Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Soalan Percubaan Sejarah SPM 2019 Pulau Pinang bersama Jawapan

Soalan Percubaan Sejarah SPM 2019 Pulau Pinang bersama Jawapan ini disediakan oleh Bahagian Pembangunan Kurikulum bagi peperiksaan SPM 2019 Negeri Pulau Pinang.

Soalan ini merangkumi soalan bagi kertas 1, kerta 2  dan kertas 3 bersama dengan jawapan bagi memudahkan para pelajar membuat semakan dan memahami kehendak soalan. Selain itu juga, soalan ini juga boleh juga dijadikan rujukan oleh para guru dalam membuat soalan-soalan peperiksaan.

Sehubungan dengan itu, anda boleh memuat turun Soalan Percubaan Sejarah SPM 2019 Pulau Pinang bersama Jawapan ini pada pautan muat turun yang telah disediakan di bawah.

Dapatkan “Soalan Percubaan Sejarah SPM 2019 Pulau Pinang bersama Jawapan” di sini

Di sini admin nak kongsikan bahan tersebut. Sila download menggunakan link yang telah disediakan.

Format dokumen ini adalah dalam ‘PDF’

Soalan

Skema Jawapan

 

3 Teknik Persedian Peperiksaan Subjek Sejarah

1.Buat kad flash istilah, orang dan tarikh utama.

Mempelajari sejarah melibatkan menghafal banyak tarikh, nama, peristiwa, dan fakta lain. Lihatlah nota dan buku teks anda dan kenal pasti kata kunci. Buat senarai dari mereka, kemudian buat kad flash dengan perkataan di satu sisi dan definisi atau penjelasannya di sisi lain. Anda bahkan boleh menggunakan aplikasi seperti kuiz untuk membuat kad flash secara digital.

2.Sampaikan maklumat dengan kuat semasa anda membaca dan menulis nota.

Melihat, berkata, mendengar, dan menyentuh pada masa yang sama membantu otak anda membuat hubungan yang lebih kuat dan menghafal maklumat dengan lebih mudah. Cuba baca buku teks anda dengan kuat semasa anda belajar, dan sebutkan apa yang anda tulis semasa membuat kad flash anda.

3.Gunakan alat mnemonik untuk menghafal fakta.

Menghafal boleh membosankan, tetapi menggunakan cara yang cepat dan konyol untuk mengingat fakta dapat menambahkan sedikit kesenangan. Lebih baik lagi, mereka juga merupakan kaedah yang berkesan untuk memastikan fakta anda terus terang. Anda juga boleh mencuba membaca sendiri buku teks atau kad kilat anda. Semasa anda mendengar rakaman, ikuti catatan atau kad kilat anda.Sekiranya anda menghadapi masalah dengan senarai, cuba tanyakan kepada guru anda tarikh, angka, dan maklumat penting apa yang mungkin muncul dalam ujian.

 

Kesimpulan

 

Sekian. Semoga perkongsian pada kali ini iaitu Soalan Percubaan Sejarah SPM 2019 Pulau Pinang bersama Jawapan memberikan manfaat kepada anda semua.  Teruskan bersama kami di t.me/tcerdot.my untuk mendapatkan informasi dan bahan-bahan pendidikan yang terkini dan terbaik dari semasa ke semasa. Terima kasih.

 

Leave A Reply

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More