Sumber Rujukan Globalisasi Anda

Doa Diilhamkan Kecerdasan

Doa Diilhamkan Kecerdasan

Doa Diilhamkan Kecerdasan adalah doa yang boleh kita amalkan untuk mendapatkan hidup yang lebih terinspirasi dan sahih. Jarang sekali kita meluangkan masa untuk mencari ruang suci itu untuk mendengar suara dalaman kita dan memperkuatkan nilai-nilai kita yang paling dihargai.

Kita perlu bertanya pada diri sendiri setiap hari: Apa yang saya lakukan hari ini untuk menaikkan jiwa yang lain? Kita dipanggil dengan bakat yang kita miliki untuk bangkit pada kesempatan itu setiap hari.

Sebagai contoh, fikirkan tentang orang yang anda hadapi setiap hari, e-mel yang anda terima mahupun permintaan nasihat. “Mungkinkah anda dapat melakukan lebih banyak, memberikan lebih banyak atau mendengar lebih banyak orang?” Katanya. “Sudah tentu ada! Ini bukan bertujuan untuk menekan anda, tetapi untuk memaklumkan anda kepada banyak kemungkinan yang anda miliki untuk memberi impak. ”

 

 

Isi Kandungan

Doa Diilhamkan Kecerdasan

 

Di bawah ini adalah doa diilhamkan kecerdasan yang boleh kita sama-sama amalkan dalam kehidupan harian. Semoga doa diilhamkan kecerdasan ini memberi manfaat kepada kita semua.

Doa Diilhamkan Kecerdasan
Doa Diilhamkan Kecerdasan

 

 

6 Cara Hidup Untuk Mengiringi

Doa Diilhamkan Kecerdasan

 

Berikut adalah beberapa cara hidup yang boleh diamalkan untuk cuba mendapatkan ilham kecerdasan, diiringi dengan doa diilhamkan kecerdasan.

 

1. Menjadi Agen Kebaikan

Apabila anda berjalan ke kedai kopi ataupun sedang dalam perjalanan ke tempat kerja, apa yang boleh anda lakukan dalam beberapa minit daripada masa anda itu untuk membuat hari seseorang itu lebih baik? Membayar kopi untuk orang yang berdiri di belakang anda adalah satu contoh baik, selain melemparkan senyuman dan berkomunikasi dengan seseorang yang anda terserempak di dalam dewan atau kedai. Di mana-mana sahaja, dengan melakukan sesuatu untuk menceriakan hari seseorang bukannya menatap telefon pintar anda mungkin dapat membantu anda menjadi ejen kebaikan di dalam komuniti.

“Mungkin orang itu mengalami hari yang sukar dan dengan membuat sesuatu yang boleh menceriakan hari mereka, anda telah memberi impak kepada kehidupan mereka. Satu manusia dalam pertemuan singkat dapat mengubah kehidupan seseorang. ”

 

2. Membuat Pilihan Berani

Kita semua seringkali membuat pilihan yang besar dan kecil setiap hari dan ada yang lebih mudah daripada yang lain. Pada akhir hayat seseorang itu, ramai yang menyesali perkara-perkara yang mereka sepatutnya lakukan namun mereka tidak lakukan.

“Apabila kita mati, kita tidak akan dihakimi terhadap kehidupan orang lain tetapi terhadap potensi kita sendiri. Adakah kita melakukan yang terbaik dengan segalanya yang kita ada? ”

Untuk menetapkan diri anda dengan tabiat membuat pilihan yang lebih baik, bangun setiap pagi dan tentukan satu amalan baik yang akan anda lakukan hari itu dan berfikir lebih lanjut mengenai orang dalam hidup anda yang memotivasi anda untuk membuat pilihan yang lebih baik.

 

3. Mengambil Momen Meditatif

Beri perhatian setiap hari untuk merenungkan kemanusiaan anda sendiri. Gunakan doa atau puisi atau tulisan jurnal anda sendiri untuk memikirkan siapa anda, hubungan anda dan apa yang telah anda lakukan untuk memberi impak. Ini memberikan anda peluang untuk mempertimbangkan apa yang telah anda lakukan dengan betul, dan apa yang anda perlukan untuk membetulkannya.

 

4. Mencari Iman

“Sumber kepercayaan kita mungkin berada dalam kuasa yang lebih tinggi, dalam diri kita sendiri, atau di dalam kawan atau pasangan yang percaya kepada kita lebih daripada kita percaya kepada diri kita sendiri. Kita semua memerlukan pembimbing sorak dalam kehidupan. Siapa kamu? Adakah anda memanfaatkan semua sumber anda? Semakin banyak yang anda lakukan, semakin berjaya anda berada dalam perjalanan anda. ”

 

5. Hidup Diilhamkan

Hidup yang diilhamkan berasal dari kesedaran bahawa kehidupan dapat berubah dalam sekelip mata. Ini bermakna tidak mengambil apa-apa dan tidak mengandaikan apa-apa yang anda bayar.

