Sumber Rujukan Globalisasi Anda

CARA MUDAH BUANG BIJI CILI KERING

Hendak menyediakan sambal merah dengan menggunakan cili kering amatlah leceh. Yela, nak membuang biji cili kering yang ada itu bukanlah sesuatu yang mudah. Jika tidak dibuang, boleh menyebabkan penyakit apendiks pula. Jumlah biji cili kering juga menentukan tahap kepedasan sambal kita itu nanti.

Perkongsian di facebook Mama G Food Industries ini memberi cara mudah untuk anda membuang biji cili.

CARA MUDAH BUANG BIJI CILI KERING

CARA MUDAH BUANG BIJI CILI KERING 1

Pertama sekali, rebus cili didalam periuk/kuali sehingga cili lembut.

CARA MUDAH BUANG BIJI CILI KERING 2
 

Apabila cili sudah lembut, gunakan gunting besar (kami guna gunting pokok tu) untuk potong cili. Potongan menggunakan gunting adalah sangat mudah ketika ini kerana cili sudah lembut, seperti gunting air saja. Ringan.

CARA MUDAH BUANG BIJI CILI KERING 3

Apabila sudah puas hati semua cili telah siap dipotong. Tutupkan api dan rehatkan seketika. Nampakkan berapa banyak biji cili dah keluar tu?

cili kering

Kemudian, sediakan satu besen air. Ambil satu tapis yang berlubang besar untuk menapis cili. Pastikan lubang tapis adalah besar supaya biji cili mudah jatuh.

CARA MUDAH BUANG BIJI CILI KERING 4

Didalam besen, goyangkan penapis dalam bentuk bulatan & atas bawah. Anda akan dapat lihat semua biji cili jatuh ke bawah dan cili masih berada di atas penapis. Ulang step ini sehingga selesai.

CARA MUDAH BUANG BIJI CILI KERING 5

Kalau tiada penapis, guna bakul pun boleh, janji lubangnya besar. Selain membuang biji cili, habuk cili juga dapat dibersihkan.

CARA MUDAH BUANG BIJI CILI KERING 6

Hasilnya! Jangan risau memang akan ada biji cili sikit sikit lagi, memang kena ada kalau tidak sambal anda tidak pedas langsung nanti. Teknik yang dikongsikan ini dibuat untuk 2 kilogram cili kering. Selamat mencuba!

CARA MUDAH BUANG BIJI CILI KERING 7

Sumber : Mama G Food Industries

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More