambil masa lebih lama untuk membawa mangsa cedera ke hospital.

Sejak sembilan hari lalu, serangan berterusan Israel di Semenanjung Gaza meragut lebih 213 nyawa rakyat Palestin.

Sumber Berita Harian

Artikel lain: Kes Covid-19 Tertinggi Di Malaysia Hari ini

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More