Sumber Rujukan Globalisasi Anda

WhatsApp: Boleh Buat ‘Video Call’ Seramai 8 Orang

Ciri-ciri panggilan video WhatsApp telah dipertingkatkan lagi untuk memudahkan pengguna. Mulai hari Rabu (29.04,.2020), pengguna WhatsApp di Malaysia dapat menggunakan ciri panggilan video atau suara kumpulan sehingga 8 orang. Sebelum ini dihadkan kepada 4 orang saja.

Ciri baru ini akan tersedia untuk WhatsApp Android versi 2.20.141 dan iPhone 2.20.50. Sekiranya kemas kini terbaru ini belum dihantar ke telefon bimbit anda, harap bersabar kerana penghantarannya dilakukan secara berperingkat.

“Untuk mengakses jumlah panggilan Whats App yang lebih tinggi, semua peserta panggilan video mesti mengemas kini Whats App ke versi terbaru yang tersedia pada iPhone dan Android hari ini. Minta rakan dan keluarga anda mengemas kini Whats App untuk mencubanya,” kata Whats App dalam satu kenyataan media kepada CNBC Indonesia, Hari Rabu.

Cara-cara untuk membuat panggilan video di WhatsApp :

  • Pastikan aplikasi Whats App di telefon yang anda gunakan adalah versi terbaru. Sekiranya tidak, kemas aplikasi Whats App anda sekarang.
  • Selanjutnya, pengguna boleh membuat panggilan suara atau video kepada seseorang. Pilih salah satu rakan anda untuk membuat panggilan video sebelum menjemput peserta lain.
  • Kemudian, jika panggilan pertama disambungkan, logo “tambahkan peserta” akan muncul di sudut kanan atas skrin untuk menambahkan lebih banyak peserta ke panggilan video, sehingga terdapat lapan orang.

Terdapat kaedah mudah untuk membuat panggilan video ke satu Group pada satu masa. Sebagai contoh,Group Whats App mempunyai empat atau kurang ahli, jadi semasa membuat panggilan, ia dapat dilakukan secara automatik pada masa yang sama.

Namun, jika satu Group mempunyai lebih dari empat pakar, pengguna mesti meningkatkan jumlah peserta satu-persatu untuk mencapai maksimum lapan orang.

Walaupun panggilan video koleksi Whats App dapat memuatkan lapan orang, jumlah peserta masih rendah berbanding dengan aplikasi lain. Sebagai contoh, Google Duo, aplikasi pesanan segera ini telah meningkatkan kapasiti maksimum peserta panggilan video dari 8 hingga 12 orang.

Apapun, kita harap dimasa yang akan datang Aplikasi WhatsApp ini akan dipertingkatkan lagi agar membolehkan panggilan video lebih ramai.

Dalam situasi sekarang(PKP), kita semua terhad untuk bertemu dengan sanak-saudara serta rakan-rakan. Jika terdapat aplikasi yang membolehkan kita berhubung secara beramai-ramai, ianya adalah sangat bagus.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More