Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Chinese New Year 2024

Berikut dikongsikan dengan lebih lanjut berkaitan Chinese New Year 2024 untuk makluman anda semua di luar sana.

Isi Kandungan

Apa Itu Chinese New Year 2024?

Chinese New Year 2024 atau Tahun Baru Cina 2024 adalah Tahun Naga mengikut zodiak Cina.

  • Setiap tahun dalam zodiak Cina dikaitkan dengan tanda haiwan, dan Naga dianggap sebagai simbol kekuatan, keberanian, dan nasib baik.
  • Ia adalah masa untuk menerima tradisi Cina, menikmati makanan yang lazat, dan mengharapkan kemakmuran dan kebahagiaan pada tahun hadapan.
  • Tahun Baru Cina, juga dikenali sebagai Festival Musim Bunga atau Tahun Baru Lunar, adalah salah satu perayaan yang paling penting dan disambut secara meluas dalam budaya Cina.
  • Ia menandakan permulaan Tahun Baru Lunar dan merupakan masa untuk perjumpaan keluarga, perayaan kebudayaan, dan menyambut tahun baharu dengan harapan dan keyakinan.

Tahun Baru Cina jatuh pada tarikh yang berbeza setiap tahun kerana ia mengikut kalendar Lunar.

Pada tahun 2024, Tahun Baharu Cina adalah bermula pada 10 Februari dan berterusan selama 15 hari, dengan Pesta Tanglung menandakan berakhirnya perayaan.

Dalam kalendar Gregorian, Tahun Baru Cina berlaku pada anak bulan yang jatuh antara 21 Januari dan 20 Februari.

Chinese New Year 2024 1
Chinese New Year 2024

Sejarah Tahun Baru Cina

Tahun Baru Cina mempunyai sejarah yang menjangkau lebih 3,000 tahun dan ia berasal sebagai cara untuk meraikan penghujung musim sejuk dan permulaan musim bunga.

Perayaan ini berakar umbi dalam mitologi dan cerita rakyat Cina dan telah berkembang selama berabad-abad untuk menjadi perayaan besar seperti hari ini.

Cuti Sempena Sambutan Chinese New Year 2024

Bagi tahun 2024, perayaan ini jatuh pada 10 Februari 2024 (Sabtu).

Justeru, cuti ini akan dibawa ke tarikh berikutnya memandangkan hari kedua Chinese New Year 2024 adalah pada 11 Februari (Ahad) yang juga merupakan cuti umum.

Di samping itu, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) pula telah memperuntukkan 1 hari cuti tambahan bagi sekolah-sekolah Kumpulan A dan Kumpulan B bagi tahun 2024.

Walau bagaimanapun, Chinese New Year 2024 jatuh pada Cuti Akhir Persekolahan Sesi 2023/2024 selama 1 bulan.

Sila rujuk Takwim yang telah dikeluarkan oleh KPM pada jadual dan lampiran yang disediakan di bawah.

KumpulanAB
NegeriJohor, Kedah, Kelantan & TerengganuMelaka, Negeri Sembilan, Pahang, Perak, Perlis, Pulau Pinang, Sabah, Sarawak, Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan & Putrajaya
Cuti Akhir Persekolahan Bermula9 Februari 202410 Februari 2024
Cuti Akhir Persekolahan Berakhir9 Mac 202410 Mac 2024
Jumlah Hari Cuti30 Hari30 Hari
Chinese New Year 2024 2
Chinese New Year 2024 3
Chinese New Year 2024 4

Bagaimana Untuk Meraikan Chinese New Year 2024?

Meraikan Tahun Baharu Cina ialah cara terbaik untuk menyelami budaya dan tradisi Cina. Berikut adalah beberapa cara untuk mengambil bahagian dalam perayaan ini.

Pertemuan KeluargaSeperti Kesyukuran dalam budaya Barat, Tahun Baru Cina ialah masa untuk perhimpunan keluarga. Rancang perjumpaan semula dengan orang yang anda sayangi dan kongsi hidangan istimewa bersama-sama.
Hias Dengan MerahMerah ialah warna utama yang dikaitkan dengan nasib baik dan kebahagiaan dalam budaya Cina. Hiaskan rumah anda dengan tanglung merah, bait dan barangan perayaan yang lain.
Nikmati Makanan TradisionalNikmati hidangan tradisional Cina seperti ladu, lumpia, ikan dan kek beras. Makanan ini membawa makna simbolik yang berkaitan dengan kemakmuran dan kelimpahan.
Berikan Sampul Merah (Hongbao)Adalah menjadi kebiasaan untuk memberikan sampul berwarna merah yang mengandungi wang sebagai tanda muhibah dan berkat. Ini adalah perkara biasa apabila melawat rakan dan keluarga.
Tonton Tarian Naga Dan SingaHadiri perarakan atau persembahan tempatan yang menampilkan tarian naga dan singa yang bertenaga. Tarian ini dipercayai membawa tuah dan menghalau roh jahat.
Chinese New Year 2024

Penggunaan Hashtag Bersempena Chinese New Year 2024

Apabila berkongsi perayaan Tahun Baru Cina dan ucapan selamat di media sosial, pertimbangkan untuk menggunakan hashtag seperti berikut:

  • #ChineseNewYear
  • #YearOfTheDragon
  • #LunarNewYear
  • #SpringFestival2024

Menggunakan hashtag ini membolehkan anda berhubung dengan komuniti global yang meraikan Tahun Baru Cina dan berkongsi kegembiraan majlis tersebut.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More