Sumber Rujukan Globalisasi Anda

UMNO Dan PAS Sokong Kerajaan PN, Tolak PKR & DAP

Umno dan pas sokong kerajaan PN, ini adalah berita yang sensasi sekarang. UMNO dan Pas menyatakan sokongan penuhnya kepada kepimpinan perdana menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Isi Kandungan

Pas Zahir Sokongan Pada Kerajaan Perikatan Nasional

umno-dan-pas-sokongkerajaan-pn

PAS melalui Setiausaha Agungnya Datuk Takiyuddin Hassan dalam satu kenyataan pada lewat Isnin berkata pendirian itu adalah bagi memastikan keselamatan, kehidupan ekonomi serta ketenteraman negara dan rakyat terjamin.

PAS melalui Setiausaha Agungnya Datuk Takiyuddin Hassan dalam satu kenyataan pada lewat Isnin berkata pendirian itu adalah bagi memastikan keselamatan, kehidupan ekonomi serta ketenteraman negara dan rakyat terjamin.

“Pas menzahirkan kesetiaan tidak berbelah bahagi kepada kepimpinan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, sekali gus mempertegaskan sokongan kesemua 18 Ahli Parlimen Pas bersama kerajaan PN yang prihatin serta bertindak bagi memastikan keselamatan kehidupan ekonomi serta ketenteraman negara dan rakyat terjamin. Umno dan pas sokong kerajaan PN merupakan isu terhangat sekarang.

UMNO Kekal Sokong PN ,Tolak PKR & DAP

Dalam masa yang sama UMNO pula telah memutuskan untuk mengekalkan sokongannya kepada kerajaan Perikatan Nasional (PN) yang dipimpin oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin dan tidak bekerjasama dengan PKR dan DAP.

Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, berkata parti itu juga mendesak peningkatan prinsip kerjasama, yang harus berdasarkan pada nilai-nilai penghormatan dan konsensus politik. “Mesyuarat itu juga memutuskan bahawa pemerintah harus mengambil pendekatan yang lebih inklusif di luar perbezaan ideologi parti dalam memerangi pandemik COVID-19 dan kesan ekonomi negatif yang dirasakan oleh masyarakat, yang menghadapi kesulitan dan cemas,” katanya dalam satu kenyataan awal hari ini.

Umno dan pas sokong kerajaan PN

Dalam pertemuan hampir empat jam itu, Ahmad Zahid mengatakan Majlis Tertinggi UMNO juga mengesyorkan agar agenda perdamaian atau perdamaian nasional dilaksanakan dengan segera. Ahli Parlimen Bagan Datuk menjelaskan bahawa ini dapat dilakukan dengan menggerakkan penyertaan semua parti politik di bawah naungan pemerintah PN dan juga parti-parti dari pembangkang.

umno-dan-pas-sokongkerajaan-pn

Selain itu, beliau mengatakan bahawa UMNO juga menyokong penuh keputusan dan nasihat Yang di-Pertuan Agong dan Raja-Raja Melayu untuk meredakan semua ketegangan politik dengan tidak berpolitik untuk memastikan kestabilan. Pada hari Ahad, Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah memutuskan bahawa tidak perlu mengisytiharkan darurat untuk memerangi COVID-19. Muhyiddin, setelah mesyuarat Kabinet Jumaat lalu, meminta persetujuan Raja untuk pengisytiharan darurat.

Kini, Malaysia telah melakukan rombakan kabinet selari dengan persetujuan bersama.

Sumber: Astro Awani, Bernama

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More