Mulakan jurnal syukur yang menyenaraikan berkat baru setiap hari. Tulis surat terima kasih kepada ibu bapa, seorang mentor atau rakan yang meletakkan asas untuk kejayaan anda.

“Hari ini, ketika anda sedang mengalami, adalah suci. Buka kunci itu. Terimalah. Memanfaatkan potensi penuhnya. ”

 

6. Menemui Tenaga Boleh Diperbaharui Anda

Kenal pasti bakat dan kemahiran anda, dan apa yang membuatkan anda tersenyum. Bilakah anda rasa yang paling hidup? “Ingatlah bahawa hidup anda adalah hadiah yang tersembunyi dengan potensi tak terbatas.” Akhirnya, Rabbi Cohen berkata kita harus ingat bahawa setiap kita mempunyai tujuan di dunia, dan pilihan untuk membuat.

“Tuhan mengurniakan kemanusiaan, masing-masing, dengan keupayaan untuk memilih antara baik dan jahat, bahaya dan penyembuhan,” katanya. “Kehidupan anda adalah lilin. Anda adalah nyalaan. Anda boleh menyalakan beribu-ribu lampu di dunia anda setiap hari.“

 

 

ADAB BERDOA

Allah telah berjanji untuk memakbulkan doa hambaNya yang berdoa. Seperti firman Allah di dalam Al-Quran:

“Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu tentang Aku, maka (jawablah), bahawasanya Aku adalah dekat. Aku mengabulkan permohonan orang yang berdoa apabila ia memohon kepada-Ku, maka hendaklah mereka itu memenuhi (segala perintah) Ku dan hendaklah mereka beriman kepada-Ku, agar mereka selalu berada dalam kebenaran.”Al Baqarah: 186

Terdapat beberapa adab serta peraturan yang sunnah untuk dilakukan apabila kita berdoa, demi mendapat kelebihan dan barakah daripada Allah SWT, serta dimakbulkan doa seperti contoh doa diilhamkan kecerdasan di atas. Berikut disertakan beberapa panduan mengikut Al-Quran dan sunnah:

 1. Sebaik-baiknya berwudhu’ Sebelum Berdoa
 2. Merapatkan kedua-dua belah tapak tangan dan mengangkatnya ke paras dada.
 3. Betulkan kedudukan dalam keadaan sopan seperti duduk iftirasy dan duduk tahiyat akhir. Jika berdiri tegakkan badan betul-betul dan jangan menyandar / bersandar.
 4. Mengarahkan badan menghadap kearah qiblat.
 5. Sabda Rasul s.a.w.: Tiap tiap doa akan terhalang sehingga dia bersalawat kepada Nabi s.a.w. (Hadis Hasan) Doa hendaklah dimulakan dan diakhirkan dengan berselawat ke atas Nabi Muhammad s.a.w.
 6. Berdoalah dengan penuh keyakinan dan bersungguh-sungguh dengan penuh pengharapan.
 7. Perbanyakkan memuji kebesaran allah dan menyebut nama-nama allah yang lain yang bersesuaian dengan keperluan doa kita pada masa itu.
 8. Berdoalah dengan suara yang lembut
 9. Mengulangi setiap pemohonan sebanyak tiga kali
 10. Berdoa Sambil Menangis
 11. Berdoa Pada Beberapa Waktu dan Keadaan yang Mustajab
 12. Tidak tergesa-gesa dan tidak bosan untuk terus berdoa.
 13. Tidak berdoa untuk suatu dosa atau untuk memutus silaturahim.
 14. Berdoa dengan doa yang ma’tsur dan jawami’ al-du’a’ (doa-doa yang singkat dan padat namun menghimpun segenap kebaikan).
 15. Mendoakan diri sendiri sebelum mendoakan orang lain.

 

Berdoa itu adalah ibadah, maka hendaklah seseorang Muslim itu memperhatikan adab-adab dan syarat-syarat dalam berdoa, supaya doa itu dimakbulkan. Sesiapa yang memenuhinya, maka dia akan mendapat segala yang diminta. Namun bagi sesiapa yang mengabaikannya, dialah orang yang melampaui batas dalam berdoa sehingga tidak ditunaikan doanya.

 

Penutup

 

Akhir kata, diharap perkongsian kami tentang Doa Diilhamkan Kecerdasan ini dapat memberi panduan buat semua, dalam mencari ilham dalam kehidupan harian. Semoga doa diilhamkan kecerdasan ini memberi manfaat buat semua, dan dapat diamalkan dalam kehidupan harian. Moga semua pembaca dan pengikut Tcer.my dalam lindungan dan rahmat Allah sentiasa.

Untuk lebih informasi terkini, sila klik pautan berikut: t.me/tcerdotmy

 

Artikel berkaitan:

Doa Untuk Mereka Yang Diuji Dengan Kecelaruan Mood (Depression, Anxiety, Bipolar)

BANTUAN KEWANGAN DIPERLUKAN UNTUK PELAJAR PINTAR KE KGI, USIM

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More