Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Kertas Soalan Percubaan SPM Biologi 2019 Negeri Pulau Pinang

Kertas Soalan Percubaan SPM Biologi 2019 Negeri Pulau Pinang adalah sebahagian kertas soalan yang telah berjaya dikumpulkan dan dikemaskini oleh kami.

Portal ini dibangunkan untuk membantu guru-guru, pelajar dan ibubapa dalam proses pengajaran dan pembelajaran yang lebih bersistematik. Kehadiran portal ini juga diharapkan dapat dijadikan platform lati tubi untuk bakal-bakal pelajar yang akan menghadapi Peperiksaan SPM.

Isi Kandungan

Dapatkan “Kertas Soalan Percubaan SPM Biologi 2019 Negeri Pulau Pinang” di sini

Di sini admin nak kongsikan bahan tersebut. Sila download menggunakan link yang telah disediakan.

Format dokumen ini adalah dalam ‘PDF’

SUBJEK

SOALAN

  • Kertas Soalan Percubaan SPM Biologi 2019 Negeri Pulau Pinang

Tip Cemerlang Biologi SPM

  1. Buat jadual belajar.

Menyebarkan masa belajar sangat penting untuk berjaya dalam kursus biologi. Teknik ini menjadikan pengajian anda berdisiplin dan dapat diramalkan. Peraturan umum untuk kursus biologi adalah anda harus menyisihkan kira-kira dua jam waktu belajar untuk setiap jam kelas

  1. Buat jadual belajar.

Menyebarkan masa belajar sangat penting untuk berjaya dalam kursus biologi. Teknik ini menjadikan pengajian anda berdisiplin dan dapat diramalkan. Peraturan umum untuk kursus biologi adalah anda harus menyisihkan kira-kira dua jam waktu belajar untuk setiap jam kelas

• Visual – Anda lebih suka menyertakan gambar, gambar, video, dll.

• Auditori – Anda suka mendengar maklumat dan / atau menyatukan muzik dan suara.

• Linguistik – Anda belajar maklumat ketika dalam bentuk bahasa (bertulis atau dituturkan).

• Kinestetik – Anda adalah pelajar “hands on”. Pergerakan dan sentuhan fizikal membantu anda menyimpan maklumat.

• Matematik – Anda bergantung pada sistem logik untuk belajar.

• Interpersonal – Sebilangan besar pembelajaran anda berlaku dalam suasana kumpulan.

• Intrapersonal – Belajar bersendirian sesuai dengan anda.

3.    Elakkan sesi cramming.Penyelidikan menunjukkan bahawa cramming tidak berkesan. Menggunakan jumlah masa belajar yang sama yang tersebar dalam beberapa hari atau minggu akan membolehkan otak anda menyimpan lebih banyak maklumat daripada satu sesi cram. Fokus pada satu konsep biologi pada satu masa, dan sebarkan proses yang rumit dalam beberapa sesi. Ingatlah untuk mengambil rehat belajar setiap empat puluh lima minit untuk merehatkan otak anda.

• Walaupun hanya 15 minit belajar setiap hari dapat membantu anda menyimpan maklumat.

• Mengkaji bahan lama setiap sesi.

• Gunakan kad nota untuk belajar dengan cepat.

4.      Menghadiri kumpulan belajar.

Belajar sebagai aktiviti sosial boleh sangat bermanfaat. Ia membolehkan anda melihat sudut pandangan berbeza mengenai konsep biologi, dan teknik kajian yang berbeza. Tawarkan perkara yang menarik, anda juga mungkin mengetahui bahawa anda mengetahui perkara-perkara yang tidak diingini oleh orang lain dalam kumpulan.

• Dalam kumpulan kajian anda, cuba jelaskan proses biologi dengan lantang kepada semua orang semasa mereka mengesahkan apa yang anda katakan dengan nota anda. Kemudian, mereka dapat memberitahu anda jika ada jurang dalam pemahaman anda

Kesimpulan

Skema dari proses jalan kerja dan format jawapan adalah berdasarkan keperluan dan kehendak masa kini dan amat mudah difahami. Kepada semua guru dan ibubapa yang ingin memuat turun/download soalan, jadikanlah tcer.my sebagai hub pencarian soalan peperiksaan terbaik anda.

Teruskan bersama kami di t.me/tcerdot.my untuk mendapatkan informasi dan bahan-bahan pendidikan yang terkini dan terbaik dari semasa ke semasa. Terima kasih kerana memuat turun Kertas Soalan Percubaan SPM Biologi 2019 Negeri Pulau Pinang.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More