Sumber Rujukan Globalisasi Anda

AMALAN YANG MEMBUATKAN PAHALA TERUS MENGALIR

Berdasarkan sebuah hadis, apabila seseorang Muslim itu meninggal dunia, akan terputuslah segala amalannya dengan duniawi kecuali 3 perkara dan ia termasuk sedekah jariah, ilmu yang diajarkan kepada orang lain serta doa dari anak yang soleh. Sehubungan dengan itu, kita seharusnya sentiasa bertanya kepada diri, ‘Apakah sudah cukup amalku untuk dibawa sebagai bekalan?’ Oleh itu, kita harus sentiasa terus berusaha untuk mengumpul pahala serta beramal jariah untuk bekalan di hari kiamat kelak.

Isi Kandungan

Kejar Pahala Bersama!

Antara amalan yang mampu memperindah laluan kita ke syurga ialah:

Ilmu yang disebarluaskan

Amat besar rahmatnya bagi orang yang menyampaikan, menyebarkan dan mengajarkan ilmu dunia dan akhirat yang bermanfaat.

 Anak soleh yang ditinggalkan

Pendidikan anak-anak seharusnya bermula sejak di dalam rahim ibu. Bacaan zikir, al-Quran, kata-kata yang baik dan amal soleh harus dilazimkan oleh ibu bapa sejak awal lagi kerana memiliki anak yang soleh banyak kelebihannya. Antaranya anak-anak itu boleh terus mengalirkan manfaat kepada ibu bapanya, mendoakan kita dan menutup aib kita.

Kitab-kitab keagamaan yang diwariskan

Barang siapa yang mewariskan buku-buku yang baik, maka, pahala berterusan akan diterima oleh si pemberi tersebut selagi mana ia ada dan dibaca.

Masjid yang dibina

Orang yang membina, mewakafkan dan mendermakan wang bagi pembinaan masjid akan dikurnikan pahala serta kedudukan di syurga.

Ia sebagaimana disebutkan di dalam hadis Rasulullah SAW: “Sesiapa yang membangunkan sebuah masjid kerana ALLAH walau sekecil apa pun, maka, ALLAH akan membangunkan untuknya sebuah rumah di syurga.” (Riwayat al-Bukhari & Muslim)

Rumah yang dibina untuk musafir

Rumah atau wakaf yang dibina untuk para musafir bagi memudahkan mereka datang berehat dan tidur sebentar. Ia bukan untuk tujuan maksiat. Di negara ini, antara contohnya adalah hentian rehat dan rawat (RnR).

Sungai yang dialirkan untuk kepentingan ramai

Mereka yang membantu mengalirkan alir bersih kepada manusia dan makhluk-makhluk ALLAH yang lain bakal memperoleh barakah selagi mana air itu diminum dan digunakan.

AMALAN YANG MEMBUATKAN PAHALA TERUS MENGALIR 1

Harta yang disedekahkan

Antara manfaat sedekah adalah memanjangkan umur dan rezeki kita, kehidupan kita diberkati ALLAH SWT, dikurniakan kesenangan dan kelapangan jiwa serta pahala dan kebaikan yang berlipat ganda.

Kesimpulannya, amalan yang manakah yang telah kita lakukan agar pahala kita di dunia ini tetap mengalir walaupun kita sudah meninggal dunia? Tidak dapat melakukan semua, dapat membuat sedikit juga sudah memadai. Hanya itu yang dapat membantu kita di akhirat kelak, hidup ini sangat singkat. Ajal dan maut tidak mengira usia, sementara masih di beri pinjaman nafas lakukanlah kebaikan kerana Allah, ganjarannya akan memberi anda kebahagiaan di dunia dan akhirat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More