Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Cara download video youtube Lengkap step by step

Isi Kandungan

Cara Download Video YouTube dengan Mudah

YouTube antara media sosial yang paling banyak digunakan pada masa kini. Ramai dalam kalangan kita juga suka kongsikan apa yang ada dalam Youtube itu. Semua dah tahu ke? senang je..

Menggunakan Aplikasi YouTube Downloader

 • Anda perlu memuat turun aplikasi Youtube Downloader terlebih dahulu sebelum memuat turun video di Youtube.
 • Melalui Youtube Downloader ini juga anda boleh menjadikan video kepada audio dengan memuat turun video tersebut ke dalam fail mp3.
 • Anda juga boleh memilih kualiti video yang ingin dimuat turun supaya kualiti video yang diingini sangat memuaskan hati.

Savefrom.net

Cara download video YouTube ini cukup mudah dan tidak perlu menggunakan aplikasi atau software apapun. Hanya perlu memasukan saveform.net ke url dan tekan enter. Setelah masuk ke halaman savefrom.net, copy dan paste link video YouTube yang hendak didownload. Kemudian pilih format dan kualitivideo yang ingin didownload. Ada format MP4, WEBM, 3GP, MP3 dan sebagainya.

CARA DOWNLOAD VIDEO YOUTUBE

 

Menggunakan Laman Web Keepvide.Site

 1. Sekiranya anda tidak berjaya memuat turun video menggunakan kaedah penambahan “ss” di hadapan url video, anda boleh memuat turun video secara online. Terdapat banyak laman web yang anda boleh gunakan untuk memuat turun video di Youtube.
 2. Anda boleh menggunakan laman web keepvid.site. Laman web ini sering digunakan untuk memuat turun video dari Youtube.
 3. Berikut merupakan langkah – langkah untuk anda memuat turun video dari Youtube menggunakan laman web keepvid.site.
 4. Buka laman web Youtube dan buat carian video yang ingin dimuat turun
 5. Pastikan anda hanya menggunakan Google Chrome atau Mozilla sahaja.CARA DOWNLOAD VIDEO YOUTUBE
 6. Buka laman web Keepvid.site seperti diatas.
 7. Copy link url video Youtube yang ingin anda muat turun. Kemudian, pergi ke laman web Keepvid.site.
  • Paste link url video ke dalam kotak kosong yang disediakan, kemudian klik download.
  • Sekiranya butang download di sebelah kanan tidak dapat ditekan, anda tekan pada butang download mp4 yang terletak di sebelah bawah.

  8. Seterusnya anda dikehendaki memilih jenis fail dan saiz video yang akan dimuat turun. Ia terdiri dari mp4 (720p), webm (360p), mp4 (max 480p), 3gp (240p) dan 3gp (144p)

  9. Fail video akan dimuat turun secara automatik sebaik sahaja anda memilih jenis video yang dikehendaki. Sekiranya proses memuat turun tidak berlaku secara automatik, anda boleh klik pada butang download dan proses memuat turun video akan bermula.

Menggunakan Add-ons/Extention

Add-ons atau Extension merupakan aplikasi tambahan yang terdapat pada browser dan mempunyai beberapa fungsi tertentu. Terdapat beberapa add-ons yang boleh digunakan untuk memuat turun video dari Youtube iaitu Youtube Downloader di Google Chrome dan Easy Youtube Video Downloader di Mozilla Firefox.

Cara untuk menggunakannya adalah seperti berikut :

 1. Cari Extension Youtube Downloader di Google Chrome dengan cara melakukan pencarian di Google Chrome web store terlebih dahulu. Masukkan kekunci “youtube downloader” dan klik search. Pencarian tersebut akan dilakukan terus oleh Google
 2. Setelah ianya dipaparkan, klik Add To Chrome dan Add Extension. Proses memuat turun dan penambahan add-ons akan bermula. Setelah selesai proses memuat turun add-ons, satu symbol khusus akan kelihatan di dalam chrome
 3. Buka video Youtube pilihan anda di Google Chrome. Pastikan terdapat butang download di bahagian bawah video tersebut. Klik pada butang download sekiranya ingin memuat turun dan pilih resolusi video berkenaan.

Anda mungkin juga berminat dengan artikel disini. Semoga bermanfaat.

CAR DOWNLOAD MOVIE

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More