Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Koleksi Soalan Latih Tubi Semua Subjek Tahun 1-5

Koleksi Soalan Latih Tubi  ini adalah himpunan Koleksi Soalan Latih Tubi Semua Subjek Tahun 1-5 untuk rujukan dan latihan para pelajar dan guru. Koleksi soalan ini akan memudahkan ibu bapa dan guru untuk memberi latihan kepada pelajar untuk meningkatkan kemahiran disamping dapat membiasakan diri menjawab pelbagai bentuk soalan yang diajukan.

Untuk mendapatkan Koleksi Soalan Latih Tubi Semua Subjek Tahun 1-5 anda boleh memuat turun seperti dibawah:

Isi Kandungan

Dapatkan “Koleksi Soalan Latih Tubi Semua Subjek Tahun 1-5” di sini

Di sini admin nak kongsikan bahan tersebut. Sila download menggunakan link yang telah disediakan.

Download  Link dibawah:

 

MENARIK UNTUK DIBACA: Koleksi Soalan Latihan SPM Untuk Semua Subjek + Skema Jawapan

Tip Cemerlang Matematik!

1.Minat
Satu perkara utama ialah kena ada minat. Semangat yang berkobar tanpa minat tidak mendatangkan hasil. Oleh itu, perlu menanam minat terhadap subjek matematik. Jadikan rakan terbaik para pelajar sekalian di dalam permainan seharian kita. Bunyi pelik bukan??? Tapi tiulah hakikatnya. Perlu ada minat barulah usaha akan berterusan.

2. Memperbanyakan latihan
Matematik adalah latihan dan latihan adalah matematik. Matematik adalah satu subjek yang perlu latihan untuk menguasainya, bukan membaca. Ada pelajar yang belajar matematik dengan hanya membacanya. Para pelajar akan berjaya menguasai matematik kerana latihan yang berterusan. Semakin banyak latihan , semakin menjadi cekap dan selesa dengan nombor. Sehinggakan semuanya dihujung jari sahaja.

3. Berdisplin
Matematik adalah mata pelajaran yang memerlukan disiplin. Walaupun para pelajar memahami topik tertentu, tidak akan dapat menjawab dalam masa yang diberikan jika tidak mendisiplinkan diri untuk menjawab soalan matematik. Setiap kali membuat latihan menjawab soalan
matematik, catat masa yang diambil. Selalunya ada masa lebih kurang daripada seminit untuk menjawab satu soalan. Sehubungan dengan itu, pupuk displin dalam diri untuk belajar menjawab soalan dengan pantas. Ini secara tidak langsung , akan meransang otak supaya lebih aktif dan pantas berfikir menjawab soalan.

4. Hafal Sifir.
Perlu HAFAL SIFIR! Kebanyakan ramai pelajar yang merungut tentang perkara ini. Ada pelajar tingkatan lima yang di uji dengan sifir 7 pun tidak lepas. Alasan mereka, mereka boleh guna mesin kira, mengapa perlu ingat sifir? Persoalannya ialah, hafal sifir bukan sahaja untuk mengetahui berapa 5 x 5 dan berapa 12 x 7. Tetapi, menghafal sifir akan membuat otak anda lebih cepat dan cekap mengira. Kalau asyik bergantung kepadamesin kira, daya pemikiran anda akan semakin lemah kerana tidak ada usaha yang dilakukan oleh otak anda. Lihat mereka yang handal matematik, pasti mereka cekap juga dalam sifir.

Penutup

Sekian.Teruskan bersama kami di t.me/tcerdot.my untuk mendapatkan informasi dan bahan-bahan pendidikan yang terkini dan terbaik dari semasa ke semasa. Terima kasih kerana menyokong kami dan semoga artikel Koleksi Soalan Latih Tubi Semua Subjek Tahun 1-5 ini membantu anda.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More